Volkskrant Ochtend: Het kan echt: orkaan raast af op Ierland | Zo verliep de langste formatie ooit

Goedemorgen. Voor de tweede keer in korte tijd trekt een heuse orkaan, Ophelia, naar Ierland. In Nederland hebben we hier opvallend genoeg juist voordeel van: de orkaan brengt op zijn flanken warme lucht mee vanuit het zuiden. Verder in dit ochtendoverzicht: een waarschuwing voor het gevaar van de grote techbedrijven, een reconstructie van de langste formatie uit de Nederlandse geschiedenis en Candy Dulfer over haar twijfels en haar ongewenste kinderloosheid.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Terwijl u sliep

Het kan echt: orkaan raast af op Ierland
Voor de tweede keer in twee maanden tijd haalt een heuse orkaan uit naar Ierland. Naar verwachting maandag wordt de Ierse kust getroffen door de restanten van wat nu nog de tropische orkaan Ophelia is, met verwachte piekwindsnelheden tot 130 kilometer per uur. Afgelopen augustus bracht het restant van orkaan Gert nog veel wind en regen naar de Britse eilanden.

'We stevenen af op een megahack waarbij we beseffen hoe kwetsbaar we onszelf maken'
Bedrijven als Facebook en Google veranderen ons in oppervlakkige internetjunkies en bedreigen de democratie, waarschuwt de Amerikaanse journalist Franklin Foer in zijn boek Ontzielde Wereld. 'We moeten in verzet komen. Nu het nog kan.'

Schipper Tienpont vlak voor Volvo Ocean Race aan de kant gezet
Team AkzoNobel begint niet met schipper Simeon Tienpont aan de Volvo Ocean Race wegens 'contractbreuk'. Het is de vraag wie de bemanning nu moet leiden.

Politie rolt heroïnelab op in komkommerkwekerij in Zuid-Holland
De politie heeft afgelopen vrijdag een kwekersfamilie aangehouden die haar komkommerkwekerij zou hebben gebruikt als dekmantel voor de productie van heroïne. De verdachten trokken de aandacht door grote hoeveelheden azijnzuuranhydride die aan het bedrijf werden geleverd. Deze vloeistof wordt nooit in kwekerijen gebruikt, maar wel voor de productie van heroïne.

Vandaag in het nieuws

In Oostenrijk vinden vervroegde parlementsverkiezingen plaats. Bij de marathon van Amsterdam doet een Nederlandse loper een gooi naar het nationaal record. De Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek wordt uitgereikt in het radioprogramma Vroege Vogels. En het is precies 100 jaar geleden dat het leven van roemruchte spionne Mata Hari eindigde voor een vuurpeloton.

Aanraders van de redactie

Bij de langste formatie uit de Nederlandse geschiedenis werd gevochten om elke komma
De ramen van de Stadhouderskamer waren afgedekt, de radiostilte was 208 dagen onverbiddelijk. Totdat er deze week opeens een 68 pagina's dik regeerakkoord op tafel lag. Hoe verliep de langste formatie ooit? Een reconstructie aan de hand van drie passages. (+)

'Over vrijheden is voortdurend onderling overleg - durven we het risico aan?'
Michael P., die wordt verdacht van het doden van Anne Faber, zat vast in een kliniek in Den Dolder. Ex-medewerkers schetsen een beeld van de instelling en haar cliënten. 'Je wordt regelmatig bedreigd.' (+)

Het Nederland van Mark Rutte is allesbehalve gewoon normaal
Zalig het land waar 'kneiterrechts' inhoudt dat er net zolang aan knoppen wordt gedraaid tot niemand zonder reddingsvest uit de boot valt. En waar je dat (doodgewoon) mag verketteren. Sheila Sitalsing over het land van Mark Rutte. (+)

null Beeld Hans Klaverdijk
Beeld Hans Klaverdijk

Is een robot als rechter daadwerkelijk objectiever?
De robotrechter staat voor de deur. Een ideaal hulpmiddel voor overbezette rechters, zegt de een. Nee, zegt de ander. De menselijke maat verdwijnt op deze manier uit de rechtszaal. (+)

Candy Dulfer: 'Prince gaf me die schop onder de kont'
Ze is de stoere blazer en bandleider, Candy Dulfer. Maar ook een vrouw met twijfels, die ongewild kinderloos bleef. Daarover vertelt ze in haar boek Sax, Candy & rock-'n-roll dat ze schreef met Liddie Austin - die haar hier ook interviewt. (+)

Hoe de zoon van een dissident opklom tot de grote leider van China
Hoe kon de zoon van een dissident opklimmen tot een aanbeden partijleider? Marije Vlaskamp zoekt het antwoord in het dorp waar Xi Jinping opgroeide. (+)

Candy Dulfer Beeld Pablo Delfos
Candy DulferBeeld Pablo Delfos
Meer over