NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Groen bankieren? Groot deel energieleningen gaat nog steeds naar fossiele energie

Redactie
Een olieveld in Texas. De witte objecten zijn jaknikkers die olie uit de grond pompen. Beeld Google Earth
Een olieveld in Texas. De witte objecten zijn jaknikkers die olie uit de grond pompen.Beeld Google Earth

Terwijl u sliep

Groen bankieren? Overgrote deel van energieleningen gaat nog steeds naar fossiele energie
Alle duurzame beloften ten spijt steken ABN Amro en ING volop geld van hun rekeninghouders in fossiele energie. Dat stelt de ‘Eerlijke bank- en verzekeringswijzer’ op basis van onderzoek naar de veertien belangrijkste banken en verzekeraars.

‘Robotseismoloog’ InSight geland op Mars om binnenste van rode planeet in kaart te brengen
Marssonde InSight is maandagavond geland op de rode planeet. De‘ robotseismoloog’ moet de geheimen van het diepste binnenste van Mars onthullen.

Argwaan bij Oekraïners: ‘Ik kan me niet voorstellen dat het leger mijn auto zal innemen, toch?’
In de havenstad Mariopol weet niemand waar het naartoe gaat nu de staat van beleg is afgekondigd. Wat gaat dit betekenen voor de Oekraïne?

Mueller: Paul Manafort hield zich niet aan deal met justitie, hij loog tegen FBI
Speciaal aanklager Robert Mueller beschuldigt de voormalige voorzitter van de Trump-campagne, Paul Manafort, ervan te hebben gelogen tegen de FBI in het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Vandaag in het nieuws

Het wetenschappelijk bureau 50Plus daagt het partijbestuur voor de rechter. Veilinghuis Sotheby’s in New York brengt memorabilia van Frank en Barbara Sinatra onder de hamer. En vanavond speelt Ajax om 18.55 uur zonder Hakim Ziyech in Athene tegen AEK.

Aanraders van de redactie

Hoe radeloosheid en genadeloosheid botsen in Tijuana
Een muur in de woestijn, een lucht gevuld met stenen, traangas en helikopters: de scènes zondag aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten deden denken aan de periodieke bestorming van dat andere beloofde land, een halve aardbol verderop. Een botsing tussen radeloosheid en genadeloosheid – waarbij het nog niet duidelijk is hoe groot de kreukelzone precies is.

Migranten rennen weg van traangas dat is afgevuurd door Amerikaanse grenspolitie. 25 november 2018. Beeld AP
Migranten rennen weg van traangas dat is afgevuurd door Amerikaanse grenspolitie. 25 november 2018.Beeld AP

83 duizend doden in tien jaar: dit mankeerde er aan de controle van medische hulpmiddelen
De veiligheid bij medische implantaten is slecht geregeld, schrijft een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten. Wat hebben zij precies ontdekt?

Verslaggeverscolumn: ‘De prijs is zes dode baby’s en één dode moeder, heeft de wethouder uitgerekend’
‘Urk is nationaal recordhouder bevallingen per duizend vrouwen (82,3) maar nu het ziekenhuis in Lelystad failliet is rijden ze in barensnood naar Sneek, Heerenveen, Zwolle, Almere of Harderwijk. Niet maeken, zeggen ze op Urk, niet zeuren, maar ‘dit gaat levens kosten’.’

Hoe één kort telefoontje uitgroeide tot misschien wel het duurste belletje uit de geschiedenis van de rechterlijke macht
De Hoge Raad heeft vrijdag definitief vastgesteld dat rechter Hans Westenberg met advocaat Hugo Smit belde om hem te ontmoedigen in de Chipshol-zaak, en oordeelt dat zowel hij als de Raad voor de Rechtspraak – die hem jarenlang de hand boven het hoofd hield en financieel steunde – onrechtmatig handelde. Met een nog nader te bepalen schadevergoeding aan Smit komt nu een einde aan de slepende juridische affaire.

Wetenschap loopt jong talent mis door strengere eisen prestigieuze Vidi-beurs
De wetenschap loopt jonge toponderzoekers mis door een nieuwe regel die eigenlijk juist is bedoeld om jong talent te helpen. Onderzoeksfinancier NWO eist dat universiteiten jonge onderzoekers in vaste dienst nemen als ze een zogeheten Vidi-beurs binnenhalen. Geen garantie? Dan ook geen beursaanvraag. Daarmee worden wetenschappers die al een vaste baan hebben voorgetrokken, signaleren belangengroepen.

Het ongemak spat van het scherm in Maar je achternaam is toch Marokkaans?
De meeste kinderen komen op een bepaald moment in hun leven in een loyaliteitsconflict met hun ouders. Doorgaans behelst dat conflict vrij triviale zaken. Maar voor Aiman Hassani, hoofdpersoon in de documentaire Maar je achternaam is toch Marokkaans? is dat een ander verhaal.

Meer over