Volkskrant OchtendZaterdag 16 mei

Volkskrant Ochtend: Het geheim achter het succes van ‘corona-weltmeister’ Duitsland | Wat weet jij van de lockdownregels? Doe de test

Voorbijganger in Main street, de hoofdstraat van Chinatown in Flushing Queens. Beeld Chantal Heijnen
Voorbijganger in Main street, de hoofdstraat van Chinatown in Flushing Queens.Beeld Chantal Heijnen

Terwijl u sliep

Hoe de angst groeit in Chinatown — het gevolg van de retoriek van Trump
Bij herhaling voedt president Donald Trump de haat jegens China. De vele Aziatisch-Amerikanen in New York ondervinden dat aan den lijve.

Trump stuurt opnieuw toezichthouder de laan uit
Zoals vaker op vrijdagavond heeft de Amerikaanse president Donald Trump gisteravond weer een belangrijke toezichthouder op zijn regering ontslagen. Ditmaal was de inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de beurt.

Tweede Braziliaanse zorgminister vertrekt na ruzie met Bolsonaro over coronabeleid
Terwijl het dodental in Brazilië met vele honderden per dag oploopt, verlaat opnieuw een minister van Volksgezondheid het kabinet van Jair Bolsonaro. Nelson Teich hield het nog geen maand uit als minister onder een president die de schouders blijft ophalen over de pandemie.

Live: Meer dan half miljoen Nederlanders krijgen geen vakantiegeld
Meer dan een half miljoen Nederlanders krijgen dit jaar geen vakantiegeld van hun werkgever vanwege de coronacrisis. Ongeveer 11 procent van de werkenden heeft geen idee of het vakantiegeld wordt uitgekeerd, zo blijkt uit onderzoek van werknemersvakbond CNV.

Vandaag in het nieuws

Turkije gaat tot en met dinsdag opnieuw in lockdown vanwege het coronavirus. Duitsland versoepelt vanaf vandaag de controles die half maart zijn geïntroduceerd aan de grenzen met Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken en Zwitserland. En sloepen kunnen dit weekend, eerder dan gepland, weer varen in de grachten van Amsterdam.

Aanraders van de redactie

Geen land in Europa doet het zo goed als Duitsland: wat is het geheim achter het succes van de ‘corona-weltmeister’?
Zaterdag gaat in Duitsland het voetbal in de Bundesliga weer beginnen. Wie geen zin heeft daarnaar op tv te kijken, kan ook gerust wat gaan eten in een restaurant. Geen land in Europa pakt de coronacrisis zo voortvarend aan als Duitsland. Wat is de reden van dit succes?

Medewerkers van de Grand Bar in Berlijn maken zich op voor de gasten die gaan komen. Beeld Reuters / Fabrizio Bensch
Medewerkers van de Grand Bar in Berlijn maken zich op voor de gasten die gaan komen.Beeld Reuters / Fabrizio Bensch

Wat weet jij van de lockdownregels? Doe de test
Het regeldoolhof van de anderhalvemetersamenleving is ondoorgrondelijk. We leggen je een aantal situaties voor. Zou jij een boete krijgen?

Jan Terlouw: ‘Jongens, pik het niet meer, want het is jullie toekomst’
Ook natuurkundige, oud-politicus en schrijver Jan Terlouw (88) zit veel alleen thuis, maar hij voelt een grote verbondenheid met de buitenwereld. Alles wat er nu nog nodig is, is de moed om na de crisis veranderingen door te voeren.

Jan Terlouw: ‘We vertrouwen elkaar niet meer.’ Beeld Erik Kriek
Jan Terlouw: ‘We vertrouwen elkaar niet meer.’Beeld Erik Kriek

‘Een harnasje zit gezonde liefde niet in de weg’
Madelief was niet van plan zich te laten meeslepen door emoties. Vandaar dat haar verliefdheid haar nogal overviel.

De Volkskrant Boeken
Mooie romans, spannende non-fictie, interviews en pittige recensies: alles over de wereld van de letteren.

Het is wachten op het standaardwerk ‘Hoe Mark Rutte de Crisis Te Lijf Ging’
Met grote verbazing keek Bert Wagendorp vrijdag naar de wekelijkse persconferentie van Mark Rutte. ‘De manier waarop Rutte bijvoorbeeld vrijdag het bommetje van de voucher-verwarring ontmantelde, was imponerend. Ik hoop dat ergens een psycholoog bezig is alle corona-optredens van de premier vast te leggen en er een gedegen analyse op los te laten.’

Meer over