Volkskrant OchtendVrijdag 16 oktober

Volkskrant Ochtend: Het lijkt wel of we in de tweede golf een steeds korter lontje krijgen. Waarom? | Crisis? De makelaars merken er weinig van

Een man wordt opgepakt door handhavers van de GVB in Amsterdam. Vermoedelijk vanwege het niet dragen of willen dragen van een mondkapje in de tram.  Beeld Joris Van Gennip
Een man wordt opgepakt door handhavers van de GVB in Amsterdam. Vermoedelijk vanwege het niet dragen of willen dragen van een mondkapje in de tram.Beeld Joris Van Gennip

Nieuws

Vragenuurtjes Trump en Biden tonen gapend verschil in plannen, stijl en zelfreflectie
De openbare tv-interviews met de Amerikaanse president Donald Trump en presidentskandidaat Joe Biden, die donderdag gelijktijdig plaatsvonden op prime time, verhielden zich tot elkaar als een soort kruisverhoor tot een soort College Tour. 

Geweldsincidenten door coronamaatregelen nemen toe. Waarom hebben we zo’n kort lontje?
Het optimisme en saamhorigheidsgevoel van de eerste coronagolf zijn weggeëbd nu de tweede zich aandient. Spanningen lopen op, het aantal geweldsincidenten neemt toe. Hoe is die toegenomen agressie te duiden?

Een blowverbod op straat: bereikt het virus nu wat Van der Staaij nooit lukte?
De Kamer riep donderdag op initiatief van SGP-leider Van der Staaij op tot een blowverbod op straat, althans na acht uur ‘s avonds. Dat brengt het kabinet in een lastig parket.

Voor de derde week op rij iets meer sterfte dan verwacht
In de week van 5 tot en met 11 oktober stierven naar schatting 2.950 Nederlanders. De week daarvoor waren dit er 2.977. In deze veertien dagen overleden in totaal ongeveer driehonderd meer mensen dan verwacht.

Live: Meerdere Surinaamse ministers besmet | Duitsland verbreekt weer besmettingsrecord
Nederland is sinds woensdagavond in ‘gedeeltelijke lockdown’. Restaurants en cafés zijn voor ten minste vier weken dicht en evenementen zijn verboden. Ook in veel andere landen blijven de coronacijfers oplopen. Volg in dit blog het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Nieuwe bewoners van de Almeerse wijk Oosterwold zijn bezig met de aanleg van een moestuin. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Nieuwe bewoners van de Almeerse wijk Oosterwold zijn bezig met de aanleg van een moestuin.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Aanraders

De woningmarkt lacht de coronacrisis uit. Hoe kan dat?
De woningmarkt boekt records, ondanks de coronacrisis en recessie. De gemiddelde huizenprijs steeg naar 354 duizend euro, bijna 12 procent meer dan een jaar geleden. Wat drijft de markt en wat zijn de vooruitzichten?

Column: Soberheid en matiging: het is een calvinistische lockdown
Valt er nog iets positiefs te melden over het virus en alle aspecten van het leven? Bert Wagendorp kan het niet bedenken. Met het virus bant de lockdown ook plezier, verstrooiing en vermaak uit de samenleving.

‘Wie kritisch is, zit niet meteen in één kamp met Trump of Willem Engel’
Filosoof en oud arts Marli Huijer zette als een van de eersten vraagtekens bij de ‘intelligente lockdown’. Ze werd één van de gezichten van het ‘tegengeluid’, en belandde daarmee – ongevraagd – in het kamp der virusontkenners en complotdenkers. Toch is haar kritiek nog altijd onverminderd groot.

Ondanks de lockdown oogt het Plein min of meer als vanouds
Politici stonden de afgelopen weken bij het Kamergebouw vaak oog in oog met het coronachagrijn. Toch zou er al werk zijn gemaakt van meer ordehandhaving. Hoe ziet het Plein in Den Haag eruit tijdens de gedeeltelijke lockdown?

Rituele besnijdenis wordt bij de Oegandese Bagisu haast een daad van verzet
In Oeganda wordt jongensbesnijdenis als een rite de passage gevierd, in het bijzijn van een grote menigte. Maar om corona tegen te gaan, is nog maar een handvol omstanders toegestaan. Tot woede van het Bagisu-volk.

Column: Wat iemand met smetvrees ons in coronatijd kan leren
Na coronapersconferenties bellen veel mensen de Angst, Dwang en Fobie Stichting. Margriet Oostveen gaat langs en leert hoe angst en dwangneigingen al ver voor het coronavirus de samenleving inslopen.

Meer over