Volkskrant ochtendWoensdag 14 augustus

Volkskrant Ochtend: FNV: verhoog AOW om pensioen op peil te houden | Tips, interviews, voorbeschouwingen: alles over Lowlands 2019

Terwijl u sliep

FNV wil pensioenkorting met hogere AOW compenseren
De aanstaande verlaging van miljoenen pensioenen legt een zware hypotheek op de uitwerking van het pensioenakkoord. Het akkoord moest die kortingen voorkomen, maar die lijken nu toch onontkoombaar. De vakcentrale FNV wil daarom dat het kabinet de dreigende verlaging compenseert met een verhoging van de AOW om zo de koopkracht van ouderen op peil te houden.

Zoon Halsema in juli opgepakt voor inbraak, advocaat Plasman ontkent ‘afschermen’ arrestatie
De vijftienjarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is vorige maand gearresteerd in verband met een inbraak. De aanhouding wordt in De Telegraaf bevestigd door de woordvoerder van Halsema en advocaat Peter Plasman. De burgemeester reageert in een brief aan de inwoners van Amsterdam en ontkent daarin dat de zaak met opzet aan het oog van het publiek is onttrokken.

China weigert oorlogsschepen VS toegang tot haven Hongkong
Net nadat China en de VS hebben laten weten dat gesprekken over hun slepende handelsconflict weer op gang komen, heeft de Chinese regering het verzoek van twee Amerikaanse oorlogsschepen om aan te leggen in de haven van Hongkong geweigerd.

Champions League: Ajax krijgt drie penalty’s, ploetert zich langs PAOK Saloniki en bereikt play-offs
Fraai was het allemaal niet, en goed al helemaal niet. Ajax bereikte dinsdagavond met de grootst mogelijke moeite de play-offs van de Champions League door PAOK Saloniki met 3-2 te kloppen in de Johan Cruijff Arena. Apoel Nicosia wordt nu de laatste hobbel richting de groepsfase van het Europese toernooi.

Vandaag in het nieuws

De uitspraak in rechtszaak tegen rapper A$AP Rocky, die in Zweden wordt verdacht van mishandeling, staat vandaag op de agenda. De Anticonceptiecamper toert tijdens de introductiedagen door twaalf studentensteden. En gevallenen en slachtoffers in het voormalig Nederlands-Indië worden herdacht op het Binnenhof.

Aanraders van de redactie

Het repareren van de spaarpot wordt een helse klus: de meest prangende kwesties op een rijtje
Terwijl de pensioenfondsen deze zomer verder onderuitzakken, moet het pensioenakkoord worden uitgewerkt in concrete afspraken. De onderhandelaars kunnen hun borst natmaken.

Column: Genoeg redenen om het te verketteren, maar internet afsluiten of smoren is pas écht eng
‘Er zijn genoeg redenen om het internet moreel failliet te verklaren’, schrijft Nadia Ezzeroili. Tenminste, tot je je realiseert hoe vaak regimes internet afsluiten om opstandige burgers te ontregelen. Dat maakt de hele situatie erg dubbel: ‘Terwijl in Aziatische en Afrikaanse landen communicatiemiddelen van burgers vorig jaar werden platgelegd, heeft de hashtag #MeToo in het Westen machtige mannen met een misbruikverleden naar de hel gesleept’, aldus Ezzeroili.

Alles over Lowlands 2019
Billie Eilish, Tame Impala, A$AP Rocky: slechts enkele van de vele artiesten die optreden tijdens Lowlands 2019. Alles wat je moet weten over de 27ste editie van dit festival hebben we hier voor je verzameld.

Vrouwen klaargestoomd voor VN-missie: ‘Fysiek ben ik misschien minder sterk dan een man, dus moet ik slimmer zijn’
Het glazen plafond lijkt wel van kogelwerend glas. Het percentage vrouwelijke blauwhelmen ligt al jaren onder de 5 procent, terwijl juist zij een groot verschil kunnen maken tijdens vredesmissies. Een speciale VN-training in Den Haag moet hen klaarstomen.

Je elektronische gadgets zijn grotere vervuilers dan je denkt
Onze vleesconsumptie en vliegvakanties vormen een enorme belasting voor het milieu. Dat weet ondertussen iedereen. Maar wist je ook dat de spullen om je heen, en dan met name je digitale gadgets, grote vervuilers zijn? Waarschijnlijk niet, omdat deze vervuiling grotendeels buiten ons zicht plaatsvindt.Hoe zit dat en wat kun je doen?

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Column: Ik en mijn exotische huisdier zouden elkaar helemaal gek maken
Nico Dijkshoorn wilde helemaal geen exotisch huisdier. Tot hij ze met naam in de krant zag staan. Nu kan hij simpelweg niet beslissen welke het moet worden. Een relmuis bijvoorbeeld, klinkt aantrekkelijk, maar wie er een ziet, weet meteen waarom hij zo heet: ‘Druk doen. Over de afwasborstel heen pissen, elke ochtend je krant versnipperen, de verwarming op 32 zetten.’ Ja, het is niet niks, zo’n exotisch huisdier.

Meer over