volkskrant ochtenddonderdag 10 oktober 2019

Volkskrant Ochtend: Geef zorgverleners met genoeg ervaring meer bevoegdheden | Artsen maken genetisch medicijn voor één meisje

null Beeld Harry Cock
Beeld Harry Cock

Terwijl u sliep

Advies: zorgverleners met genoeg ervaring moeten meer bevoegdheden krijgen
De zorg moet flexibeler, adviseert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Laat handelingen die alleen aan artsen zijn voorbehouden ook over aan andere zorgverleners die hun bekwaamheid hebben aangetoond.

Internationale nachttrein keert terug vanaf eind 2020
De internationale nachttrein keert terug op het Nederlandse spoor. Vanaf eind 2020 rijdt er dagelijks een trein van Amsterdam naar München en Wenen. Dat maakt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag bekend.

‘VS halen beruchte IS-strijders weg uit Syrië’
Het Amerikaanse leger heeft twee beruchte militanten van Islamitische Staat (IS), die eerder door Koerden geleide troepen in Syrië werden vastgehouden, in hechtenis genomen en hen het land uitgehaald. Dit zegt een anonieme Amerikaanse functionaris.

Realityprogramma Chateau Meiland wint Gouden Televizier-Ring
De Gouden Televizier-Ring, de belangrijkste Nederlandse tv-publieksprijs, is dit jaar gewonnen door Chateau Meiland, de realityserie die handelt over een familie die in Frankrijk een kasteel verbouwt. Met de keuze voor Meiland verkoos het Nederlandse publiek het programma van SBS6 boven Beste zangers (Avrotros) en Expeditie Robinson (RTL 5).

Martien, Erica, Maxime en Montana Meiland van het programma Chateau Meiland (SBS 6), winnaar van de Gouden Televizier-Ring 2019. Beeld ANP
Martien, Erica, Maxime en Montana Meiland van het programma Chateau Meiland (SBS 6), winnaar van de Gouden Televizier-Ring 2019.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Twee Nobelprijzen voor de Literatuur worden in Zweden toegekend: die van 2019, maar ook nog die van 2018. Om 20.45 uur speelt Oranje de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland in De Kuip te Rotterdam. Jaarlijks wordt op deze dag aandacht gevraagd voor (taboes over) psychische klachten.

Aanraders van de redactie

Op het Oerol van Tunesië droomt de jeugd van een nieuwe omwenteling
Wat heeft Tunesië zijn jeugd te bieden? Dat is de inzet van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen komende zondag. En het is ook het thema van het culturele festival dat samenvalt met de spannende verkiezingsweek.

Place de la Victoire aan de rand van de medina (niet in beeld) tijdens een concert van Amir ElSaffar. Beeld Dream City
Place de la Victoire aan de rand van de medina (niet in beeld) tijdens een concert van Amir ElSaffar.Beeld Dream City

Amerikaanse artsen maken genetisch medicijn voor één meisje
Een speciaal voor haar ontwikkeld medicijn zorgt ervoor dat Mila Makovec (8), die aan een zeldzame stofwisselingsziekte lijdt, weer een toekomst heeft. Haar casus roept wel ethische vragen op, omdat de hoge kosten betekenen dat niet iedereen op deze wijze geholpen kan worden.

Column: Niet dat Jaco Geurts iets wil insinueren, hij stelt gewoon vrágen over de stikstofberekeningen
Met het oog op de stikstofmetingen van het RIVM, schrijft Sheila Sitalsing: ‘Het wegmasseren van onwelgevallige boodschappen van onderzoeksinstituten bestaat al zo lang als er onderzoeksinstituten zijn.’ Of het RIVM zich nog weet te redden, maakt eigenlijk niet meer uit. De critici willen nu eenmaal de schuld kunnen geven aan de ander.

Nieuw curriculum voor onderwijs is nog ‘veel te vaag’, volgens vakverenigingen
De plannen voor een nieuw curriculum voor basis- en voortgezet onderwijs zijn volgens vakverenigingen ‘veel te vaag’, ‘erg algemeen geformuleerd’ en ‘nog lang niet af’. Een punt dat onduidelijk blijft is bijvoorbeeld of de Holocaust en 9/11 wel of niet behandeld worden in de klas.

De belofte van Pisa is een grotestadssprookje dat interessante vragen stelt bij sociale migratie ★★★☆☆
De coming-of-age film De belofte van Pisa laat de strijd zien van een jongen uit een kansenwijk die wordt aangenomen op een prestigieuze muziekschool. Constant moet hij schipperen tussen twee verschillende werelden. Een echt grotestadssprookje dat sociale migratie aan de kaak stelt: hoe klauter je vanuit de ene wereld naar de andere, zonder jezelf te verliezen?

De avond dat George Best beter was dan Johan Cruijff wordt 43 jaar later herleefd in Rotterdam
Op 13 oktober 1976 speelt George Best met Noord-Ierland in de Kuip tegen Nederland met Johan Cruijff, 2-2. Donderdagavond, 43 jaar later later, treffen de ploegen elkaar opnieuw in de Rotterdam.

Meer over