Volkskrant OchtendWoensdag 5 juni

Volkskrant Ochtend: Het laatste woord over het pensioenakkoord is nu aan de 1 miljoen FNV-leden | Rutte en Wiebes beloven Groningers nu écht beterschap

Redactie
Demonstratie in het gebouw van de FNV. Leden van FNV bij het Centraal Vakbondshuis na afloop van de stemming over het principeakkoord. Beeld ANP
Demonstratie in het gebouw van de FNV. Leden van FNV bij het Centraal Vakbondshuis na afloop van de stemming over het principeakkoord.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Pensioenakkoord: het laatste woord is nu aan de 1 miljoen FNV-leden
Boze reacties sijpelen binnen als het FNV-parlement dinsdagavond uitleg krijgt van het bestuur over het pensioenakkoord. ‘Stem dit weg, Annemarie! Mijn hele groep is woest!’ De vakbondsleden mogen zich volgende week uitspreken via een referendum.

Tweedehands elektrisch doet het beter dan benzine: de afschrijving van de e-auto wordt de laagste van alle auto’s
Uit een nieuwe studie blijkt dat het wel goed zit met de restwaarde van e-auto’s. Vanaf 2025 zal de afschrijving op elektrische auto’s al lager zijn dan die op vergelijkbare benzinewagens.

Tweede Kamer gaat debatteren over verplichte EHBO-les op middelbare scholen
Ruim 50 duizend handtekeningen zijn er opgehaald om EHBO-les vaste prik te maken voor middelbare scholieren. Daarmee is het doel van 40 duizend steunbetuigingen voor de petitie van het Rode Kruis en Schok & Pomp, een organisatie van artsen werkzaam (geweest) op de Spoedeisende Hulp, ruimschoots gehaald.

EHBO-les voor vwo-leerlingen van het Goois Lyceum in Bussum. Beeld Marcel van den Bergh
EHBO-les voor vwo-leerlingen van het Goois Lyceum in Bussum.Beeld Marcel van den Bergh

Schade na code oranje valt erg mee
Na waarschuwingen van het KNMI voor code oranje blijkt de overlast van het onweer dat dinsdagavond over het land trok, behoorlijk mee te vallen. De zwaarste meldingen gaan over een flink aantal omgevallen bomen die op auto’s, huizen en spoorlijnen terecht zijn gekomen.

Vandaag in het nieuws

Vandaag is de herdenking van 75 jaar D-Day in Portsmouth, met koningin Elizabeth en Donald Trump.
De rechtszaak tegen de man die wordt verdacht van het doden van Nicky Verstappen gaat verder.
En de Denen gaan naar de stembus voor de parlementsverkiezingen.

Premier Rutte maakt zijn excuses aan de Groningers tijdens het kamerdebat over de gaswinning in Groningen en de aardbevingen die daardoor worden veroorzaakt. Beeld ANP
Premier Rutte maakt zijn excuses aan de Groningers tijdens het kamerdebat over de gaswinning in Groningen en de aardbevingen die daardoor worden veroorzaakt.Beeld ANP

Aanraders van de redactie

Nederige Rutte en Wiebes beloven Groningers nu écht beterschap in debat over de gaswinning
Premier Rutte en minister Wiebes gaan in het debat met de Kamer over de Groningse gaswinning door het stof om de woede over de ‘ontwrichting’ in Groningen te temperen.

Pensioenakkoord: 60-plusser profiteert, de pijn zit bij de rest
Hoe zit de nieuwe pensioendeal in elkaar, en hoe gaat deze uitpakken voor de verschillende generaties?

Minister Kolmees op weg naar het pensioenoverleg. Beeld Raymond rutting
Minister Kolmees op weg naar het pensioenoverleg.Beeld Raymond rutting

Deense politici zijn verliefd op de elektrische auto – nu de Denen nog
In delen van de energietransitie loopt Denemarken voorop, maar in tegenstelling tot de politieke partijen lopen de Denen nog niet echt warm voor de elektrische auto.

Britten legden toekomstige vrijhandelspartner Trump in de watten en daar kon de president wel van genieten
Geen ontmoeting met de door hem bewonderde Boris Johnson, maar verder was het staatsbezoek van Donald Trump aan het Verenigd Koninkrijk een rimpelloze trip, waarvan de Amerikaanse president met volle teugen genoot.

1.600 kinderen zijn verdwenen in Nederland, maar de politiek hoor je niet
‘Lost in Europe heet het netwerk van Europese journalisten dat sinds vorig jaar het lot van verdwenen kinderen in Europa bij elkaar probeert te puzzelen’, schrijft Sheila Sitalsing. Deze kinderen zijn van de radar verdwenen en niemand weet wat er met ze is gebeurd. Toch lijkt niemand zich hier erg om te bekommeren. Een kwalijke zaak, volgens Sheila. Zij had het mooier gevonden, beter voor het land ook, als een kolkende Tweede Kamer een verklaring had geëist van Harbers.

Je beste tijd als acteur gehad? Deze wetenschappers ‘voorspellen’ het met behulp van IMDb
Of iemand de volgende Tom Cruise, Julia Roberts, Robert Downey Jr. of Jennifer Lawrence wordt, laat zich niet voorspellen. Maar wiskundigen van de Queen Mary University of Londen bleken wel met een zekerheid van 85 procent te kunnen voorspellen of het beste jaar van een acteur nog moet komen, of al is geweest. Dat schrijven zij deze week in het vakblad Nature Communications.

De gevaarlijkste weg van Nederland is niet de gevaarlijkste weg
Voor de verslaggeverscolumn nam Toine Heijmans een kijkje bij de gevaarlijkste weg van Nederland. De statistieken liegen er niet om, maar wat er nou zo gevaarlijk is aan de weg ontgaat Toine in eerste instantie. Buurtbewoner Johannes van de Molen lijkt er hetzelfde over te denken: ‘In principe zijn wegen niet gevaarlijk. Mensen zijn gevaarlijk.’

Meer over