Volkskrant Ochtend: Hoe de familie van Abdelhak Nouri hoopt en bidt bij het bed van de jonge Ajacied

Goedemorgen. De hartstilstand van Abdelhak Nouri, de getalenteerde jonge Ajacied die sinds juli in coma ligt, had grote impact, op zijn omgeving, zijn club, de betrokkenen in Oostenrijk, waar het gebeurde. Willem Vissers sprak met Appies broer, ging naar Hippach en probeerde te achterhalen of er op tijd is begonnen met reanimeren en schreef er een prachtig verhaal over. Verder in deze nieuwsbrief: onze recensie van de nieuwe roman van Murakami, en die lucky cat die u toezwaait bij Chinese restaurants? Die komt dus niet uit China.

Abdelhak 'Appie' Nouri Beeld Marc Deurloo/Lumen
Abdelhak 'Appie' NouriBeeld Marc Deurloo/Lumen

Terwijl u sliep

Hun vaders bestaan niet in de archieven, en daar moet volgens deze kinderen een eind aan komen
Nazaten van personen die tussen 1945 en 1994 voor een ultrageheime verzetsorganisatie in Nederland werkten, roepen de overheid op om de archieven hierover open te stellen. Ook willen ze erkenning voor het werk dat hun vaders jarenlang in het geheim hebben gedaan en dat een grote impact heeft gehad op hun leven. Dat zeggen ze in een gesprek met de Volkskrant.

Sylvana Simons verhuist en wil met Bij1 meedoen aan Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen
Sylvana Simons wil naar Amsterdam verhuizen om als lijsttrekker namens haar Bij1 mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen komend voorjaar. Dat heeft de voormalige tv-presentator twee weken geleden bekendgemaakt op een interne vergadering van 'Bij1 020', de afdeling van de door haar opgerichte partij in Amsterdam.

Produceren van bitcoins is een aanslag op het milieu
De mijncomputers die vandaag de dag overal ter wereld bitcoins 'delven', verbruiken nu al ruim 30,2 terawattuur stroom per jaar. Dat is iets meer dan het jaarverbruik van heel Slowakije en iets minder dan dat van Marokko, zegt bitcoin-deskundige Alex de Vries. Het produceren van bitcoins is daarmee een aanslag op het milieu.

Netelige blessure brengt olympische dromen van Ireen Wüst in gevaar
In de olympische winter, het belangrijkste schaatsseizoen per vier jaar, loopt Ireen Wüst rond met een netelige blessure.

Het twitteraccount van de politieke partij van Sylvana Simons, die Artikel 1 heette, is omgedoopt tot BIJ1. Beeld anp
Het twitteraccount van de politieke partij van Sylvana Simons, die Artikel 1 heette, is omgedoopt tot BIJ1.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Het parlement van Australië stemt of vicepremier Barnaby Joyce terug mag keren. Hij moest in oktober vertrekken vanwege zijn dubbele nationaliteit.

In Dokkum, waar vorige week Sinterklaas aankwam, wordt gedemonstreerd voor de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstreren. In Friesland werden bussen met demonstranten die tegen Zwarte Piet wilden betogen tegengehouden op de snelweg.

Barnaby Joyce zou een Nieuw-Zeelands en Australisch paspoort hebben gehad. Beeld afp
Barnaby Joyce zou een Nieuw-Zeelands en Australisch paspoort hebben gehad.Beeld afp

Aanraders van de redactie

Waken bij Abdelhak
De hartstilstand van Abdelhak Nouri, de getalenteerde jonge Ajacied die sinds juli in coma ligt, had grote impact, op zijn omgeving, zijn club, de betrokkenen in Oostenrijk waar het gebeurde. Willem Vissers sprak met Appies broer, ging naar Hippach en probeerde te achterhalen of er op tijd is begonnen met reanimeren. (+)

Vader deed iets heel geheims tijdens de Koude Oorlog. Kinderen die willen weten wat, krijgen geen antwoorden
In de archieven van de overheid bestaan hun vaders niet, krijgen de kinderen steeds te horen. Toch droegen die een geheim bij zich dat het gezinsleven sterk beïnvloedde. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Alles wat u altijd al wilde weten over bitcoin
De koers van de bitcoin steeg deze week tot boven de 11.000 dollar. Hoe zit dat toch met die virtuele munt? Een uitleg. (+)

Maneki Neko: het icoon dat Japan aan China verloor

Hij staat in menige oosterse winkel braaf te zwaaien: die 'Chinese kat'. Maar hij is van oorsprong Japans, en wat staat hij daar eigenlijk te doen? (+)

Het zwaaiende katje bij de Chinees blijkt hartstikke Japans. Beeld afp
Het zwaaiende katje bij de Chinees blijkt hartstikke Japans.Beeld afp

In Finland gaan kinderen veel minder uren naar school: is dat geen oplossing voor het lerarentekort?
'Minder maar doeltreffender lessen, betere leraren, die alle vrijheid krijgen en behoorlijk worden betaald. Zo los je het lerarentekort echt wel snel op. Waarom zouden we hier het 'Finse' model niet langzaamaan importeren?', vraagt Aleid zich af. (+)

Haruki Murakami slaagt er met zijn nieuwe roman weer in om je bij de lurven te grijpen
Na een paar indifferentere werken schreef Haruki Murakami weer een roman die je bij de lurven grijpt. Maar wat doen al die idioot volledige, werktuiglijke zinnen toch in zijn werk?

Meer over