Volkskrant Ochtend: Hoe Mays Brexit-eisen steeds weer op het solide EU-blok stuiten | Kerken plannen continue dienst om uitzetting te voorkomen

Goedemorgen. Kerken in Nederland hebben het plan een estafettedienst te houden om te voorkomen dat de Armeense Hayarpi (21) en haar familie worden uitgezet. De familie verblijft in de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Katwijk. Zolang er een kerkdienst gaande is, mag de Dienst Terugkeer en Vertrek de kerk niet in, is het idee. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: wederom krijgt de Britse premier May haar tijgerpumps niet tussen de deur in Brussel. Haar Brexit-eisen stuiten op een solide EU-blok. Wat is het geheim van de EU27?

Hayarpi in de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Katwijk. Beeld Arie Kievit
Hayarpi in de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Katwijk.Beeld Arie Kievit

Terwijl u sliep

Kerken willen continue kerkdienst houden om uitzetting Armeens asielgezin te voorkomen
Kerken in Nederland hebben het plan een estafettedienst te houden om te voorkomen dat de Armeense Hayarpi Tamrazyan (21) en haar familie worden uitgezet. De familie verblijft inmiddels bijna drie weken in de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Katwijk.

Aardig herfstrapport voor Oranje, dat Belgen op 1-1 houdt
Wat de toekomst ook brengt voor het Nederlands elftal, met het herfstrapport mag Ronald Koeman best een uur luieren in het najaarszonnetje: net verloren van wereldkampioen Frankrijk, ruim gewonnen van rivaal Duitsland. En dinsdag, in zomers Brussel, een gelijkspelletje tegen de nummer één van de wereldranglijst België, derde op het WK.

1 op de 5 volwassenen ziet hun vader na een scheiding niet meer
Een op de vijf volwassenen die in hun jeugd een scheiding hebben meegemaakt van de ouders, heeft het afgelopen jaar geen contact meer met de vader gehad. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en de UvA naar de relatie van kinderen met hun ouders en stiefouders na een scheiding.

Nieuwe wietwet Canada gaat in, gebruik en verkoop is nu legaal
Na Uruguay is Canada vanaf vandaag het tweede land ter wereld waar cannabis gelegaliseerd is voor recreatief gebruik.

Vandaag in het nieuws

De voormalige VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon krijgt een eredoctoraat in Groningen vanwege zijn klimaatverdiensten. Het Amsterdam Dance Event trapt af met het broodnuchtere ochtendfeest Daybreaker. En de vrouwelijke teruggekeerde Syriëganger Melis A. staat voor de rechter in Rotterdam.

null Beeld Lisi Niesner
Beeld Lisi Niesner

Aanraders van de redactie

Londen te labiel voor het strikte EU-blok
Ook vanavond krijgt de Britse premier May haar tijgerpumps niet tussen de deur in Brussel. Haar Brexiteisen stuiten op een solide EU-blok. Wat is het geheim van de EU27?

Met uitzetting bedreigd Armeens gezin in Katwijk; ‘De kerk zorgt ontzettend goed voor ons’
Hayarpi, haar vader, moeder, broer (15) en zus (19) verblijven al weken in een kerk in Katwijk. De kerkgemeenschap in de kustplaats trekt zich hun lot zo aan, dat het met uitzetting bedreigde gezin kan blijven zolang als nodig is.

Dit zijn de beste feestjes op ADE
Het Amsterdam Dance Event is onbevattelijk groot, met duizenden dj’s en artiesten, een festival, een congres en een beurs. Maar er zijn ook feestjes. Veel feestjes, en leuke ook. De volgende mogen in ieder geval niet worden gemist.

Sociëteit Sexyland in Amsterdam. Beeld Aukje Dekker
Sociëteit Sexyland in Amsterdam.Beeld Aukje Dekker

Het dividendplan is van de baan, de schade blijft: ‘Rutte III blijft de pinautomaat van het bedrijfsleven’
‘Ja, dit is een kras,’ erkende premier Mark Rutte dinsdag bij het laatste debat over zijn mislukte dividendplan. De coalitie wil nu verder, maar de politieke schade is groot.

Kees Koolen: van boerenjongen tot misschien wel de nieuwe Elon Musk
Een miljardendeal sleepte Kees Koolen (1965) dinsdag binnen voor zijn batterij-van-de-toekomstbedrijf Lithium Werks. Kan multimiljonair Koolen zich ontpoppen tot de Elon Musk van de polder?

Premier Mark Rutte tijdens het debat over het kabinetsbesluit om de dividendbelasting te behouden. Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens het debat over het kabinetsbesluit om de dividendbelasting te behouden.Beeld ANP

Mark Rutte heeft het weer overleefd, maar nu voelde het onherstelbaar anders
Rutte bladert een beetje door stapels A4’tjes. Klooit een beetje met de telefoon. Hij zou heus niet vallen, dat kon tevoren veilig worden voorspeld. Maar eerst moest hij die Tweede Kamer door, schrijft Sheila Sitalsing.

Meer over