NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Ferdinand Grapperhaus over zijn eerste jaar als minister van Justitie en Veiligheid | Zo werd er de afgelopen twee eeuwen naar drank en drugs gekeken

Goedemorgen. Op de valreep herstelde Oranje zich nog, tegen Duitsland gisteravond. In deze nieuwsbrief leest u het verslag van Willem Vissers. Verder: een interview met minister Grapperhaus, na één jaar ministerschap. En het leed dat komt kijken bij vioolspelen, of dwarsfluit. Voor de rug, nek en schouders van de musici is dat niet zo prettig.

Terwijl u sliep

PvdA wil meldplicht misbruik voor religieuze organisaties
Kerken en andere religieuze organisaties moeten vermoedens van seksueel misbruik verplicht gaan melden. Dat wil de PvdA. Volgens de partij houden kerken en religieuze organisaties incidenten te vaak binnenskamers. De meldplicht, waar een meerderheid voor bestaat in de Tweede Kamer, moet deze zwijgcultuur doorbreken. Vanavond bespreekt de Kamer het plan met minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker.

Oranje herstelt zich net op tijd in dolkomische ontknoping tegen Duitsland (2-2)
Het elftal dat de gunst van het volk had herwonnen met optredens om te zoenen, herstelde net op tijd van een baaldag in de nieuwe liefdesrelatie. Op het moment dat de nederlaag van Oranje zich aftekende, richtte de ploeg zich op met twee doelpunten in de slotfase. Nederland voetbalt in juni de finaleronde van de Nations League, met Portugal, Engeland en Zwitserland.

Virgil van Dijk scoort de gelijkmaker tegen Duitsland.  Beeld Getty Images
Virgil van Dijk scoort de gelijkmaker tegen Duitsland.Beeld Getty Images

Airbnb verhuurt geen woningen meer in Joodse nederzettingen op Westelijke Jordaanoever
Airbnb heeft besloten geen woningen en kamers meer aan te bieden in Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het verhuurplatform liet dat maandag weten. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zullen alle aanbiedingen uit de nederzettingen de komende dagen van de site worden gehaald. Israël reageerde woedend op het besluit en kondigde tegenmaatregelen aan.

Airbnb besloot alle adressen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te verwijderen. Beeld
Airbnb besloot alle adressen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te verwijderen.

Geen ‘voorts’ maar ‘verder’: coalitie wil eenvoudiger taal in vonnissen rechters
Regeringspartij D66 wil dat rechters hun vonnissen eenvoudiger formuleren, zodat meer mensen een rechterlijke uitspraak kunnen begrijpen. D66-Kamerlid Maarten Groothuizen dient hierover deze week een motie in, die mede is ondertekend door de overige coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie.

Vandaag in het nieuws

Vincent Everts kreeg een boete voor smartphonegebruik terwijl hij gebruik maakte van de zelfbesturingsfunctie Autopilot van Tesla. Hij vecht die boete aan bij de rechter. Het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-informatica presenteert een nieuwe bodemdalingskaart, en constateert dat door de droge zomer de bodem in Nederland meer daalt dan verwacht.Lees daarover hier meer.

Aanraders van de redactie

Eén jaar Grapperhaus: ‘De enorme omvang van het drugsprobleem heeft mij geschokt’
Ferdinand Grapperhaus over zijn eerste jaar als minister van Justitie en Veiligheid en zijn entree als buitenstaander in de Haagse binnenwereld.

 Minister Ferdinand Grapperhaus.
 Beeld Katja Poelwijk
Minister Ferdinand Grapperhaus.Beeld Katja Poelwijk

Waarom het pensioenberaad muurvast zit
De onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel dreigen vast te lopen. Hebben het kabinet en de werkgevers nog iets om de vakcentrale FNV over de streep te trekken?

‘Laat Franco’s graf maar instorten’, zegt deze 92-jarige dwangarbeider die ontsnapte aan het kamp
De Spaanse dictator Franco staat 43 jaar na zijn dood volop in de belangstelling, nu de Spaanse regering heeft besloten zijn lichaam weg te halen uit de Vallei der Gevallenen bij Madrid. Voormalig dwangarbeider Nicolás Sánchez-Albornoz (92) is een van de laatsten die kan navertellen hoe het monument in de jaren veertig en vijftig werd gebouwd.

Een portret van Nicolas Sanchez Albornoz, politieke gevangene tijdens het dictarorschap van Franco. Beeld
Een portret van Nicolas Sanchez Albornoz, politieke gevangene tijdens het dictarorschap van Franco.

Waarom de appeloogst van een Nederlandse teler onze supermarkt niet bereikt
‘Als consument heb je vaak geen idee van het verhaal achter de waar in de supermarkt. Naast de appels van eigen bodem liggen er tegenwoordig ook concurrenten uit Nieuw-Zeeland, Japan en Polen in de schappen. Willen we dat wel en wat zijn de consequenties voor de Nederlandse telers?’

Krzystof Czarnecki bij de 60 duizend kilo appels die hij heeft gedumpt. Beeld Piotr Malecki
Krzystof Czarnecki bij de 60 duizend kilo appels die hij heeft gedumpt.Beeld Piotr Malecki

Hoe naar drank en drugs gekeken werd, geeft een inkijkje in de geschiedenis
In de veroordeling of juist de verheerlijking van drugs liggen maatschappelijke zorgen en wensen verscholen, stelt de pas aangetreden hoogleraar Moderne Geschiedenis Gemma Blok. Ze onderzocht hoe er de afgelopen twee eeuwen over verdovende middelen werd gesproken.

Viool spelen of dwarsfluit: prettig voor je oren, maar niet voor je nek, rug en schouders
Laura Kok, orthopedisch chirurg in opleiding, promoveert op muziekblessures. Haar conclusie: hoog tijd dat artsen en conservatoria meer aandacht krijgen voor de pijnen van musici.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Raad van State uitspraak doet over een asielvergunning van een Afghaanse vrouw die te ‘verwesterd’ is om terug te keren naar Afghanistan. Dat klopt niet, de uitspraak is woensdag.

Meer over