NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Hier gaan Merkel en Poetin het vandaag over hebben | Een brug aanleggen is in Italië een martelgang

Goedemorgen. Na jaren van ijskoude betrekkingen komen Moskou en Berlijn weer nader tot elkaar met dank aan Donald Trump. Zaterdag ontvangt Merkel de Russische president in haar zomerpaleis. Waar zijn ze op uit? Ook in uw ochtendnieuwsbrief: hoe het rauwe en hitsige geluid van Bizzey zich razendsnel verspreidt in Nederland.

Redactie
Poetin en Merkel proberen vandaag weer nader tot elkaar te komen. Beeld epa
Poetin en Merkel proberen vandaag weer nader tot elkaar te komen.Beeld epa

Terwijl u sliep

Rechter in proces tegen oud-campagneleider Trump wordt bedreigd en vreest voor veiligheid juryleden
De rechter in het proces tegen Paul Manafort, oud-campagneleider van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump, wordt bedreigd. Dat zei hij vrijdag in reactie op mediaverzoeken om de namen van juryleden in het proces vrij te geven na de uitspraak. Rechter T.S. Ellis III weigerde hun namen bekend te maken, omdat hij vreest dat ook zij bedreigingen zullen ontvangen. Hijzelf wordt beveiligd door de federale politie.

Explosieven rukken op als intimidatiemiddel in horeca: ‘Wil je een handgranaat?’
Handgranaten voor de deur van (horeca)bedrijven, zoals recentelijk drie keer voorkwam in Amsterdam, zijn een duivels dilemma voor burgemeesters. Wie de orde handhaaft en een tent tijdelijk sluit, werkt mogelijk chantage in de hand. ‘Gemeenten doen precies wat criminelen willen.’

Ophef over bruiloftsgast van Oostenrijkse minister: Vladimir Poetin
In Oostenrijk en daarbuiten is ophef ontstaan over de gast die Buitenlandminister Karin Kneissl heeft uitgenodigd voor haar bruiloft: de Russische president Vladimir Poetin. Fractievoorzitter van de sociaaldemocratische oppositiepartij SPÖ noemde het mengen van privé en publieke aangelegenheden ‘geen goed idee’.

324 doden bij overstromingen in India, 200.000 mensen ontheemd
In de provincie Kerala, in het zuiden van India, zijn de afgelopen negen dagen naar schatting 324 doden gevallen na overstromingen, hoewel dat getal naar verwachting zal oplopen. Volgens de gouverneur van Kerala zijn de overstromingen de zwaarste in een eeuw.

Vandaag in het nieuws

Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, en Vladimir Poetin, president van Rusland, spreken elkaar vandaag. Imran Khan wordt beëdigd als de nieuwe premier van Pakistan. En Maarten van der Weijden zwemt de Elfstedentocht - in zijn eentje, want het water is te vies bevonden.

 Maarten van der Weijden gaat vandaag de Elfstedentocht zwemmen. Beeld
Maarten van der Weijden gaat vandaag de Elfstedentocht zwemmen.Beeld

Aanraders van de redactie

Merkel en Poetin gaan zaterdag op zoek naar wat hen bindt
Na jaren van ijskoude betrekkingen komen Moskou en Berlijn weer nader tot elkaar met dank aan Donald Trump. Zaterdag ontvangt Merkel de Russische president in haar zomerpaleis. Waar zijn zij op uit?

Een brug aanleggen is in Italië een martelgang: ‘Ze kunnen de schijt krijgen’
De Italiaanse problemen met infrastructuur zijn goed zichtbaar in de Susa-vallei, waar de alpenweides zijn volgestort met cement en beton voor de bouw van een treinverbinding. Keihard bewonersverzet houdt de bouw al decennia tegen, maar tegen een hoge prijs. ‘Vrienden van ons zijn oren kwijt geraakt, en tanden en ogen.’

Er wordt fel geprotesteerd tegen de aanleg van een hogesnelheidslijn in de Susa-vallei in Noord-Italië. Beeld Zolin Nicola
Er wordt fel geprotesteerd tegen de aanleg van een hogesnelheidslijn in de Susa-vallei in Noord-Italië.Beeld Zolin Nicola

In Borger hebben ze liever niet dat je nog op hun hunebed klimt, las Esther Gerritsen.
‘Het balletje schijnt te zijn gaan rollen door een bezoek van een groep indianen, die schande sprak van de manier waarop de Nederlanders met de graven van hun voorvaderen omspringen.’ Gezagsdragers uit Coevorden zijn echter tegen het verbod in opstand gekomen: ‘Als die al roepen dat dat kleine onofficiële bordje genegeerd mag worden, wie ben ik dan om dit vage verbod te gehoorzamen? Verwarrend allemaal.’

‘Ik zie mijzelf nog steeds als vluchteling’
25 jaar geleden vluchtte hij als puber uit Libanon, acht jaar geleden werkte hij, afgestudeerd journalist, nog in de weekends bij de Kwik-Fit. Nu is hij, via een geruchtmakende loopbaan bij Powned, een gevierd programmamaker. Het roerige leven van Danny Ghosen volgens Danny Ghosen.

Hoe het rauwe en hitsige geluid van Bizzey zich razendsnel verspreidt in Nederland
Zet een paar refreintjes van recente hits achter elkaar en de gelijkenissen springen in het oog én het oor. Zo gaat Traag van Bizzey: Doe het voor me, doe het laag / Het is niet moeilijk voor je, doe het traag / Traag, traag, traag, traag, traag, traag.

Mark van Bommel keert zaterdag terug naar zijn wortels – bij Fortuna
Fortuna Sittard – PSV is zaterdag niet alleen een duel tussen de gepromoveerde ploeg en de kampioen, het is ook een reis naar de jeugd van Mark van Bommel. De trainer van PSV (41) groeide op bij Fortuna en transformeerde er van jongen tot man, van talent tot prof.

Meer over