Volkskrant OchtendWoensdag 9 september

Volkskrant Ochtend: Grote paniek in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos vanwege branden | Weg met het wattenstaafje: het coronatesten staat op het punt grondig te veranderen

Nieuws

Grote paniek in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos vanwege branden
In het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is grote paniek uitgebroken als gevolg van meerdere branden die in het kamp woeden. Het is nog niet duidelijk of door de branden doden of gewonden zijn gevallen. 

Blazen, kauwen, spugen: het nieuwe testen komt eraan
Zo’n onplezierig wattenstaafje in de keel en neus, en dan 48 uur wachten: kan dat niet slimmer? In de teststraat van de RAI Amsterdam verkent men diverse nieuwe technieken. Hoe het coronatesten op het punt staat grondig te veranderen.

Amerikaans ministerie van Justitie beschermt Trump tegen rechtszaak
Met een ongekende manoeuvre probeert het Amerikaanse ministerie van Justitie een rechtszaak tegen Trump te ontmantelen, namelijk die van E. Jean Carroll, die twee decennia geleden door Trump in een pashokje zou zijn verkracht. Trump stond op het punt over deze aantijging gehoord te worden door een rechter in New York.

In protest zijn Belarussische vrouwen ineens allemaal zussen van elkaar
Loekasjenko hoonde ze weg en lachte ze uit. Vrouwen. Dat bleek een misrekening. Vrouwen leiden de protestbeweging tegen de dictator en tonen zich onverzettelijk. Ze brengen hoop en vrede, en laten zich niet het land uitzetten.

Coronacrisis zorgt voor lager energieverbruik: het verhaal in vier grafieken
De coronamaatregelen hebben er mede voor gezorgd dat er in Nederland in het tweede kwartaal minder elektriciteit is verbruikt ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Hoe ervaren ‘achterstandswijken’ in Tilburg-Noord de coronacrisis? ‘Je kunt geen baan verliezen die je niet hebt’Beeld Marcel van den Bergh

Aanraders

Voor Tilburg-Noord maakte corona echt niet zoveel uit: ‘Je kunt geen baan verliezen die je niet hebt’
De coronacrisis treft bewoners van achterstandswijken het zwaarst, waarschuwden burgemeesters van grote steden. In Tilburg-Noord hebben ze dat niet zo ervaren.

Column: ‘We’ve had enough, suckers,’ is de enige taal die de Britten begrijpen
De Brexit is terug in het nieuws! Volgens Bert Wagendorp ‘een verbijsterend schouwspel van pathologische zelfverminking.’ De Britten komen terug op gemaakte afspraken, wat niet nieuw voor ze blijkt te zijn. 

Vrede in Afghanistan hangt af van de Taliban: ‘geweld is hun onderhandelingswapen’
De Taliban en de Afghaanse regering gaan na maanden vertraging waarschijnlijk deze week in Doha om de tafel om het vredesproces vlot te trekken. Vijf vragen over een oplossing voor Afghanistan.

Een tablet of laptop eisen van leerlingen − het mag niet, maar scholen komen ermee weg
Middelbare scholen stellen laptops steeds vaker verplicht, terwijl dat wettelijk verboden is. Veel ouders hikken aan tegen de hoge kosten. ‘De scholen komen er mee weg’, zegt Stichting Leergeld.

Liggen Hans en Piet, in 1974 verdwenen, in deze Brabantse zandwinningsplas?
Piet Hölskens en Hans Martens verdwenen na een avondje stappen. In zandwinningsplas De Brink voert de politie nu een ‘ultieme zoektocht’ uit. ‘Net als de families willen wij niets liever dan duidelijkheid krijgen.’

Column: Waarom mensen zich om de tuin laten leiden rond de zelfscankassa
Margriet Oostveen heeft een hekel aan zelfscankassa’s, maar je ontkomt er niet meer aan. Ze ging langs bij ‘de self service specialist’ in Raalte, die haar kon uitleggen waarom mensen toch een zelfscanner gebruiken, ondanks dat het vier keer zo langzaam is als de ouderwetse kassa. 

Meer over