Volkskrant OchtendDonderdag 7 mei

Volkskrant Ochtend: Gedragswetenschappers berekenen je corona-afdruk | Vooralsnog geen file in de corona-teststraat

Redactie
Een vrouw krijgt bezoek van haar kleindochter, waarbij social distancing voorschriften in acht worden genomen. Beeld BSR Agency
Een vrouw krijgt bezoek van haar kleindochter, waarbij social distancing voorschriften in acht worden genomen.Beeld BSR Agency

Terwijl u sliep

Gedragswetenschappers berekenen je corona-afdruk
Een internationale groep gedragswetenschappers gaat meten hoe burgers de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus ervaren. Donderdag presenteren de onderzoekers hiertoe een online vragenlijst.

Facebook strikt oud-premier en oud-hoofdredacteur The Guardian voor nieuwe raad die content moet controleren
Een nieuwe, onafhankelijke raad met gerespecteerde namen gaat bepalen wat wel en niet mag op Facebook. Tot de leden behoren een oud-hoofdredacteur van The Guardian en een voormalig premier van Denemarken.

Live: Woordvoerder Braziliaanse president besmet | Tweede repatriëringsvlucht uit Marokko geland
De woordvoerder van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro is besmet met het coronavirus. Via een verklaring werd naar buiten gebracht dat Otavio do Rego Barros positief heeft getest op het longvirus. Op Schiphol is donderdag rond 00:40 de tweede repatriëringsvlucht met Nederlanders vanuit Marokko geland. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in dit liveblog.

Verijdelde coup in Venezuela is cadeau voor Maduro
De autoritaire Venezolaanse president Nicolás Maduro kreeg zondag een waanzinnig cadeau in de schoot geworpen. De socialistische leider beweert vaker dat tegenstanders het op zijn leven hebben voorzien, maar dit keer lijkt zijn claim gegrond. De (deels Amerikaanse) couppoging was echter zo knullig voorbereid en uitgevoerd dat zowel de Amerikaanse regering als de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó alle betrokkenheid ontkennen.

Vandaag in het nieuws

Onderzoekers van TU Delft presenteren resultaten van een opinieonderzoek over coronamaatregelen. De Britse regering bespreekt vandaag de coronamaatregelen die het land heeft genomen. En het is vandaag 75 jaar geleden dat eenheden van de Kriegsmarine vanuit de Groote Club op de feestvierende menigte op de Dam schoten, met 30 doden tot gevolg.

De coronateststraat van de GGD regio Utrecht in evenementenhal Expo Houten. 'We hopen dat het drukker wordt, we zijn er klaar voor.'  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De coronateststraat van de GGD regio Utrecht in evenementenhal Expo Houten. 'We hopen dat het drukker wordt, we zijn er klaar voor.'Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Vooralsnog geen file in de corona-teststraat
Een gebrek aan testcapaciteit om versoepeling van de coronamaatregelen goed te monitoren? In de teststraat in Houten is daar geen sprake van, ook niet nu sinds woensdag basisonderwijs- en kinderopvangpersoneel zich mag melden.

Zit er in de ambulance nu opeens een Hezbollah-strijder?
In Libanon grijpt de sjiitische Hezbollah-militie de coronacrisis aan om het blazoen – ook internationaal – eens flink op te poetsen. De Volkskrant ging kijken en stuitte op een geoliede coronapropagandamachine. Maar wat is waar?

Column: De woorden die de premier gebruikte om ons brokjes vrijheid uit te delen
Er waren woensdagavond meerdere dingen die Sheila Sitalsing opvielen in de woordkeuze van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Neem ‘winstwaarschuwing’. ‘Misschien zegt het iets over dit kabinet, dat een term die het beursgenoteerde bedrijfsleven gebruikt om aandeelhouders voor te bereiden op tegenvallers in de bedrijfsvoering, door de minister-president van het land wordt ingezet om een politieke keuze met maatschappelijke gevolgen in te kleden.’

Gerrit (97) zag de laatste grote Duitse terreurdaad van dichtbij: de schietpartij op de Dam
De bevrijding van Amsterdam werd voor veel mensen overschaduwd door het drama dat zich op 7 mei op de Dam afspeelde, toen Duitsers het vuur openden. Gerrit Keet (97) was bij de schietpartij op de Dam. ‘Ik ben kruipend op mijn knieën naar een winkel gegaan’.

André Malraux in zijn woonkamer, leunend op zijn dubbele piano (1952). Beeld Hollandse Hoogte/Maurice Jarnoux
André Malraux in zijn woonkamer, leunend op zijn dubbele piano (1952).Beeld Hollandse Hoogte/Maurice Jarnoux

Het beroemde imaginaire museum van André Malraux nodigt nu meer dan ooit uit tot navolging
André Malraux bedacht in 1947 het ‘imaginaire museum’. Vrij associërend ordende hij honderden afbeeldingen van kunstwerken en liet ze nieuwe verbanden aangaan. Dat zouden meer mensen moeten doen. U ook.

Verslaggeverscolumn: Vanaf nu wordt de provincie bestuurd door Forum en CDA: ‘Dit gaat tegen mijn principes in’
Donderdag wordt in Den Bosch het provinciale akkoord van CDA, FvD, VVD en Lokaal Brabant gepresenteerd. Ariejan Korteweg sprak met drie CDA-leden die niet om die samenwerking staan te springen. ‘Wat bindt ons met zo’n partij’, verzuchtte Pijnenborg, ooit CDA-wethouder in Drunen. ‘Je gaat er nooit uitkomen.’

Meer over