Volkskrant Ochtend: Hoe praat u met uw kinderen over seksueel geweld? | Deze computer moet wereldvrede brengen

Goedemorgen. Ergens in Finland werkt een geleerde aan een computer die wereldwijd vrede moet brengen. We gingen bij hem langs. Verder in de Volkskrant Ochtend: Coco Schrijber vertelt hoe seksisme en seksuele intimidatie haar ambitie deden ontvlammen en Richard Dawkins over waarom geloven lui en laf is.

null Beeld Linelle Deunk
Beeld Linelle Deunk

Terwijl u sliep

Aandeelhouder roept AkzoNobel op: maak Verwaayen géén president-commissaris
Ben Verwaayen mag absoluut niet de president-commissaris worden van AkzoNobel; hij kan er helemaal niets van. Dat zegt aandeelhouder Intrinsic Value Investors IVI.

In een adembenemend gevecht sprint Hoogland naar zilver bij EK baanwielrennen
Niet Harrie Lavreysen (20), goed voor zilver op de WK eerder dit jaar in Hongkong, excelleerde op de sprint tijdens de EK baanwielrennen in Berlijn. Het was Jeffrey Hoogland (24) die vrijdagavond het verst reikte. De Nijverdaller greep het zilver achter de Fransman Sebastien Vigier.

Amsterdam onderzoekt komst slavernijmuseum
Het Amsterdamse stadsbestuur wil de mogelijkheden onderzoeken voor een 'voorziening' die vertelt over het slavernijverleden. Voor deze verkenning stelt het college 100.000 euro beschikbaar.

Chileense dichter Neruda overleed niet aan kanker, maar waaraan wel?
'Wat zeker is, wat honderd procent zeker is, is dat het certificaat niet overeenstemt met de werkelijkheid van het overlijden', aldus dokter Aurelio Luna op een persconferentie.

Vandaag in het nieuws

De Dutch Design Week gaat van start in Eindhoven. Op het Amsterdam Dance Event wordt vanavond de bekendgemaakt wie zich een jaar lang de beste DJ van de wereld mag noemen (vorig jaar was dat Martin Garrix). In Den Haag blijven de musea vanavond open tijdens de Haagse museumnacht.

Aanraders van de redactie

Hoe praat je met je kinderen over seksueel geweld? (+)
Hoe voer je als ouders het gesprek met je kind over de risico's op seksueel geweld? Het is balanceren tussen realistisch zijn en je kinderen niet nodeloos bang maken.

Bert Wagendorp: De wolf is welkom, maar wel op onze voorwaarden (+)
Een woordvoerster van de provincie Gelderland zei: 'De wolf is gebaat bij rust.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

null Beeld Sarah Matuszewski
Beeld Sarah Matuszewski

Deze man wil kunstmatige intelligentie inzetten voor vrede, echte vrede (+)
Ergens in Finland werkt een geleerde aan een computer die wereldwijd vrede moet brengen. Tegelijk rekent de professor af met zijn jeugdtrauma. John Schoorl toog naar Helsinki.

'Het geloof is een systeem om mensen van prachtige inzichten af te houden' (+)
De man die God een misverstand noemt, spreekt zaterdag in Amsterdam. Evolutiebioloog Richard Dawkins, net hersteld van een herseninfarct, over waarom geloven lui en laf is en het leven zoveel mooier met verwondering.

Timo Honkela: 'Ik wil niet overdrijven, maar dit restaurant heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de vredesmachine.' Beeld Laura Lisalo
Timo Honkela: 'Ik wil niet overdrijven, maar dit restaurant heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de vredesmachine.'Beeld Laura Lisalo

'Op set leerden de hebberige handen die ik geroutineerd wegsloeg mij waar het echt om draait: de macht grijpen' (+)
Telkens weer die seksistische opmerkingen, die grijpgrage handen, voor Coco Schrijber fungeerden ze vooral als brandstof die haar ambitie deed ontvlammen.

Aleid Truijens: Hypocriet om de machtige mannen waar we seks mee hadden achteraf te beschuldigen van misbruik (+)

null Beeld Sara Gironi Carnevale
Beeld Sara Gironi Carnevale
Meer over