Volkskrant OchtendZaterdag 22 februari

Volkskrant Ochtend: Hoe Frits Böttcher met steun van tientallen bedrijven de basis legde voor de klimaatscepsis in Nederland | Bo van Houwelingen is het hele jaar feminist. Maar niet op haar trouwdag

De Melanchthon-vmbo in Rotterdam is officieel bestempeld als 'excellente school.' Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
De Melanchthon-vmbo in Rotterdam is officieel bestempeld als 'excellente school.'Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant

Terwijl u sliep

Vaste inschrijving voor middelbare school op 1 april na afleggen van ‘doorstroomtoets’ in februari
Met ingang van het schooljaar 2022-2023 schrijven alle leerlingen uit groep 8 zich op 1 april in voor de middelbare school. Zij krijgen in januari het schooladvies van de leerkrachten en maken meteen daarna, begin februari, de eindtoets. Die verandert in een ‘doorstroomtoets’.

EU-top over budget eindigt na dertig uur vrijwel non-stop overleg in fiasco
De speciale topontmoeting van de Europese regeringsleiders over een nieuwe meerjarenbegroting (2021-2027) voor de EU is vrijdagavond op een fiasco uitgelopen.

Mythe of niet, heel Rome loopt uit voor het gevonden graf van Romulus
Een team archeologen presenteerde vrijdag de vondst van een grafkelder met sarcofaag die zou toebehoren aan Romulus, volgens de legende de stichter en eerste koning van Rome.

Bernie Sanders woedend op Russen om hulp in campagne
Ook de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders wordt vanuit Rusland ‘geholpen’, zo hebben Amerikaanse inlichtingendiensten hem een paar weken geleden verteld. Dat onthulde The Washington Post vrijdag, een dag na het bericht dat de Russen net als in 2016 hun best doen om president Trump opnieuw in het Witte Huis te krijgen.

Vandaag belangrijk

In de Amerikaanse staat Nevada vinden de voorverkiezingen plaats om een kandidaat te kiezen die het namens de partij op moet nemen tegen de zittende president Trump. Australiërs houden vandaag een Nationale Dag van Actie om aandacht vragen voor het klimaatprobleem. Demonstranten gaan in het Duitse Hanau de straat op om te betogen tegen rassenhaat en rechts-extremistisch geweld. Door twee schietpartijen in shishalounges kwamen deze week negen mensen om het leven. De dader had een rechts-extremistisch motief en doodde later zijn moeder en zichzelf.

Aanraders van de redactie

Hoe Frits Böttcher met steun van tientallen bedrijven de basis legde voor de klimaatscepsis in Nederland
Tientallen Nederlandse multinationals steunden in de jaren negentig het Global Institute van klimaatscepticus Frits Böttcher, zo blijkt uit zijn nagelaten archief. Dankzij financiële steun van ruim 1 miljoen gulden kon Böttcher het verhaal verspreiden dat het broeikaseffect een mythe was. Zijn lobby heeft er volgens experts aan bijgedragen dat het Nederlandse klimaatbeleid maar langzaam op gang kwam.

Bo van Houwelingen is het hele jaar feminist. Maar niet op haar trouwdag
Als feminist Bo van Houwelingen haar bruiloft gaat plannen, heeft ze het gevoel in een persiflage van de jaren vijftig terecht te komen. En het ergste is: zij wil óók zo’n prinsessenjurk.

null Beeld Jon Krause
Beeld Jon Krause

In Rwanda wordt het bloed voor ziekenhuizen per drone bezorgd
’s Werelds eerste landelijke bezorgdienst met drones voorziet ziekenhuizen in Rwanda van bloed. Een glimp van de toekomst? ‘We hadden voortdurend een auto heen en weer rijden, onze bevoorrading was niet stabiel.’

WestSingel is verrassend, maar op een compleet onacceptabele manier
Een verrassingsmenu kan heerlijk zijn, maar niet als de verrassing ’m vooral zit in het stuitend rare menu. Dat was het geval bij WestSingel in Amersfoort.

Hoe zien zeilende vrachtschepen er zoal uit?
De scheepvaart moet in 2050 de helft minder CO2-uitstoten dan in 2008. Volgens een recent rapport van het International Maritime Organisation ligt er weer een rol in het verschiet voor zeilende vrachtschepen. Wij vroegen ons af: hoe zien die schepen er zoal uit?

Afscheid van De Leeuw: Reinbert is dood. Wat nu?
Vrijdag klonk het laatste applaus voor Reinbert de Leeuw, icoon van het Nederlandse muziekleven en ultieme pleitbezorger van de kunstmuziek. Wie verdedigt nu het kwetsbare repertoire?

De kist met Reinbert de Leeuw wordt vrijdag naar zijn graf gedragen op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
De kist met Reinbert de Leeuw wordt vrijdag naar zijn graf gedragen op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Meer over