Volkskrant OchtendMaandag 1 april 2019

Volkskrant Ochtend: Gevoelige nederlaag voor Erdogan: AKP verliest Ankara | In het Passiespel heeft Jezus een Twentse tongval

Aanhangers van de Turkse oppositiepartij CHP vieren de vroege resultaten.  Beeld EPA
Aanhangers van de Turkse oppositiepartij CHP vieren de vroege resultaten.Beeld EPA

Terwijl u sliep

Regeringspartij AKP verliest Ankara, gevoelige klap voor Erdogan
De Turkse regeringspartij AKP heeft Ankara verloren. De kandidaat van de oppositiepartij CHP in de Turkse hoofdstad, Mansur Yavas, heeft zondag bij de lokale verkiezingen de meeste stemmen gekregen. Dat is een gevoelige klap voor president Recep Tayyip Erdogan, wiens partij de stad 25 jaar heeft bestuurd.

Nog een jaar: gaat straks niemand meer verongelukken in een Volvo?
Volvo beloofde ruim een decennium geleden dat in 2020 niemand meer zal verongelukken of zwaargewond raakt in een nieuwe auto van het Zweedse merk. Volgend jaar is het zo ver. Gaat de autofabrikant woord houden?

Een crashtest met een Volvo XC 90 in het Cars Safety Center in Gothenburg, Zweden.  Beeld EPA
Een crashtest met een Volvo XC 90 in het Cars Safety Center in Gothenburg, Zweden.Beeld EPA

Aanvaller Kim Jong-nam veroordeeld tot ruim drie jaar cel
De Vietnamese vrouw Doan Thi Huong is tot ruim drie jaar celstraf veroordeeld voor haar aandeel in de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De vrouw verliet na het horen van haar straf opgelucht de rechtbank in Maleisië.

Deze Oekraïense komiek en acteur won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen
Vijf jaar na de revolutie op het Maidanplein, heeft Oekraïne bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gekozen voor de tv-komiek Volodymyr Zelensky. Hij kreeg 29 procent van de stemmen, en versloeg daarmee zijn belangrijkste uitdagers Petro Porosjenko en oud-premier Joelia Timosjenko. Wie is hij?

Vandaag in het nieuws

Op vliegbasis Leeuwarden vindt t/m 12 april de internationale jachtvliegoefening Frisian Flag plaats. Jean-Claude Juncker is op bezoek in Italië, waar hij onder meer spreekt met premier Giuseppe Conte. Trumps voormalige adviseur Michael Flynn krijgt het vonnis te horen in zijn strafzaak.

Aanraders van de redactie

‘De vorige keer ging het onweren, meteen na de kruisiging’
In Twente bereiden honderden vrijwilligers zich voor op het passiespel De Strijd: een religieus spektakel op rul zand tegen een decor van Bentheimer zandsteen.

Vrijwilligers spelen De Passie.  Beeld Marcel van den Bergh
Vrijwilligers spelen De Passie.Beeld Marcel van den Bergh

Het pensioenoverleg is uitgegroeid tot de Brexit van de polder
Volgens columnist Sheila Sitalsing is het niet zo gek dat het overleg over een pensioenhervorming zich al jaren voortsleept. ‘Een hopeloze discussie tussen verzwakte partijen, de diep ingegraven bonden en bazen blijven stokoude argumenten tegen elkaar herhalen, alleen de meest volhardenden onder ons kunnen het nog opbrengen de zaak nauwgezet te volgen, en het valt te bezien of het er snel van zal komen.’

Vernieuwing Afsluitdijk gaat gepaard met driejarige teleurstelling fietsers, maar ook met een ‘geheim wapen’
De Afsluitdijk krijgt de komende jaren een grondige opknapbeurt om aan de nieuwste deltanormen te voldoen. Daarbij worden speciale betonblokken gebruikt, is er aandacht voor de trekroutes van vissen en wacht wielrenners een flinke teleurstelling.

Moekes Maaltijd serveert een gezonde warme hap voor peuters, geen kleffe boterham met hagelslag
Moekes Maaltijd in Utrecht maakt warme maaltijden voor kinderdagverblijven. Daar is nog een wereld te winnen: ‘Nederlanders denken als enigen dat een kleffe boterham goed genoeg is voor hun kinderen.’

null Beeld Rebecca Fertinel
Beeld Rebecca Fertinel

Annet de Jong en Dominique van der Heyde over hun hond, hun politieke thrillers (nu een tv-serie) en hun breuk
Annet de Jong en Dominique van der Heyde (ooit geliefden) schreven samen de Morten-trilogie, een reeks politieke thrillers die nu is bewerkt tot tv-serie. Ook bedachten ze samen een boek over een lesbisch stel dat uit elkaar gaat. En toen gingen ze in het écht uit elkaar.

Quote-hoofdredacteur en de dominee van de Zuidas willen een betere elite
Ze komen zelf uit de elite. Sander Schimmelpenninck is graaf van geboorte, en hoofdredacteur van zakenblad Quote uit ambitie. ‘Dominee van de Zuidas’ Ruben van Zwieten was voorzitter van de Leidse studentenvereniging Minerva en werd ceo-fluisteraar op zingevingsgebied. Verslaggever Margriet Oostveen ging op bezoek bij de schrijvers van het boek Elite gezocht.

Meer over