Volkskrant ochtendzondag 14 juli

Volkskrant Ochtend: Groot-Brittannië en Iran zoeken oplossing voor conflict over in beslag genomen tanker | Na de ontspoorde banencarrousel zoekt Europa een nieuwe Angela

Olietankers varen door de strategische Straat van Hormuz die toegang biedt tot de Perzische Golf. Beeld REUTERS
Olietankers varen door de strategische Straat van Hormuz die toegang biedt tot de Perzische Golf.Beeld REUTERS

Terwijl u sliep

Groot-Brittannië en Iran zoeken oplossing voor conflict over in beslag genomen tanker
Groot-Brittannië is bereid het groene licht te geven voor het vrijgeven van de Iraanse olietanker die vorige week door de politie van Gibraltar en Britse mariniers in beslag werd genomen, toen de Grace 1 met een partij olie op weg was naar Syrië. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zaterdag laten weten. Voorwaarde is wel dat Iran garanties geeft dat de tanker niet alsnog naar Syrië gaat.

Spanje redt op één dag 141 migranten van zee
Spaanse reddingswerkers hebben in een dag tijd 141 migranten gered van de zee tussen Spanje en Marokko. De vluchtelingen zijn afkomstig uit de regio ten zuiden van de Sahara en probeerden met diverse vaartuigjes het Europese vasteland te bereiken.

Expeditie Noordzee vindt wrak onderzeeër, maar de O13 is nog steeds spoorloos
Duikers die op de Noordzee hebben gezocht naar het wrak van de Nederlandse onderzeeboot O13 keren vandaag terug in de haven van Scheveningen. De expeditieleden van de stichting Duik de Noordzee Schoon speurden ruim een week naar de in juni 1940 verdwenen onderzeeër op de Doggersbank.

Thomas De Gendt weet als geen ander dat de aanhouder wint
De vorige Tour de France wilde het maar niet lukken met de eenzame ondernemingen van Thomas De Gendt, de schorpioen uit Semmerzake, Oost-Vlaanderen. Hij kwam maar niet weg, hoewel hij voor maar liefst negen etappes ambities had. Nu was het wel raak.

Vandaag in het nieuws

De Amerikaanse president Trump heeft naar eigen zeggen opdracht gegeven vandaag actief illegalen op te pakken in tien steden en uit te zetten. Rutte is samen met minister Bijleveld aanwezig bij de viering van Quatorze Juillet in Parijs. Het beroemde café-restaurant Le Fouquet’s heropent aan de Champs-Élysées. Het restaurant was dicht sinds half maart vanwege de vernielingen en plunderingen tijdens de protesten van de gele hesjes.

Aanraders van de redactie

Na de ontspoorde banencarrousel zoekt Europa een nieuwe Angela
Bondskanselier Merkel maakte twee grote inschattingsfouten bij de verdeling van de EU-topbanen, en daar profiteerde de Franse president Macron van. Hij is, in tandem met de Nederlandse premier Rutte, volgens Brusselse diplomaten momenteel de Macher van Europa.

Angela Merkel, vrijdag in Berlijn. Beeld AP
Angela Merkel, vrijdag in Berlijn.Beeld AP

Mai Spijkers en Özcan Akyol over hun vriendschap: ‘Het valt me op dat het vaak de losers zijn die op Mai afgeven’
In dit verhitte tijdsgewricht is de verbinding soms ver te zoeken. De Volkskrant laat deze zomer vrienden en familieleden aan het woord die grote en kleine verschillen overbruggen. Deze week: de vriendschap tussen uitgever Mai Spijkers en auteur Özcan Akyol.

De planeet heeft niets aan uw opgeheven vingertje
Een beter milieu begint bij jezelf? Door dat misverstand verzandt de strijd tegen klimaatverandering in groen gezever op de vierkante millimeter – en een ordinaire statusoorlog van rijk tegen arm, betoogt Koen Haegens.

Dit is de toekomst: superpositie
Hoe ziet de toekomst eruit? Daar kan fictie veel over vertellen. Zes Nederlandse auteurs spraken op ons verzoek met wetenschappers en schreven naar aanleiding daarvan een kort verhaal voor de serie Dit is de toekomst. Dit is de eerste aflevering geschreven door Hanna Bervoets.

Sentimentele flauwe kul maar wel intens: Witteman, Abrahams en Dekkers verklaren de liefde aan katten
Sylvia Witteman, Frits Abrahams en Midas Dekkers schreven alle drie een boek over katten. Zijn de dieren zo’n goed onderwerp vanwege hun onverschilligheid, hun mysterieuze gedachtenleven of toch hun oortjes?

De verraderlijke foto’s van Jeffrey Epstein
Er is nog iets ergers dan een foto van jou naast een boef, en dat is de belófte van een foto van jou naast een boef, schrijft Merel Bem naar aanleiding van het schandaal rond Jeffrey Epstein.

Meer over