Volkskrant OchtendZaterdag 31 oktober

Volkskrant Ochtend: Heel Europa door de knieën voor het virus: valt er wel te ‘dansen’ met corona? | Wie er ook gaat winnen: Amerika is zichzelf de laatste jaren keihard tegengekomen

Straatbeeld in coronatijd in de Duitse stad Hamburg.Beeld julius schrank

Nieuws

Heel Europa door de knieën voor het virus: valt er wel te ‘dansen’ met corona?
Is een moderne, open democratie eigenlijk wel in staat een pandemisch virus te bestrijden?

Live - Trump: ‘Artsen liegen over coronadoden om geld’
Volg in ons liveblog het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Dodental aardbeving Egeïsche Zee loopt op naar 26, meer dan 800 gewonden
Het dodental als gevolg van de aardbeving in de Egeïsche Zee is opgelopen naar 26. In het westen van Turkije kwamen zeker 24 mensen om het leven en raakten er ruim achthonderd gewond, melden de Turkse autoriteiten. 

GGD Utrecht bouwt XL-testlocatie bij de Jaarbeurs
Half november gaat deze locatie open met ruimte voor zeker veertig teststraten. 

CDA zet in nieuw programma in op regio: koester de boeren als waren het Rembrandts
Met grote woningbouwplannen buiten de Randstad, hogesnelheidstreinen naar het noorden en oosten, en zelfs lokale vrije dagen voor streekfeesten.

Aanraders

Wie er ook gaat winnen: Amerika is zichzelf de laatste jaren keihard tegengekomen (en is geschrokken van wat het heeft gezien)
Groter nog dan de economische verschillen lijdt het land onder culturele polarisatie. Sommigen maken zich zelfs op voor een burgeroorlog.

‘Abortus staat symbool voor hoe ongelijk mannen en vrouwen in Nederland worden behandeld’
Rebecca Gomperts, de 54-jarige Nederlandse arts en activist is door Time uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld.

‘Ik ontkom niet aan de gedachte dat je met meerdere mannen gelukkig kunt zijn’
Nina twijfelt of grootse liefde wel bestaat, en of ze daarop moet wachten of toch gaan samenwonen met haar vriend.

Een dubbele aardverschuiving op radicaal rechts: waarom doet Wilders het opeens weer (veel) beter dan Baudet?
Thierry Baudet leek Geert Wilders begin 2019 af te lossen als de belangrijkste vertolker van het radicaal-rechtse geluid in de Nederlandse politiek. Anderhalf jaar en een pandemie later zijn de rollen weer volledig omgedraaid. Hoe kan dat? 

Dit weekend gaat Nederland in gesprek. Wat bindt de deelnemers, wat verdeelt hen?
Nederlanders willen af van belastingvoordelen voor multinationals, maar zien het koningshuis graag blijven. De coronamaatregelen en Zwarte Piet roepen verdeeldheid op. Dat blijkt uit een analyse van 5.600 aanmeldingen.

Column: De constante factor van arbeidsmigranten is dat ze tijdelijk werk doen waar in Nederland de neus voor wordt opgehaald
Emile Roemer vond het nodig in zijn onderzoek naar de schandalige uitbuiting van Roemenen, Polen en Spanjaarden, toe te voegen dat ook deze arbeidsmigranten als gelijkwaardige en volwaardige deelnemers van onze samenleving moeten worden gezien. Dat is voor de politiek blijkbaar niet vanzelfsprekend, schrijft Sheila Sitalsing in haar column.

Meer over