Volkskrant Ochtend: het formatiespel is in volle gang en kandidaat-opperrechter herhaalt openlijk kritiek op Trump

Goedemorgen. Het grote onderhandelingsspel van de formatie is begonnen. 'Het is roulette, patience en bridge ineen', aldus een bron. Kandidaat-opperrechter Neil Gorsuch heeft Trumps aanvallen op rechters die zijn inreisverbod blokkeerden openlijk bekritiseerd. Verder in dit ochtendoverzicht: Dit politieke duo hield jarenlang de coalitie bij elkaar en hoe duurzaam is uw huisdier?

Redactie
Rutte en Klaver schudden elkaar de hand tijdens het slotdebat van de NOS. Beeld anp
Rutte en Klaver schudden elkaar de hand tijdens het slotdebat van de NOS.Beeld anp

Terwijl u sliep

Poker en patience ineen: formatiespel zet relaties tussen partijen op scherp
Formeren is ook theater. Alexander Pechtold ging dinsdag demonstratief lunchen met Jesse Klaver. Daarna maakten de politieke voormannen nog een ommetje. Op de vraag of hij regeren met GroenLinks ziet zitten, antwoordde Pechtold kort en bondig: 'Ja.'

Kandidaat-opperrechter herhaalt kritiek op Trump nu ook openlijk
Neil Gorsuch, de kandidaat-opperrechter die eind januari werd voorgedragen door de Amerikaanse president Donald Trump, heeft dinsdag tijdens zijn confirmatiehoorzitting in de Senaat de aanvallen van Trump tegen rechters die zijn inreisverbod blokkeerden openlijk bekritiseerd.

Huurverhoging leidt tot stijgende armoede onder huurders
Ruim een half miljoen huurders hadden in 2015 een 'betaalrisico', zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat betekent dat hun besteedbare inkomen te laag is voor hun woonlasten en minimale uitgaven voor levensonderhoud.

Ton Elias: 'VVD gaat gebukt onder ja en amen-cultuur'
De VVD is onder Mark Rutte een te eenvormige partij van jaknikkers geworden. Onafhankelijkheid wordt niet op prijs gesteld. Dat zegt afzwaaiend Kamerlid Ton Elias vandaag in een interview met de Volkskrant.

Ton Elias in de Tweede Kamer. Beeld anp
Ton Elias in de Tweede Kamer.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

In Brussel worden vanochtend de aanslagen op Zaventem en de metro herdacht, die vandaag precies een jaar geleden plaatsvonden.

Om 14.00 uur komt de oude Tweede Kamer voor het laatst bijeen en neemt afscheid van de vertrekkende leden.

Vanaf vandaag zijn de in 2002 gestolen schilderijen het Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85) van Vincent van Gogh weer te zien in het Van Gogh Museum.

Aanraders van de redactie

In Leende zijn ze aan het diëten geslagen
De inwoners van Leende zijn dikker dan gemiddeld. Maar dat duurt niet lang meer, want het project GezondDorp draait volop. Een Low Carb High Fat-menu moet het Brabantse dorp fit maken. (+)

Ja, huisdieren hebben effect op het milieu
Bijna 60 procent van de Nederlandse gezinnen heeft een huisdier, bleek uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. Er zijn ruim 33 miljoen huisdieren, waaronder 3 miljoen katten en 1,5 miljoen honden. Wat betekent dit eigenlijk voor het milieu? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Dit politieke duo hield jarenlang de coalitie bij elkaar
Morgen treedt de nieuwe Tweede Kamer aan. Tientallen ambitieuze nieuwkomers trappelen van ongeduld om het Binnenhof te bestormen. De vertrekkende oude rotten Ton Elias (VVD) en Roos Vermeij (PvdA) waarschuwen dat succes in kleine stappen komt. 'Het is niet altijd groots en meeslepend.' (+)

In het voetspoor van de Berlijnse aanslagpleger
Anis Amri doodde twaalf mensen bij zijn aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, waarna hij spoorloos verdween. Vier dagen later werd hij doodgeschoten in Milaan. Bahram Sadeghi besloot Amri's vluchtroute na te reizen. Hoe komt een gezochte aanslagplegervan A naar B? (+)

Ton Elias en Roos Vermeij bij Elias thuis. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Ton Elias en Roos Vermeij bij Elias thuis.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Nederland deelde gegevens over Trump en Rusland met FBI
Drie anonieme bronnen lichten een tipje van de sluier op over welke dienst in Nederland contacten van Trump-medewerkers met Russen aan Washington doorbriefde. (+)

Zolang sterspelers fit zijn staat er best een aardig elftal
Oranje trapt het cruciale interlandjaar 2017 af, trainend in de lentezon, en schenkt een tuin aan zieke kinderen. (+)

Matthijs de Ligt en Vincent Janssen tijdens de training van het Nederlands elftal. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Matthijs de Ligt en Vincent Janssen tijdens de training van het Nederlands elftal.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over