volkskrant ochtend21 maart 2019

Volkskrant Ochtend: Forum voor Democratie met monsterzege van 0 naar 12 zetels | Het uitstellen van de Brexit opent deur naar politieke chantage door de Britten

Redactie
Publiek van Forum voor Democratie (FvD) viert feest tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. De partij komt uit het niets met maar liefst  tien zegels in de Eerste Kamer. Beeld ANP
Publiek van Forum voor Democratie (FvD) viert feest tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. De partij komt uit het niets met maar liefst tien zegels in de Eerste Kamer.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Dreun voor kabinet: zeven zetels tekort in Eerste Kamer, Forum voor Democratie en GroenLinks profiteren
Weglopende kiezers bij de regeringspartijen VVD, CDA en D66 brengen het derde kabinet-Rutte in een lastig parket: het moet volgens de eerste exitpolls zien door te regeren met een tekort van zeven zetels in de Eerste Kamer. Vooral Forum voor Democratie en GroenLinks profiteren. Forum komt uit het niets met tien zetels in de Eerste Kamer en wordt ook in één keer een belangrijke factor in de provincies.

De uitslagen op een rij
De eerste uitslagen zijn binnen. Bekijk hier de landelijke resultaten van de statenverkiezingen. Hoe stemde uw provincie (en gemeente) en wat wordt de zetelverdeling in de Eerste Kamer?

Is de Nederlandse rechtspraak wel zo goed als de minister beweert?
Ministers en rechters roepen het bij herhaling: Nederland bekleedt internationaal een toppositie met zijn civielrecht, en staat vijfde als het gaat om kwaliteit van de totale rechtspraak. Ze baseren zich op een ranglijst met een merkwaardige herkomst. Kamervragen daarover zijn niet correct beantwoord.

Tien dingen die u moet weten over de verkiezingen:
De provinciale verkiezingen zijn de doorbraak geworden van Forum voor Democratie. Winst was er ook voor GroenLinks. CDA, D66, PVV en de PvdA verloren zetels. Het kabinet is de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt.

Vandaag in het nieuws

De Chinese president Xi is in Italië op uitnodiging van president Mattarella. Later bezoek hij Monaco en Frankrijk. De Keukenhof gaat vandaag open. Het thema dat dit jaar met zeven miljoen bollen is uitgedrukt is Flower Power. Tien verdachten in Schiedamse drugszaak, van wie zeven uit één familie, staan voor de rechter.

Aanraders van de redactie

Forum voor Democratie met monsterzege van 0 naar 10 zetels: ‘Dit had niemand durven dromen’
In Theater Figi in Zeist barst om 9 uur een overweldigend kabaal los onder de aanhangers van Forum voor Democratie. In één klap wordt de partij volgens de exitpolls de grootste in Zuid-Holland. ‘We gaan ge­schiedenis schrijven.’

D66 na verlies: blijf luisteren naar Rob Jetten
Rob Jetten had in betere omstandigheden zijn eerste statenverkiezingen als fractieleider kunnen beleven. D66 betaalt opnieuw de prijs voor meeregeren en verliest meerdere zetels in de Eerste Kamer. Een tegenvaller, maar zijn partij blijft pal achter hem staan.

Allerrijksten worden rijker, ook in Nederland, en de zorgen daarover groeien
Het vermogen van de allerrijksten van Nederland is in 2017 verder gegroeid. De rijkste 1 procent van de huishoudens kreeg er ruim 13 miljard euro bij en bezit nu gemiddeld 4,3 miljoen euro aan privaat vermogen: aandelen, bank- en spaarrekeningen, huizen en andere bezittingen. Dat is bijna anderhalve ton meer dan een jaar eerder.

Het uitstellen van de Brexit opent deur naar politieke chantage door de Britten
Exact duizend dagen na het Brexitreferendum vraagt premier May drie maanden uitstel voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Hoewel het negen dagen voor het geplande vertrek blijft gissen naar een strategie, zet de Britse premier haar 27 EU-collega’s hiermee toch voor het blok.

Ook bij GroenLinks worden de resultaten enthousiast ontvangen, de partij verdubbelt nagenoeg in de Eerste Kamer.  Beeld Arie Kievit
Ook bij GroenLinks worden de resultaten enthousiast ontvangen, de partij verdubbelt nagenoeg in de Eerste Kamer.Beeld Arie Kievit

GroenLinks wil besturen na ‘klimaatverkiezingen’ – de verwachtingen zijn hooggespannen
Gejuich en gekreun wisselen elkaar af bij GroenLinks. Vreugde om de eigen winst, afschuw om de winst van FvD. Maar de vraag is of de partij nu echt kan doorbreken in het provinciaal bestuur.

De voorzitter van de senaat over Rutte, Jorritsma, Duthler en de noodzaak van plaspauzes
Ariejan Korteweg liep een dagje mee met de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol En de VVD’er neemt geen blad voor de mond. Krijgt Mark Rutte wel genoeg tegenspraak vraagt ze zich hardop af. En over senator Anne-Wil Duthler, die van belangenverstrengelling wordt verdacht: ‘Geen rook ­zonder vuur’.

Meer over