Volkskrant Ochtend: Hevig protest in Iran nadat regime toegeeft dat Oekraïense Boeing werd neergehaald | Hoe kon het zo misgaan bij de productie van de Boeing 737 Max?

Iraniërs protesteren voor een gebouw van de Amir Kabir Universiteit in Teheran. Beeld EPA
Iraniërs protesteren voor een gebouw van de Amir Kabir Universiteit in Teheran.Beeld EPA

Hevig protest in Iran nadat regime heeft toegegeven dat Oekraïense Boeing werd neergehaald
Duizenden Iraniërs zijn zaterdag de straat opgegaan nadat de autoriteiten hadden toegegeven dat de Republikeinse Garde het Oekraïense passagierstoestel dat woensdag was neergestort uit de lucht heeft geschoten.

Australische premier kondigt diepgaand onderzoek naar bestrijding bosbranden aan
Na weken van kritiek over de aanpak van de regering bij de bestrijding van de bosbranden in Australië, heeft premier Scott Morrison zondag aangekondigd een diepgaand onderzoek in gang te zullen zetten. Bij de branden die al drie maanden woeden, kwamen tot dusver 28 mensen om het leven en werden 2000 huizen verwoest. Het einde is nog lang niet in zicht.

De expert weet: je moet lijnen vinden om te ontsnappen aan de zuigkracht van het zand bij strandrace Egmond-Pier-Egmond
Het is koud, guur, onvoorspelbaar en zwaar, en toch doen ieder jaar meer (prof-)renners mee aan Egmond-Pier-Egmond, de grootste strandrace van Nederland. Waarom toch?

Bij Boeing hadden ze zelf al weinig vertrouwen in de Boeing 737 Max: ‘Ontworpen door clowns’
Boeing-medewerkers hadden zo weinig op met de 737 Max, dat ze hun ‘familie er niet in zouden laten vliegen’. Desondanks probeerden ze uit alle macht te voorkomen dat vliegtuigmaatschappijen of toezichthouders hun piloten zouden laten oefenen in een vluchtsimulator, omdat dat het toestel een stuk minder aantrekkelijk zou maken voor andere klanten.

Vandaag in het nieuws

Minister Slob vertrekt voor een werkbezoek naar Caribisch Nederland. In Amersfoort wordt de hond van het jaar 2019 gekozen. In Saoedi-Arabië wordt de finale van de Spaanse supercup gespeeld, tussen Real Madrid en Atlético Madrid.

Aanraders van de redactie

De Boeing 737 Max: ‘Een vliegtuig ontworpen door clowns, onder leiding van apen’
Twee rampen kort na elkaar, met in totaal 346 doden. Wat ging er mis bij de productie van de Boeing 737 Max?

Column Loes Reijmer: De strijd tegen de ‘nieuwe preutsheid’ is vooral een strijd vóór het wijf met een lekker lijf
Volgens columnist Loes Reijmer is er niets nieuws aan het geklaag over nieuwe preutsheid. ‘Het Vrije Volk pakte in 1981 paginagroot uit onder de kop ‘Nieuwe preutsheid: sex is uit’. Toch worden op redacties nog steeds alle verloven ingetrokken als iemand een keer giechelt bij het zien van een blote tiet, zodat voor de 756ste keer het tijdperk van de nieuwe preutsheid kan worden afgekondigd.’

Maarten Boudry veranderde van mening: ‘Er is een groot probleem met de islam’
Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry veranderde van mening over witte schuld. ‘De islam moet nog een inhaalslag maken. Maar het christendom was vroeger even intolerant.’

Maarten Boudry. Beeld Ivo van der Bent
Maarten Boudry.Beeld Ivo van der Bent

Omhoog met het volume, stadionbezoek is een totaalbeleving
Ooit volstond een yell die van de tribune rolde, tegenwoordig krijgt de stadionbezoeker een totaalbeleving. Lichtshow, dj aan de zijlijn en een muur van geluid door de sporthal.

Deelnemers aan de aflossingsrace van een wereldbekerwedstrijd in Dordrecht (2018) worden met een lichtshow gepresenteerd. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Deelnemers aan de aflossingsrace van een wereldbekerwedstrijd in Dordrecht (2018) worden met een lichtshow gepresenteerd.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Grunberg vult gaten in de geschiedenis met fictie, en creëert zo een ongekende ervaring voor de lezer
Na Moedervlekken komt Arnon Grunberg met Bezette gebieden, dat deze week verschijnt: opnieuw een moederroman. Maar welke roman van Grunberg is dat eigenlijk niet? Zoals hij zelf zegt: ‘Mijn oeuvre is een voetnoot bij mijn moeders leven.’

Koken uit pakjes, dat dóé je niet? Eva Hoeke wel hoor – graag zelfs
‘Koken uit pakjes is de bodem, koken uit pakjes is voor mensen die met Tweede Paasdag naar de woonboulevard gaan, voor mensen die in keramieken letters HOME voor hun raam hebben staan. Koken uit pakjes – dat dóé je niet.’ Nou, Eva Hoeke wel hoor, graag zelfs.

Meer over