volkskrant ochtendwoensdag 25 maart

Volkskrant Ochtend: Hackers zien kans schoon: meer aanvallen door coronavirus | Hebben de corona-maatregelen al effect?

Terwijl u sliep

Hackers zien kans schoon: meer aanvallen door coronavirus
Terwijl gezondheidsprofessionals wereldwijd strijden tegen het coronavirus, worden zij online aangevallen. Hackgroepen proberen informatie te ontfutselen van overheden en gezondheidsorganisaties en internetcriminelen pogen met gijzelsoftware netwerken van ziekenhuizen in hun greep te krijgen.

Live: Complete lockdown in Nieuw-Zeeland | Recente bezoekers New York verplicht in quarantaine
Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft de noodtoestand uitgeroepen en aangekondigd dat het land in een complete lockdown gaat om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. De Amerikaanse regering heeft burgers met klem aangeraden om zelf in quarantaine te gaan wanneer zij in de afgelopen twee weken in New York zijn geweest. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Gemeente Den Haag verbiedt Airbnb
Woningen aanbieden voor vakantieverhuur, bijvoorbeeld via platforms als Airbnb en Booking.com, is tot zeker eind dit jaar verboden in Den Haag, in afwachting van een nieuwe wet voor toeristisch verhuur in 2021. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vorige week in een brief aan de gemeenteraad geschreven.

Bijna heel Europa kiest voor de vergrendeling, elk land op zijn eigen manier
Europese landen hechten ook na decennia samenwerking sterk aan hun eigen aanpak. In de coronacrisis komt die in grote lijnen op hetzelfde neer: een lockdown. Al verschilt de uitvoering.

Een koppel met gezichtsmaskers in de Underground in Londen. Beeld EPA
Een koppel met gezichtsmaskers in de Underground in Londen.Beeld EPA

Vandaag in het nieuws

De Chinese provincie Hubei, waarin de stad Wuhan ligt, heft alle reisrestricties voor de provincie op. Darters Raymond van Barneveld en Phil Taylor spelen tegen elkaar, ieder in zijn eigen woonkamer. Uitspraak in het kort geding van Thierry Baudet tegen de VPRO over uitspraken in Buitenhof.

Aanraders van de redactie

Halen de maatregelen eigenlijk al wat uit?
Heel voorzichtig dienen zich tekenen aan dat de Nederlandse aanpak van het coronavirus de uitbraak een beetje weet te kalmeren. Maar zal het genoeg zijn om straks weer onbekommerd de straat op te gaan?

Patiënten willen de waarheid horen, hoe ijzingwekkend die ook is
De komende weken doet de Volkskrant regelmatig verslag vanuit ziekenhuis Amphia in Breda, waar verslaggever Willem Feenstra ziet hoe een coronapatiënt het ziekenhuis wordt binnengedragen.

Ook in gehandicaptensector is de nood hoog
Het kabinet heeft maandagavond de bezoekregeling in de gehandicaptenzorg aangescherpt van ‘ja, tenzij’ naar ‘nee, tenzij’. Omdat daarmee bezoek wordt beperkt, nemen sommige ouders hun gehandicapte kind tijdelijk in huis. Maar ook de zorg aan huis is teruggeschroefd, en bovendien is de dagbesteding grotendeels gesloten. Ondertussen schreeuwt ook de gehandicaptenzorg om beschermings- en testmiddelen.

Een ongemakkelijke economische vraag tijdens de coronacrisis: hoeveel is een mensenleven waard?
Volgens hoogleraar Ira Helsloot betaalt de overheid tijdens de coronacrisis honderd keer meer voor een gewonnen levensjaar dan de gebruikelijke norm is. ‘Het is een politieke keuze, maar dan moet je daar ultiem transparant over zijn.’

De Matthäuspassion zegt: ‘Luister naar mij, zoek troost. U heeft het nodig’
Het is weer Matthäustijd. Een jubeljaar nog wel, dat helaas in stilte verglijdt. Hoe kwam Nederland aan zijn unieke traditie? We vragen het de Passie zelf.

Column: De Kindertelefoon hoort veel kinderen al vastlopen
Verslaggever Margriet Oostveen is op bezoek bij de Kindertelefoon. ‘O ja, zeggen vrijwilligers, je hoort echt wel dat kinderen meer geslagen of misbruikt worden, nu hun ouders de hele dag gestrest thuis zitten.’ En als er een lockdown komt, dan zitten deze kinderen opgesloten met hun belagers.

Meer over