volkskrant ochtendzaterdag 17 november

Volkskrant Ochtend: Fruittelers hebben lak aan sancties van Poetin | Een Zwarte Piet die wit is? Voor kinderen geen probleem

Goedemorgen. In 2014 verbood president Poetin de import van onder meer fruit uit de EU. En toch liggen in Russische supermarkten volop conference-peren uit Nederland en België. Hoe zijn die daar gekomen? Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Er zijn zwarte, witte en roetveegpieten bij de Sinterklaasintocht. Hoe ervaren kinderen alle aanpassingen? ‘Het maakt ze eigenlijk niet uit.’

Memphis Depay scoort op weergaloze wijze de 2-0 tegen Frankrijk.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Memphis Depay scoort op weergaloze wijze de 2-0 tegen Frankrijk.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Fruittelers hebben lak aan sancties van Poetin
Nederlandse en Belgische fruitbedrijven omzeilen op grote schaal de voedselsancties van president Poetin tegen de Europese Unie. Hun producten bereiken via een smokkelhandel de Russische supermarkten. Alleen aan de smokkel van peren verdienden Nederlanders en Belgen sinds de sancties naar schatting 240 miljoen euro.

Twintigers in Europa blijven steeds langer bij pa en ma wonen
Europa gaat gebukt onder een pandemie van thuiswonende twintigers. In bijna heel Europa stijgt het aantal late twintigers dat – dikwijls noodgedwongen – bij hun ouders blijft wonen. In Nederland woonde vorig jaar 18,1 procent van de 25- tot 30-jarigen bij een of beide ouders, een modern record: in 2009 was dat nog 12,7 procent. Het EU-gemiddelde steeg bijna net zo hard, naar 42 procent.

Herboren Oranje wint met het hart van wereldkampioen Frankrijk (2-0)
Alsof ze hebben gedronken uit de bron van zelfvertrouwen, zo voetbalt het Oranje van bondscoach Ronald Koeman zich naar de status van topploeg in wording. Het Nederlands elftal versloeg op 16 november 2018 in Rotterdam wereldkampioen Frankrijk (2-0) in de Nations League, ruim een maand na de zege op de vorige wereldkampioen Duitsland (3-0).

Washington Post: Volgens CIA zit Saoedische kroonprins toch achter moord op Khashoggi
Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman opdracht gegeven tot de moord op journalist Jamal Khashoggi. Dat meldt de Washington Post vrijdag op basis van bronnen rond het onderzoek. De conclusie van de CIA staat haaks op verklaringen van de Saoedische autoriteiten.

Vandaag in het nieuws

Burgemeester Jan Hamming verwelkomt de Sinterklaas vandaag in Zaandijk. Daarna begeeft de Sint zich te paard naar de Zaanse Schans. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet krijgen bij de intocht van Sinterklaas in Zaanstad de ruimte om te demonstreren. President Trump bezoekt de door brand getroffen gebieden in Californië.

Aanraders van de redactie

De reis van de conference-peer
In 2014 verbood president Poetin de import van onder meer fruit uit de EU. En toch liggen in Russische supermarkten volop conference-peren uit Nederland en België. Al hebben die wel ineens een andere nationaliteit.

De Nederlandse conference peer wordt gesmokkeld naar Rusland. Beeld Wendy van der Waal
De Nederlandse conference peer wordt gesmokkeld naar Rusland.Beeld Wendy van der Waal

Angela Merkel komt te laat voor gepolariseerd Chemnitz
In Chemnitz braken tweeënhalve maand geleden rellen uit. Bondskanselier Merkel ging er vrijdag voor het eerst op bezoek.

Een Piet die wit is? Voor kinderen geen probleem
Zaterdag komt Sinterklaas in Nederland aan – zwaar beveiligd, dankzij het felle pietendebat. Er zijn zwarte, witte en roetveegpieten. Hoe ervaren kinderen de aanpassingen? ‘Het maakt ze eigenlijk niet uit.’

Hoogsensitief zijn: bestaat dat echt of ben je gewoon overdreven emotioneel?
Ze ervaren de omgeving veel intenser dan anderen, en ze zijn met velen. Terwijl rond hoogsensitiviteit een industrie is ontstaan, doet de wetenschap het meestal af als een modegril. Is het meer dan dat, en zo ja, is het ook een probleem?

Hypersensitief Beeld Aisha Zeijpveld
HypersensitiefBeeld Aisha Zeijpveld

Carrière van voetballer Jonathan de Guzman verloopt rigoureus anders
Door een simpele buikblessure ontspoorde de veelbelovende carrière van Jonathan de Guzman. Bij Napoli maakte de 14-voudig international kennis met de schaduwzijde van het voetbal: ‘Hij sloeg ineens in mijn gezicht.’

Alles begint met praten, ook de beëindiging van de strijd rond Zwarte Piet
‘In een flatje in Leeuwarden ontmoetten donderdagavond anti-Zwarte Piet-activisten en blokkeerfriezen elkaar – voor een gesprek. Als dat niet de eerste tekenen zijn van deëscalatie van het langdurigste conflict sinds de Tachtigjarige Oorlog weet ik het ook niet meer. Zelfs de beëindiging van de Vietnamoorlog begon ooit met gesprekken tussen de strijdende partijen’, dus Bert Wagendorp is optimistisch.

Meer over