NieuwsbriefDinsdag 26 maart

Volkskrant Ochtend: Gestolen Picasso teruggevonden in Amsterdam | Femke van der Laan over een leven zonder Eberhard

Redactie
Arthur Brand met het schilderij van Picasso. Beeld Tetteroo
Arthur Brand met het schilderij van Picasso.Beeld Tetteroo

Terwijl u sliep

Kunstdetective vindt van sjeik gestolen Picasso in Amsterdam
Een verloren gewaand schilderij van Pablo Picasso is opgedoken in Amsterdam. Het werk werd in 1999 gestolen van het jacht van een puissant rijke Saoedi-Arabische sjeik en was sinds die tijd spoorloos. De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand wist het schilderij via ‘mensen met contacten in de onderwereld’ te traceren en heeft het inmiddels overgedragen aan de verzekeringsmaatschappij.

Brits Lagerhuis neemt initiatief in Brexit-crisis: woensdag volgt een heuse meerkeuzetoets
Het Britse Lagerhuis heeft meer macht naar zich toegetrokken. Maandagavond laat stemde het voor een motie van de Conservatief Oliver Letwin die een reeks richtinggevende stemmingen over de Brexit-koers mogelijk maakt. Deze historische machtsverschuiving vormt de jongste inbreuk op de autoriteit van Theresa May.

Apple gaat het gevecht met Netflix aan, maar baanbrekend zijn de nieuwe diensten niet
Apple heeft maandag een reeks nieuwe diensten gepresenteerd die de afhankelijkheid van de iPhone moeten verkleinen. Met frisse tegenzin neemt het bedrijf daarbij afscheid van het gesloten ecosysteem van eigen hardware en software.

Wetenschappers ontdekken 59 trucs waarmee parkinsonpatiënten zichzelf laten lopen
Bewegen als een stierenvechter, vooruitstappen als in een schermduel, schaatsen op het parket, of stappen zetten op het ritme van een metronoom; het zijn slechts vier van de 59 technieken die parkinsonpatiënten zelf hebben uitgedokterd om te kunnen blijven bewegen.

Vandaag in het nieuws

De winnaar van de Max Velthuijs-prijs 2019 voor illustratoren van kinderboeken wordt bekend gemaakt. Nederlandse piloten in dienst van Ryanair vragen de rechter hun contract te ontbinden. De Franse president Macron ontvangt zijn Chinese collega Xi, Angela Merkel en Jean-Claude Juncker.

Aanraders van de redactie

Het kalifaat is verslagen, maar hoe moet het nu verder in de regio?
Met het vallen van Baghouz, het laatste bolwerk van IS, zijn er nog vier dilemma’s die in de Syrische woestijn moeten worden opgelost, analyseert correspondent Ana van Es.

Leden van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) gaan zondag het verlate IS-bolwerk Baghouz binnen. Beeld AFP
Leden van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) gaan zondag het verlate IS-bolwerk Baghouz binnen.Beeld AFP

Hoe Freek de Jonge in het verkeerde rijtje terechtkwam
Het statement van Freek de Jonge over Baudet kwam niet goed uit de verf. Dat was jammer, want De Jonge had gelijk, vindt Bert Wagendorp.

De Picasso waar de onderwereld vanaf moest
Gestolen van het jacht van een Saoedische sjeik. Sindsdien twintig jaar spoorloos. En dan, op 14 maart, bezorgd bij het Amsterdamse appartement van Arthur Brand. Hoe de kunstdetective een gestolen Picasso boven water wist te krijgen.

Alles wat je wilt weten over crowdfunding: waar moet je op letten?
Het bedrag dat particulieren via crowdfunding uitlenen aan bedrijven groeit in Nederland tot jaarlijks 300 miljoen euro. De informatie op de platforms over die ondernemers en de risico’s is verbeterd, maar blijft lastig te vergelijken. Acht vragen over crowdfunding.

Femke van der Laan, gefotografeerd in Amsterdam. Beeld Maarten van der Kamp
Femke van der Laan, gefotografeerd in Amsterdam.Beeld Maarten van der Kamp

Femke van der Laan over het leven zonder Eberhard en rouwen om een geliefde: ‘Heb in godsnaam verdriet’
Femke van der Laan (40) begon na het overlijden van haar man Eberhard een column in Het Parool over haar rouw. ‘Gewoon werk’, noemde ze het schrijven. Maar het was toch wel meer.

Even naar Urk met kersvers GroenLinks-Statenlid Hicham Ismaili Alaoui
Margriet Oostveen gaat met GroenLinkser Hicham naar Urk, waar er maar één iemand op hem heeft gestemd.

Meer over