Volkskrant Ochtend: Groningen herdenkt kerstvloed: 'vergeten catastrofe' | Wanneer werd Jezus nu echt geboren?

Goedemorgen. De kerstvloed van 1717 in Groningen eiste meer levens dan de watersnoodramp van 1953. Groningen herdenkt de 'vergeten catastrofe', want de aardbevingen vormen ook een overstromingsrisico. Verder in de Volkskrant Ochtend: Arjen Robben overweegt te stoppen, vertelt hij in een interview in het Volkskrant Magazine. En werd Jezus wel echt op Eerste Kerstdag geboren?

'De overstrooming in Nederland. Gezicht op den Westerpolder bij Ulrum (provincie Groningen).'Beeld Groninger Archieven

Terwijl u sliep

Actie 3FM Serious Request levert ruim 5 miljoen euro op
De actie 3FM Serious Request voor het Rode Kruis heeft dit jaar 5.026.144 miljoen euro opgebracht. Dat is 3,7 miljoen minder dan in 2016. Waarschijnlijk passen zender NPO 3FM en het Rode Kruis de formule komend jaar aan. Het Glazen Huis stond dit jaar in Apeldoorn.

Guatemala volgt Trump en gaat ambassade naar Jeruzalem verhuizen
In navolging van de Verenigde Staten heeft Guatemala als tweede land aangekondigd dat het zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuist.

Spaanse koning roept op tot 'sereniteit, stabiliteit en wederzijds respect'
De Spaanse koning Felipe VI heeft zondagavond opgeroepen tot herstel van 'sereniteit, stabiliteit en wederzijds respect'. Hij zei dat in zijn kersttoespraak, drie dagen na de verkiezingen in Catalonië. Een meerderheid van de Catalaanse kiezers sprak zich opnieuw uit voor afsplitsing.

Navalny mobiliseert voldoende steun voor strijd tegen Poetin
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft zondag duizenden aanhangers in heel het land gemobiliseerd om voldoende steun te vergaren voor zijn deelname aan de Russische presidentsverkiezingen in maart volgend jaar. In totaal kwamen ruim 15.000 aanhangers samen in een twintigtal steden.

Vandaag in het nieuws

Het is Eerste Kerstdag. Koning Willem-Alexander houdt zijn kersttoespraak, net als veel staatshoofden in andere landen, en op NPO Radio 2 begint de Top 2000, die tot en met 31 december duurt.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Beeld Adrie Mouthaan

Aanraders van de redactie

Hoe een geheimzinnige bisschop uit Myra uitgroeide tot een gezellige hohoho-roepende dikzak
Wie is toch die man die op Kerst de pakjes komt uitdelen? Een anatomie van de Kerstman door wetenschapsredacteur Maarten Keulemans. (+)

Groningen herdenkt 'vergeten catastrofe' met tentoonstelling en kunstroute
De vloed van 1717 eiste meer levens dan de watersnoodramp van 1953. Heel Noord-Nederland stond onder water. Groningen herdenkt de 'vergeten catastrofe', want de aardbevingen vormen ook een overstromingsrisico. (+)

Jezus werd op Eerste Kerstdag geboren - klopt dit wel?
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Jezus werd op Eerste Kerstdag geboren. (+)

'Als jochie had ik door dat ik er bovenuit stak, maar was niet overtuigd van een profloopbaan'
Zijn voormalige trainer Josep Guardiola zei eens tegen hem: 'Als je nu nog een keer de Champions League wint, maakt dat je loopbaan dan mooier, beter?' Arjen Robben kent het antwoord. Het was een retorische vraag.
We spraken de voetballer over zijn loopbaan, mentaliteit, Bayern München en het Nederlands Elftal. (+)

Arjen Robben.Beeld Martin Dijkstra

Het naderende einde drong tot hem door: dit zou de laatste nacht zijn die hij met haar had
Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: klinisch ethicus Erwin Kompanje (58). (+)

Geen zin om het jaar uit te zitten? Hier leest u wat zal gebeuren in 2018
Het was weer een gruweljaar en de Betrouwbare Mannetjes zien nog geen verbetering. Sneller dan u voor mogelijk houdt, stort de wereld ineen. (+)

Meer over