Volkskrant Ochtend: Geef vluchtelingen een eigen stad, zegt Femke Halsema | Argentinië worstelt met geschiedenis

Goedemorgen. We duiken in de vraag: waarom moest per se per se persé worden (bent u er nog)? Verder in uw ochtendnieuwsbrief: actrice Maryam hassouni vertelt openhartig over haar depressies en een profiel van Ajax-coach Marcel Keizer.

Femke Halsema. Beeld Foto Aurélie Geurts
Femke Halsema.Beeld Foto Aurélie Geurts

Terwijl u sliep

Catalaanse premier Puigdemont over ongekend harde ingrijpen Spanje: 'Ergste aanval op volk sinds Franco
Spaanse ministers zullen vanaf volgende week het bestuur van Catalonië overnemen. De deelstaat wordt vervolgens vanuit Madrid bestuurd tot er verkiezingen worden gehouden - binnen zes maanden - waarna er een nieuwe regioregering aantreedt. Dat heeft de Spaanse ministerraad vanmorgen besloten. De Catalaanse Premier Carles Puigdemont haalde in een reactie hard uit naar 'Madrid'.

WHO heroverweegt benoeming Robert Mugabe tot goodwill-ambassadeur
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heroverweegt dde benoeming van president Robert Mugabe van Zimbabwe tot goodwill-ambassadeur. Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus meldt dat hij kennis heeft genomen van geopperde bezwaren en dat hij zo snel mogelijk met een verklaring komt.

Martin Garrix weer verkozen tot beste DJ ter wereld
Martin Garrix (21) staat op 1 in de DJ MAG top 100 en mag zich opnieuw de beste dj van de wereld noemen. Dat is bekendgemaakt tijdens AMF, het grootste evenement tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE).

Multimiljardair Babis wint Tsjechische verkiezingen, partijlandschap op z'n kop
Met een straatlengte voorsprong heeft multimiljardair en oligarch Andrej Babis de parlementsverkiezingen in Tsjechië gewonnen. Babis' protestbeweging Actie voor Ontevreden Burgers (ANO) kreeg een kleine 30 procent van de stemmen. De regerende sociaaldemocraten kregen een dik pak slaag - inmiddels een vertrouwd patroon voor middenpartijen in heel Europa.

Martin Garrix Beeld epa
Martin GarrixBeeld epa

Vandaag in het nieuws

In Rotterdam voetballen Feyenoord en Ajax vanmiddag tegen elkaar in de eerste Klassieker van het seizoen. De Amerikaanse auteur Dan Brown geeft vanmiddag een lezing in Paradiso. En als u vanavond voor de buis zit, dan kunt u kijken naar de finale van dit seizoen van Heel Holland Bakt.

Aanraders van de redactie

Op gevangenisbezoek bij 'dodenpiloot' Julio Poch
Argentinië is nog lang niet in het reine met de periode van de Videla-dictatuur. Het vonnis over ex-Transavia-piloot Julio Poch wordt in november uitgesproken. Honderden anderen wachten op een uitspraak in hun proces. (+)

Actrice Maryam Hassouni: 'Je kunt heel goed depressief en krachtig tegelijk zijn'
Zolang ze zich kan herinneren lijdt actrice Maryam Hassouni (32) aan depressies. Nadat ze de prestigieuze Emmy Award won, stortte ook nog haar carrière in. 'Die prijs heeft voor mij eigenlijk alleen maar averechts gewerkt.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Jorge Videla tijdens zijn beëdiging tot president van Argentinië, 24 maart 1976. Beeld ap
Jorge Videla tijdens zijn beëdiging tot president van Argentinië, 24 maart 1976.Beeld ap

Waarom per se 'persé' weer per se moest worden
De hoofdredacteur van de Volkskrant maakte persoonlijk een einde aan een door veel lezers gesignaleerde spellingsmisstand: persé werd weer per se. Reconstructie van een taalstrijd. (+)

Femke Halsema: geef vluchtelingen hun eigen steden
De opvang van vluchtelingen moet radicaal anders, zegt Femke Halsema. Je moet in hen investeren, er is geen alternatief. (+)

Ajax-trainer Marcel Keizer: natuurtalent en workaholic
Marcel Keizer degradeerde vorig jaar nog als interim-coach van Cambuur uit de eredivisie. Zondag beleeft hij zijn eerste klassieker tegen Feyenoord als coach van Ajax . 'Alleen al door het drama rond Nouri verdient hij krediet.' (+)

Bij mijn schoonmoeder leidt elke afspraak met doktoren tot vier nieuwe afspraken
Eva Hoeke bezocht laatst haar schoonmoeder. 'De Dochter ging tekenen, Nummer Twee kreeg een geprakte banaan. Mijn schoonmoeder, terwijl ze haar een lepeltje voerde: 'Straks ben ik weer even afhankelijk als zij.'' Lees hier haar column. (+)

Marcel Keizer op De Toekomst. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Marcel Keizer op De Toekomst.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over