Volkskrant Ochtendzondag 30 augustus

Volkskrant Ochtend: Hoe gaat het met Layla en Mohannad, die in 2015 naar Nederland vluchtten? | Black Panther-acteur Chadwick Boseman, geroemd om zijn bedachtzame blik, blonk uit in mythische en historische rollen

Nieuws

Buitenlandse beïnvloeding Amerikaanse verkiezingen blijft voortaan binnenskamers
De regering-Trump zal geen vragen meer beantwoorden van volksvertegenwoordigers in het Congres over de veiligheid van de verkiezingen en de buitenlandse beïnvloeding daarvan.

Rechtse demonstranten tegen coronamaatregelen bestormen Duitse Rijksdaggebouw
De grote demonstratie tegen de coronamaatregelen van de Duitse regering liep zaterdagavond uit de hand. Rond half acht braken een paar honderd mensen door de versperringen voor de Rijksdag.

Alle schipbreukelingen op reddingsboot Banksy van boord gehaald
De overvolle boot, die 219 schipbreukelingen aan boord had, luidde vrijdagavond de noodklok. Daarop snelden zaterdag de Italiaanse kustwacht en een Duits liefdadigheidsschip te hulp. Eén van de opvarende vluchtelingen is overleden.

Liveblog: Dodental Brazilië naar 120.000 | Link viruswaarheid.com schakelt door naar site RIVM
Volg de nieuwste ontwikkelingen omtrent het coronavirus in dit liveblog.

Koersen op zeepsop gaat de Tourrenners te ver. ‘Dit was belachelijk’
Na afloop van de eerste etappe van de Tour de France ging het vooral over de spekgladde wegen, die veel valpartijen veroorzaakten. ‘Gelukkig was er eensgezindheid in het peloton.’

Mohannad, Layla, Ziad en Ibrahim. Mohannad: ‘Voor het eerst in mijn leven heb ik een paspoort. Dat betekent echt veel voor mij.’ Beeld Lynne Brouwer
Mohannad, Layla, Ziad en Ibrahim. Mohannad: ‘Voor het eerst in mijn leven heb ik een paspoort. Dat betekent echt veel voor mij.’Beeld Lynne Brouwer

Aanraders van de redactie

Hoe gaat het met Layla en Mohannad, die in 2015 naar Nederland vluchtten? ‘Het was het waard, ondanks alles’
Openhartig vertelden Mohannad en Layla in het najaar van 2015 aan de Volkskrant over hun moeizame eerste maanden in Nederland. Hoop hield hen op de been: ze zouden snel de taal leren en allebei een baan zoeken. Hoe gaat het nu met het gezin?

Black Panther-acteur Chadwick Boseman, geroemd om zijn bedachtzame blik, blonk uit in mythische en historische rollen
De man die onder meer de zwarte superheld Black Panther-gestalte gaf, leed al enkele jaren aan darmkanker, zo maakte zijn familie bekend. Een postuum van de Amerikaanse acteur (1976-2020).

Syrische kinderarts Amani Ballour: ‘Het zwaarst was om te kiezen wie zou sterven’
Als hoofd van een ondergronds ziekenhuis in Syrië behandelde Amani Ballour talloze slachtoffers van chemische aanvallen en bombardementen. De inzet van de kinderarts voor vrouwen en meisjes in conflictgebieden ligt nu stil door de coronacrisis.

Als je tweelingzus nooit heeft geleefd: Jorie Horsthuis ging op onderzoek uit
Haar tweelingzusje kwam dood ter wereld en daar werd thuis vooral over gezwegen. Jorie Horsthuis ging op onderzoek uit naar het meisje dat nooit was en leerde veel over de sterke band van tweelingen.

Steeds meer vrouwen krijgen een hartinfarct: ‘Voordat ik het wist lag ik met gillende sirenes in de ambulance’
Journalist Maartje Laterveer (43) kwam er uit eigen ervaring achter dat jonge vrouwen tegenwoordig veel vaker een hartinfarct krijgen. Hoe kan dat? En waarom worden deze infarcten niet als zodanig herkend?

De eerste helft van mijn leven zat erop. Was ik zo zoetjesaan geworden wie ik wilde worden?
Ergens in juli begon de onrust bij Eva Hoeke. Hup, je hebt maar één leven, doe iets, dat gevoel. ‘Deed ik wat ik wilde doen? En moest dat überhaupt, was werk ook niet vaak gewoon werk?’