NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Historische primeur: Nederlander is minder productief geworden | Zij leiden Taskforce MH17: ‘Het was mijn taak om bij minister Lavrov onder de huid te kruipen’

Een medewerker van een petrochemisch bedrijf doet een powernap op het werk.  Beeld Hollandse Hoogte / Arie Kievit
Een medewerker van een petrochemisch bedrijf doet een powernap op het werk.Beeld Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Historische primeur: Nederlander is minder productief geworden
Vergeet alle berichten over robots, kunstmatige intelligentie en andere revoluties op de werkvloer: Nederlanders zijn mínder productief geworden. De arbeidsproductiviteit is in 2016, blijkt nu, met bijna een halve procent is gedaald. We zijn, plat gezegd, langzamer gaan werken. En dat buiten crisistijd.

Jonge internetgebruikers zijn het vaakst slachtoffer van digitale criminaliteit
Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders zijn vorig jaar het slachtoffer geweest van een vorm van digitale criminaliteit. Fraude bij online aankopen komt het meest voor, en vooral jongeren lopen risico, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

Waarom Trump zijn vizier op déze Democraten richt
Trump hoopt dat zijn aanvallen op vier gekleurde, progressieve vrouwelijke Democraten (‘socialistisch en Amerika-vijandig’), afstralen op de rest van de partij, die een stuk gematigder is. Maar of die tactiek zal werken, is de vraag.

VS stellen sancties in tegen hoogste militairen Myanmar
De Verenigde Staten hebben sancties ingesteld tegen de hoogste militair van Myanmar, de generaal Min Aung Hlaing, en enkele andere hoge militairen. De VS houden hen verantwoordelijk voor het op grote schaal doden van Rohingya moslims.

Vandaag in het nieuws

Precies vijf jaar geleden werd vlucht MH17 neergehaald boven Oekraïne. Vandaag is een nationale herdenking. Amerika en Rusland spreken over de afbouw van het aantal kernwapens van beide landen. En de rechter in de Verenigde Staten doet uitspraak in de rechtszaak tegen de Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’.

Bloemen bij schrootstukken van MH17. Beeld REUTERS
Bloemen bij schrootstukken van MH17.Beeld REUTERS

Aanraders van de redactie

Zij leiden Taskforce MH17: ‘Het was mijn taak om bij minister Lavrov onder de huid te kruipen’
Na de ramp volgde het complexe werk van Taskforce MH17. De drie achtereenvolgende coördinatoren balanceerden op een dun koord. ‘Het gaat onder je huid zitten.’

Robert Dresen (l) en Michael Pistecky (r)  van Taskforce MH17 op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.  Beeld ©raymond rutting photography
Robert Dresen (l) en Michael Pistecky (r) van Taskforce MH17 op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.Beeld ©raymond rutting photography

Podcast: Midas Dekkers over zijn deskundigheid op het gebied van Zuidoost-Aziatische zoetwaterkogelvissensystematiek, en nog veel meer
Nog nooit voelde een iemand zich zo thuis in de archiefkast bij Gijs als bioloog en schrijver Midas Dekkers. In deze nieuwe aflevering van onze podcast Met Groenteman in de kast praat hij over de schoonheid van het archiveren, zijn deskundigheid op het gebied van Zuidoost-Aziatische zoetwaterkogelvissensystematiek, en nog veel meer.

‘13 Reasons Why schept een veel te romantisch beeld van zelfmoord. Het is beter dat de serie stopt’
Tienerdramaserie 13 Reasons Why is ook in Nederland populair. Hierin heeft een scholier dertien mensen een cassettebandje gestuurd waarin ze de redenen voor haar (aanstaande) zelfmoord uitlegt. Na veel ophef heeft Netflix de zelfmoordscène zelf uit het eerste seizoen (2017) verwijderd. Maar is dit genoeg? We vragen het aan experts.

Mirjam en Sandra vinden het tijd voor een positief verhaal over MH17
Verdrietige verhalen genoeg over ‘de nabestaanden’ van MH17. Maar dé nabestaande bestaat niet, zeggen Mirjam en Sandra Ploeg. Ze verloren hun ouders, broer en pleegbroer en vinden het tijd voor een positief verhaal.

Ikenna Azuike hoopt dat de kijkers van zijn reisprogramma Planeet Nigeria straks zélf naar Lagos willen
Nigeria, 200 miljoen inwoners, is een gigantisch en spectaculair land, hield videoblogger Azuike BNNVara voor. De omroep liet hem vervolgens een zesdelige serie maken, waarin hij de Nigeriaanse droom onderzoekt en gewone mensen ontmoet.

Ook de grootmacht in de Tour houdt rekening met voormalig muurbloempje Jumbo-Visma
Team Ineos staat er na de eerste tien dagen goed voor in de Tour de France, met Geraint Thomas op plaats twee en Egan Bernal op drie. Maar de Britse ploeg houdt serieus rekening met Jumbo-Visma, waar kopman Steven Kruijswijk nog nooit zo hoog stond na de openingsweek.

Meer over