Volkskrant Ochtend: geheim spoedberaad over Griekse hervormingen en inreisverbod Trump houdt geen stand

Goedemorgen. Het inreisverbod van Trump houdt geen stand, ook in hoger beroep kreeg de Amerikaanse president ongelijk. Vandaag vindt in Brussel geheim spoedberaad plaats over het uitblijven van de Griekse hervormingen. En uit een peiling blijkt dat het merendeel van de Europeanen pleit voor een migratiestop. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Een moeder en haar dochter van 3 uit Jemen op de luchthaven van Los Angeles. Beeld ap
Een moeder en haar dochter van 3 uit Jemen op de luchthaven van Los Angeles.Beeld ap

Terwijl u sliep

Spanning over Griekse economie loopt weer op.

Ze waren even van de radar verdwenen, de spoedvergaderingen over Griekenland, maar vandaag is het toch weer raak. Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, de Griekse minister van Financiën Tsakalotos, directeur Regling van het Europees noodfonds en vertegenwoordigers van het IMF, de ECB en de Europese Commissie spreken elkaar in het geheim in Brussel. Met als doel een herhaling van de panieksessies tussen 2010-2015 te voorkomen.

Rijksmuseum gaat exposeren over slavernijverleden.

Het Rijksmuseum houdt in 2020 een tentoonstelling over het Nederlands slavernijverleden. Dat zegt directeur Taco Dibbits tegen de Volkskrant.

Inreisverbod Trump houdt ook in hoger beroep geen stand

President Trump heeft in hoger beroep ongelijk gekregen: een rechtbank in de Amerikaanse staat Californië heeft verklaard dat het inreisverbod voor zeven moslimlanden voorlopig niet opnieuw mag ingaan. De regering van Trump wil dat inwoners van deze landen niet naar de Verenigde Staten kunnen reizen vanwege nationale veiligheid.

Peiling: merendeel van de Europeanen pleit voor migratiestop.

In heel Europa gingen burgers afgelopen weken de straat op om tegen Trumps inreisverbod te demonstreren. Toch zou het Europese volk helemaal niet zo negatief staan tegenover het idee van de Amerikaanse president. Integendeel: volgens een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de prominente Britse denktank Chatham House is een meerderheid van de Europeanen voor een soortgelijke immigratiestop.

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag in het nieuws

Op de tweede dag van de WK afstanden in Zuid-Korea komen de sprinters voor de eerste keer aan de beurt. Zowel de vrouwen als de mannen werken één 500 meter af. Daarna is meteen de wereldkampioen bekend. De Franse boer Cedric Herrou bood illegale migranten onderdak. Hij hoort vandaag in Nice zijn straf. En het is een eeuw geleden dat de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland aantrad: Johanna Westerdijk, hoogleraar plantenziektekunde.

Aanraders van de redactie

Hoe moet worden omgegaan met seksueel misbruik in de sport?

De zaak rond seksueel misbruik die hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers (47) onlangs op haar bord kreeg, is er een die ze niet snel zal vergeten. Het begint met een telefoontje van het clubbestuur, dat net is afgezet vanwege de affaire. (+)

Martin Schulz kust de SPD wakker met zijn directe taal.

Duitsland is verbaasd over de komeet-achtige opkomst van Martin Schulz. De nieuwe leider van de SPD kan volgens peilingen zelfs Merkel gaan bedreigen. 'Hij is mijn held.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

'Dit is de revolutie van de eenzamen.'

Ze moesten vluchten uit Aleppo; nu zetten activisten Lina Smahy en Yusuf Moussa hun strijd tegen Assad voort in Idlib. Daar waar ze niet meer alles kunnen zeggen en de bommen ook steeds regelmatiger vallen. Maar stoppen kan niet. 'Want dan verliezen we alles.' (+)

Is het onbekende schetsboek van Van Gogh echt?

Het was wereldnieuws, half november: de vondst van een tot nu toe onbekend schetsboek van Vincent van Gogh. Het naar hem genoemde museum gaf het meteen het predicaat 'niet echt'. Hoe kon dat zo snel? En wat krijgen ze daar nog meer aangeboden? (+)

Lina in Aleppo, 36 uur voor vertrek Beeld
Lina in Aleppo, 36 uur voor vertrekBeeld

Hoe Russen moderne kunst buiten het land houden.

De trailer van Mathilde is niet explicieter dan de gemiddelde Russische bioscoopfilm. Bij bedscènes blijft de camera op afstand van de hoofdrolspelers. Verder dan een ontblote tepel in de verte komt het niet. (+)

Column Peter Buwalda: Jack Nicholson? Die wil ik niet als Toni Erdmann.

Hollywood, lees ik in de krant, gaat een remake maken van Toni Erdmann, de Duitse Oscarkandidaat. Hopelijk is het nepnieuws, geproduceerd in de nepnieuwsfabriek die in Sint-Petersburg staat, zoals ik van de week bij Brandpunt zag. Dat was geen kinderachtig staaltje journalistiek, trouwens. De hele wereld is in de greep van verzonnen nieuws, niemand gelooft z'n eigen cyberbubbeltje nog - en wie rammelen er aan de poorten van het kwaad? (+)

null Beeld Yuri Kozyrev
Beeld Yuri Kozyrev

undefined

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over