Volkskrant Ochtend: formatie kan geen verrassing gebruiken | Deze mensen verdwenen na Westerbork in het niets

Goedemorgen. Na een week vakantie gaat de formatie vandaag verder. Het nachtmerriescenario voor Buma en Rutte: vlak voor de finish gevloerd worden door een grote verrassing. Verder in de Volkskrant Ochtend: de Tsjechische regeringscoalitie is krap een halfjaar voor de parlementsverkiezingen uiteengevallen en dankzij onderzoek kunnen we de verhalen vertellen van drie mensen die na Westerbork in het niets verdwenen.

Alexander Pechtold (D66), Kathalijne Buitenweg (Groenlinks) en Jesse Klaver (Groenlinks) na afloop van de formatiegesprekken met informateur Edith Schippers. Beeld anp
Alexander Pechtold (D66), Kathalijne Buitenweg (Groenlinks) en Jesse Klaver (Groenlinks) na afloop van de formatiegesprekken met informateur Edith Schippers.Beeld anp

Terwijl u sliep

Tsjechische regering valt: bom tussen gevestigde orde en 'Tsjechische Trump' gebarsten
Oorzaak van het conflict zijn de beschuldigingen van belastingfraude aan het adres van de omstreden minister van Financiën en zakenman Andrej Babiš, leider van de populistische coalitiepartner anticorruptiepartij ANO (Actie van Ontevreden Burgers).

Duitse defensieminister in het nauw na arrestatie extreemrechtse officier
In het Duitse leger is waarschijnlijk een extreemrechts netwerk actief. Vorige week werd een officier gearresteerd die een aanslag zou hebben voorbereid, onder de dekmantel van een valse identiteit als Syrische vluchteling. Minstens vier mensen zouden hem hebben geholpen.

undefined

Clinton: verkiezingen kwamen twee weken te laat
Na een periode van relatieve rust laat Hillary Clinton weer van zich horen. De voormalige presidentskandidate sprak in New York over de nipt verloren verkiezingen en haar verzet tegen de huidige president Donald Trump.

CNN weigert 'bedrieglijke' reclamespot president Trump
De Amerikaanse tv-zender CNN weigert een campagnespot van president Donald Trump uit te zenden, waarin de media beschuldigd worden van 'oneerlijke nieuwsfeiten'.

Vandaag in het nieuws

Na een week vakantie praten de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GL weer over een nieuw kabinet. De Palestijnse president Mahmoud Abbas bezoekt in Washington zijn collega Donald Trump, waarbij een van de agendapunten het beëindigen van het conflict tussen Israël en Palestina zal zijn. Verder staat Ajax voor het eerst in twintig jaar in een Europese halve finale, tegen Olympique Lyon.

Aanraders van de redactie

Formatie gaat verder: Rutte III zoekt fundament van vertrouwen

Een vrolijke herstart wordt het woensdag niet, als Mark Rutte, Sybrand Buma, Jesse Klaver en Alexander Pechtold elkaar na twaalf dagen pauze weer treffen voor de onderhandelingen over een nieuw kabinet (+). In de tussentijd verloor Klaver zijn moeder, op pas 51-jarige leeftijd.

Sheila Sitalsing: Oorlog tegen de journalistiek is alomtegenwoordig

Woensdag, op de internationale dag voor de persvrijheid, presenteert de Nederlandse Vereniging voor Journalisten een onderzoek naar bedreigingen en intimidatie onder journalisten die in Nederland werken. Ook in het walhalla van de persvrijheid is er van alles mis, blijkt daaruit. Er is sprake van een stijgend aantal intimidaties en bedreigingen, al moet ik bekennen dat ik niet buitengewoon van slag was van alle bijgeleverde voorbeelden (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Na Westerbork in het niets verdwenen

Van honderden Joden die uit kamp Westerbork zijn gedeporteerd, klopt het officiële verhaal niet. Ze zijn nooit doodverklaard, ze worden vermist of ze blijken toch nog in leven. Dankzij onderzoek kunnen we hier nu de verhalen van Aleida, Josephina en Sara wel vertellen.

Hoe kiest linkse banlieu tussen extreem-rechtse Le Pen en onervaren kapitalist Macron?

Wat stemmen de inwoners van een arme linkse banlieue-gemeente nu de keus gaat tussen twee niet-linkse presidentskandidaten? (+) Gaan ze überhaupt stemmen? 'Le Pen komt in de buurt van racisme. Macron hoor ik weinig over de banlieues.'

Medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis zoeken vlak na de oorlog naar de sporen van vermiste Joodse gedeporteerden. Beeld Nederlandse Rode Kruis, oorlogsarchief
Medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis zoeken vlak na de oorlog naar de sporen van vermiste Joodse gedeporteerden.Beeld Nederlandse Rode Kruis, oorlogsarchief

Dat kleine balkonnetje van 010 aan die mythische straat

Als alles gaat zoals verwacht, wordt Feyenoord zondag kampioen van Nederland. Een dag later volgt de huldiging op de Coolsingel, de straat die in voetballand een mythische klank heeft. Over de magie van de Coolsingel (+).

Waarom kinderen dodelijke ongevallen fotograferen

Toen een 19-jarig meisje in maart verongelukte in het Gelderse plaatsje Neede, stond haar gecrashte auto al op regionale nieuwssites voordat de politie nabestaanden kon inlichten. Haar vriend en ouders herkenden die foto meteen. Lees hier de hele verlsaggeverscolumn (+).

Feyenoord viert de landstitel in 1999. Beeld anp
Feyenoord viert de landstitel in 1999.Beeld anp
Meer over