Volkskrant Ochtend: Facebook: van democratie naar datadictatuur | Moeten we zeehondjes laten sterven?

Goedemorgen. We dreigen klik voor klik af te glijden in een datadictatuur. De enige manier om dat te voorkomen is regulering van internet als een publieke voorziening, betoogt Jan Kuitenbrouwer. Verder in onze ochtendnieuwsbrief: eerst de Oostvaardersplassen, toen de zeehonden: moet je hongerende dieren redden?

Redactie
null Beeld Rhonald Blommestijn
Beeld Rhonald Blommestijn

Terwijl u sliep

Massaprotest tegen wapens in Washington. 'We zijn het moe om bang te zijn'
Zaterdag werd in achthonderd steden in Amerika, en zelfs buiten Amerika, gedemonstreerd tegen het vuurwapengeweld in het land. Correspondent Michael Persson was erbij in Washington, waar tienduzenden mensen zich hadden verzameld op Pennsylvania Avenue. 'Stem ze weg! Stem ze weg!'

Vannacht is de zomertijd ingegaan: is dat gedraai aan de klok wel ergens goed voor?
In de nacht van zaterdag op zondag is de klok weer een uur vooruit gegaan. Maar waarom verzetten we de klok eigenlijk elk half jaar? Uit eerder onderzoek blijkt dat het meer nadelen dan voordelen heeft.

Vandaag in het nieuws

Een week voor de Ronde van Vlaanderen vindt traditiegetrouw Gent-Wevelgem plaats. Het is inmiddels de 80ste editie. En het is de internationale dag van de herdenking van de slachtoffers van slavernij. In Melbourne wordt de eerste Grand Prix van dit seizoen verreden.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Aanraders van de redactie

Big Data is Big Business geworden, betoogt Jan Kuitenbrouwer
We dreigen klik na klik af te glijden in een datadictatuur. De enige manier om dat te voorkomen is regulering van internet als een publieke voorziening, betoogt Jan Kuitenbrouwer. Informatie is immers een eerste levensbehoefte geworden, naast water, energie en licht.

Mensenrechtenpolitiek schept verwachtingen die ze niet kan waarmaken
'Wij leven in een gevaarlijke wereld', stelt politiek commentator Martin Sommer. 'Russen zijn assertief, Chinezen agressief, Amerikanen onbetrouwbaar. ­Bezuiden Europa is het niet pluis. Ik was benieuwd naar het zogeheten integrale veiligheidsbeleid en wat Blok ervan zou maken. De verwachtingen van kenners zijn over dit ministerschap niet hooggespannen.' (+)

'Links moet niet bang zijn voor grote woorden,' stelt voormalig campagneleider van Bernie Sanders
Als links weer iets te zeggen wil hebben in het debat, moet het duidelijke ideeën en concrete oplossingen bieden. In zijn campagne voor Bernie Sanders leerde Zack Exley (48) hoe je dat doet. (+)

Is de haperende motor van Verstappen verleden tijd?
Zijn auto is verbeterd. De harde leerschool van vorig seizoen heeft hem als coureur completer gemaakt. Er staat dit Formule 1-seizoen, dat zondag start in Au­stralië, eigenlijk maar één ding tussen Max Verstappen (20) en een serieuze gooi naar de wereldtitel: zijn Renaultmotor. Is zijn krachtbron dit jaar wel betrouwbaar en krachtig? (+)

Zack Exley Beeld David Paul Morris/Getty
Zack ExleyBeeld David Paul Morris/Getty

Red deze zielige zeehond niet
Eerst de Oostvaardersplassen, toen de zeehonden: moet je hongerende dieren redden? Het schuurt in het natuurbeheer, waar sommigen een 'trumpiaanse' opstand zien. (+)

Nu maar hopen dat de columns van Winnen niet alléén maar over fietsen gaan
Sylvia Witteman leest sinds kort de columns van Peter Winnen in de Volkskrant, 'een wielrenner waar ik tot het jaar 2000 nog nooit van gehoord had'. Dat was het jaar dat ze Van Santander naar Santander las, 'een heerlijk boek. Nu maar hopen dat die columns niet alléén maar over fietsen gaan.' (+)

Red 'm niet. Beeld Hollandse Hoogte
Red 'm niet.Beeld Hollandse Hoogte
Meer over