Volkskrant OchtendMaandag 26 augustus

Volkskrant Ochtend: Handelsoorlog VS en China escaleert in hoog tempo | Nederland ‘versteent’, en dat gaat ten koste van landbouwgrond

President Donald Trump (links) zondag op de G7-top in Biarritz. Beeld AFP
President Donald Trump (links) zondag op de G7-top in Biarritz.Beeld AFP

Terwijl u sliep

De handelsoorlog tussen de VS en China escaleert in hoog tempo: ‘Dit kan nog lang doorgaan’
Opnieuw ontbrandt een veldslag in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. President Trump roept Amerikaanse bedrijven op om hun productie in China stop te zetten, en dreigt ze zelfs tot die stap te dwingen.

Aardappelveld gerooid, leger ingezet: alle registers worden opengetrokken voor schouw Nicky Verstappen
Drie rechters van de rechtbank in Maastricht gaan dinsdagmorgen een kijkje nemen op de Brunssummerheide, waar 21 jaar geleden de 11-jarige Nicky Verstappen dood werd gevonden. Vijf vragen over een opmerkelijke ‘schouw’ die bij voorbaat al veel commotie veroorzaakt.

De verstening van Nederland gaat onverdroten verder, ‘voor bijna 90 procent’ ten koste van landbouwgrond
In twintig jaar tijd is er in Nederland bijna 60 duizend hectare bijgekomen voor wonen, werken en infrastructuur. Op dat tempo moeten jaarlijks ‘gemiddeld tussen de honderd en honderdvijftig boeren het veld ruimen’, zegt CBS-onderzoeker Cor Pierik.

Dreiging ‘no deal’ jaagt groeiend aantal Britse bedrijven naar ons land
Steeds meer bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk nemen de wijk naar Nederland. Ze vrezen het naderende vertrek van de Britten uit de Europese Unie, en al helemaal een wanordelijke brexit zonder goede afspraken, zegt de organisatie die deze ondernemingen namens Nederland warm maakt voor een verhuizing.

Vandaag in het nieuws

In Den Haag dient het geding waarin diverse media openheid eisen in de zaak-Nicky Verstappen. FC Barcelona onthult het standbeeld van Johan Cruijff bij stadion Camp Nou. De PvdA viert het 125-jarig bestaan van de sociaal-democratie in Nederland.

De Franse president Emmanuel Macron (links) en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump (rechts) in Biarritz, waar de leider van de G7-bijeen zijn.  Beeld AFP
De Franse president Emmanuel Macron (links) en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump (rechts) in Biarritz, waar de leider van de G7-bijeen zijn.Beeld AFP

Aanraders van de redactie

Iraanse minister Zarif onverwacht bij G7-top, maar Trump volhardt in zijn confrontatiepolitiek
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif heeft zondag onverwacht een bezoek gebracht aan de Franse stad Biarritz. Leiders van de G7 zijn hier bijeen zijn voor topoverleg over een aantal brandende kwesties, waaronder de toekomst van het nucleair akkoord met Iran.

‘De natuur verstikt door de grote Bolsonaro’s en hun kleine helpertjes’
De natuur moet steeds vaker plaatsmaken voor economische groei, merkt Jean-Piere Geleen op. ‘Bolsonaro schijt erop. Donald Trump schrapt in Utah en Alaska reservaten voor olie. Van Groenland wilde hij ook heus geen Biesbosch maken.’

De zomervakantie van een basisschooldirecteur op lerarenjacht: ‘Ik heb stress aan de zijlijn gezet’
Les 1 van elke schooldirecteur is: zorg dat je voor de zomervakantie het rooster van het nieuwe schooljaar rond hebt. Steeds meer scholen lukt dat niet. Dit is de zomer van Dirk Koops, directeur van de Mr de Jonghschool in Osdorp. Aantal vacatures: 2.

Isolatiemiljonair Ton Willemsen vecht al veertig jaar tegen koude voeten en de bierkaai
Met folie uit de bouwmarkt isoleerde Ton Willemsen decennia geleden de vloer onder zijn huis. Hoewel hij naar eigen zeggen altijd werd tegengewerkt, bouwde hij Tonzon op, Nederlands bekendste bedrijf voor vloerisolatie.

Wanda de Kanter is in Zomergasten geen drammerige activist, maar een warmbloedige arts
‘Ik sta nooit echt uit’, zegt longarts Wanda de Kanter (60) tegen Zomergasten-presentatrice Janine Abbring, als die vraagt of ze op vakantie even helemaal weg was. Onvermoeibaar en strijdbaar, dat is het beeld van De Kanter dat we kennen uit de media, waar ze de afgelopen jaren optrad als anti-tabaksactivist. Maar in Zomergasten zat zondagavond een zachte, warmbloedige De Kanter.

Een illegale bakkerszaak tegen de onleefbaarheid in Veere
Er is een overvloed aan wafels, panini en ijsjes, maar reguliere producten zijn hier vrijwel nergens te vinden: Toine Heijmans is in Veere, waar naast de zestienhonderd inwoners een miljoen toeristen per jaar te vinden zijn. ‘Ondernemers verdienen hier met een toeristenwinkel in drie maanden evenveel als met een gewone winkel in een jaar.’

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over