NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Het aantal zelfdodingen kan sterk toenemen, vrezen deskundigen | Waarom juist dat Meisje met de parel zo’n icoon werd

Terwijl u sliep

Kopstuk Colombiaanse guerillabeweging gedood bij legeractie
Een van de leiders van de ultralinkse Colombiaanse guerrillabeweging ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) is gedood tijdens een militaire operatie in het departement Bolivar, in het noorden van het land. Daarbij lieten nog eens vier guerrillastrijders het leven. Dat hebben de Colombiaanse strijdkrachten bekendgemaakt.

Democraten VS onderzoeken ontslag toezichthouder Linick
De Democraten onderzoeken het ontslag door president Donald Trump van de inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat melden Amerikaanse media. Volgens de Democraten deed Steve Linick mogelijk onderzoek naar machtsmisbruik door buitenlandminister Mike Pompeo.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Beeld AFP
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.Beeld AFP

Live: Barack Obama bekritiseert Amerikaans coronabeleid
De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft zaterdag in een online toespraak tot geslaagde studenten de aanpak van de coronacrisis in de VS gehekeld. Hij zei volgens The New York Times dat het de Verenigde Staten in deze zaak ontbreekt aan leiderschap. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis.

Phil May (The Pretty Things), voorbeeld voor de ruigste Nederlandse beatbands, op 75-jarige leeftijd overleden
Hét Engelse voorbeeld voor de ruigste Nederlandse beatbands? Meer nog dan naar Mick Jagger keken Wally Tax (The Outsiders) en Wim Bieler (Q65) naar de langharige Phil May van The Pretty Things – en luisterden ze naar diens dictie. May (75) is vrijdag overleden in een ziekenhuis in Norfolk. Hij viel met zijn fiets, onderging een heupoperatie en stierf na complicaties.

Vandaag in het nieuws

De nieuwe Israëlische regering van Benjamin Netanyahu (Likud) en Benny Gantz (Blauw-Wit) wordt beëdigd. Koningin Máxima viert haar 49ste verjaardag. En veilinghuis Sotheby’s veilt sneakers van basketballer Michael Jordan uit 1985. De geschatte waarde van de schoenen is tussen de 100.000 en 150.000 Amerikaanse dollar.

Aanraders van de redactie

Het ging al slecht met Arnaud, maar de coronacrisis gaf hem het laatste zetje
Geen afleiding, sociale isolatie, groeiende onzekerheid: door de coronacrisis kan het aantal zelfdodingen sterk toenemen, vrezen deskundigen. De eerste signalen zijn er al. ‘Het land ligt plat, dat maakt me bang, ik wil vluchten.’

null Beeld Maarten Leon
Beeld Maarten Leon

Al 25 jaar Miss Sarajevo: ‘Betrokken? U2 vulde zijn zakken over onze rug’
Inela Nogić werd wereldberoemd toen ze in oorlogstijd werd bekroond tot Miss Sarajevo – en vervolgens moest ze toezien hoe U2 met de eer ging strijken. Een kwarteeuw na de oorlog blikt zij terug op de dag die haar leven zou veranderen.

De mannetjesorchis, een wonderlijk toeval in een grasveldje
Bijna nergens in Nederland groeit de wilde mannetjesorchis, maar wel onder het raam van de natuurschrijver Koos van Zomeren in Arnhem, die al zestien jaar bijhoudt hoe het de orchidee vergaat. Aan zijn gegevens kan hij zien dat zijn huismannetjesorchis kwijnende is.

Waarom juist dat Meisje met de parel zo’n icoon werd
Het Meisje met de parel werd de afgelopen maanden nog beroemder dan ze al was. Stefan Kuiper verklaart het succes van Vermeers Meisje, misschien wel het beroemdste meisje zonder naam.

De nieuwste cijfers: Moderne zorg
12 mei is de geboortedag van de Britse Florence Nightingale, de grondlegger van de moderne verpleegkunde, en daarom uitgeroepen tot de ‘Dag van de Verpleging’. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat zij werd geboren. Tijd voor de vraag: Welke belangrijke ontwikkelingen heeft de verpleegkunde in Nederland sinds de negentiende eeuw doorgemaakt?

De kinderen bepalen wat de pot schaft: ‘Snoeoeoep!’
Wat gebeurt er als de kinderen het voor het zeggen krijgen? Dat onderzoekt de Volkskrant in het project Kinderen de Baas. Deze week deel vier: Meike en Tomas bepalen wat er wordt gegeten. Komt er nog groente op tafel?

Meer over