Volkskrant Ochtend10 maart 2020

Volkskrant Ochtend: Heel Italië plat om virus te stuiten: reisverbod, scholen dicht en evenementen afgelast | Zij genas van corona: ‘Ik had het gevoel dat ik ging stikken’

Terwijl u sliep

Italië plat om verspreiding coronavirus te stuiten
Heel Italië komt vanaf dinsdagochtend onder een speciaal regime te staan om de opmars van het coronavirus te stuiten. Zo geldt er een reisbeperking en worden evenementen afgelast. Door de maatregel zal het leven van 60 miljoen Italianen drastisch veranderen.

Koning biedt excuses aan voor geweld in Indonesië
Koning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend zijn excuses aangeboden voor het geweld dat Nederland aanrichtte tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië (1945-1949). De woorden kwamen aan het begin van het staatsbezoek, in het bijzijn van Indonesische president Joko Widodo.

Dringend advies van kabinet: geen handen meer schudden
Het schudden van handen gaat in de ban. Het kabinet adviseert dringend om elkaar bij begroetingen niet langer de hand te schudden, in een poging verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Dat heeft premier Rutte maandagavond bekendgemaakt na crisisberaad in Den Haag.

Denzel Dumfries van PSV en Ramon Pascal Lundqvist van FC Groningen geven elkaar de ellebooggroet. Beeld ANP Sport
Denzel Dumfries van PSV en Ramon Pascal Lundqvist van FC Groningen geven elkaar de ellebooggroet.Beeld ANP Sport

EU en Turkije zetten eerst stap naar normalisering relatie
De Turkse president Erdogan leek maandagavond bereid de rust aan de Turks-Griekse grens te herstellen, EU-president Michel beloofde hulp voor Turkije – ook financieel – bij de opvang van de ruim 3,5 miljoen vluchtelingen aldaar.

Vandaag in het nieuws

In zes staten in de VS kiezen de Democraten hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De regeringsleiders van de 27 EU-landen overleggen over het coronavirus. De Wereld Meteorologische Organisatie komt met een rapport over de staat van het klimaat in 2019.

Aanraders van de redactie

Overlevende in Wuhan: ‘Ik weet ook niet waarom ik ernstige symptomen heb gekregen’
Officieel is Yu Meiying genezen van het coronavirus. Zij is een van de 58.805 herstelde covid-19-patiënten in China. Maar helemaal de oude voelt Yu zich nog niet. ‘Volgens de dokter zal het nog een half jaar duren voor ik volledig hersteld ben. Dit virus richt zware schade in je lichaam aan.’ Dit is haar verhaal als corona-overlevende.

Geen handen schudden! Maar een knuffel, dat mag gelukkig nog wel
Een tijdje geleden leerden we van de premier dat ‘de norm hier is dat je elkaars handen schudt’ en dat wie ‘dat niet bevalt’ vooral moet vertrekken uit dit land. En nu mogen we geen handen meer schudden van diezelfde premier, schrijft Sheila Sitalsing. Toch gaf de premier de directeur van het RIVM per ongeluk een hartelijke hand, gevolgd door een uitgebreide knuffel. Dat mag gelukkig nog wel.

Veel lege klassen in Brabant: ‘Kinderen begroeten leerkracht met voetjes of ellebogen’
Scholieren en leerkrachten in Noord-Brabant volgen massaal het advies van het RIVM op om thuis te blijven als ze griepverschijnselen hebben. Maandag bleven zeker tienduizend schoolkinderen thuis. Maar elders gaat het leven zijn gewone gang.

Hét moment om de sprinkhanen te stoppen gaat in Kenia steeds voorbij
Na ongewoon veel regen droomden grote delen van Kenia van recordoogsten. Maar de gewassen zijn een prooi voor de grootste sprinkhanenplaag in zeventig jaar en de bestrijding verloopt traag. ‘Het zijn er te veel, we kunnen ze niet stoppen.’

 Zwermen sprinkhanen verspreiden zich over Kenia.  Beeld Sven Torfinn
Zwermen sprinkhanen verspreiden zich over Kenia.Beeld Sven Torfinn

Anders dan in de reguliere veeteelt hebben stiertjes op dit landgoed wel bestaansrecht
Op het landgoed van boer Beeker zijn stieren geen hinderlijk bijproduct, zoals in de intensieve melkveehouderij. Ze hebben een vrij leventje in een milieuvriendelijke omgeving en worden niet gecastreerd. Wat is Beekers geheim?

Een boekhandelaar die zijn eigen vonnis verkoopt
Columnist Michel Maas bezoekt in Veenendaal boekhandelaar Van Kooten. De boekenweek is nog maar net begonnen en het is nu al dringen bij de kassa. Van Kooten kwam de afgelopen week in het nieuws nadat schrijver Özcan Akyol in zijn Boekenweekessay naar hem uithaalde. In het essay is hij de verpersoonlijking van het kwaad. ‘Ik vertegenwoordig kennelijk de betonrot in de literatuur.’

Meer over