Volkskrant OchtendVrijdag 2 oktober

Volkskrant Ochtend: EU na uren beraad eens over sancties tegen Belarus | Donald Trump (74) besmet met coronavirus

Redactie

Nieuws

Donald Trump (74) besmet met coronavirus
De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania zijn besmet met het coronavirus. Dat maakte Trump bekend via Twitter.

EU na uren beraad eens over sancties tegen Belarus
De Europese Unie zal sancties treffen tegen functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de verkiezingsfraude en het daarop volgende geweld in Belarus.

Kabinet wil forse pensioenverlagingen voorkomen: milder regime al vanaf 2021
De spelregels voor pensioenfondsen worden al volgend jaar versoepeld. De nieuwe spelregels moeten ervoor zorgen dat er geen pech- of geluksgeneratie ontstaat doordat jong of oud bevoordeeld dan wel benadeeld wordt.

Akkoord op de valreep met bonden maakt weg vrij voor overheidssteun aan KLM
KLM en vakbonden zijn het donderdag eens geworden over een sociaal plan waarmee het bedrijf overheidssteun hoopt veilig te stellen, op de dag die minister Wopke Hoekstra (Financiën) als deadline had gesteld.

Ontwikkelaar corona-sneltest ontwijkt op grote schaal belastingen
Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Qiagen – dat apparatuur voor coronatesten maakt en bezig is met het ontwikkelen van een sneltest – ontwijkt op grote schaal belastingen.

Nieuwe naam ‘Melly’ lachte kunstcentrum Witte de With al jaren vanaf de eigen muur toe
Exit Kunstcentrum Witte de With, enter Kunstinstituut Melly. Drie jaar na de aankondiging dat het bekende Rotterdamse instituut van naam wilde veranderen, is de kogel door de kerk.

Een inham van het Griekse eilandje Kastellorizo, op twee kilometer van de Turkse kust.  Beeld AFP
Een inham van het Griekse eilandje Kastellorizo, op twee kilometer van de Turkse kust.Beeld AFP

Aanraders

Onder water woedt een Grieks-Turkse oorlog waar de EU van huivert: hoe gaat dit aflopen?
Een conflict over het gebruik van de oostelijke Middellandse Zee brengt Griekenland en Turkije dicht bij een brisante confrontatie. De inzet: grote gasvondsten. Maar wie heeft er juridisch gelijk?

Column: Moge Donald Trump op 15 oktober definitief zijn eigen graf graven
Het debat tussen Trump en Biden deed Bert Wagendorp nog het meest denken aan The Rumble in the Jungle tussen Mohammed Ali en George Foreman in 1974. Helaas bleef de linkse hoek van Biden uit.

Europa wil onafhankelijker worden van China en VS door bedrijven te steunen wereldleider te worden
Aan ambities zelden gebrek in de EU. Vandaag omarmen de regeringsleiders ‘strategische autonomie’ als nieuw doel voor de Unie: een groen en digitaal Europa, dat zich economisch niet het kaas van het brood laat eten door de Chinezen.

Zelfs na coronabesmetting blijft Nel (77) doorwerken als verpleegkundige: ‘Ik wil niet anders’
Al ruim zestig jaar werkt de 77-jarige Nel Bouterse in de zorg, en ze is voorlopig niet van plan te stoppen. ‘Ik doe alleen geen nachtdiensten meer.’

Wat weet u over de ‘minilockdown’?
Sinds deze week zijn er nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. Weet u wat voortaan wel en niet mag? Test uw kennis aan de hand van veertien situaties.

Column: Nu kon de stilte openscheuren, Wijk aan Zee ging demonstreren tegen Tata
Nergens hebben bewoners zoveel last van Tata Steel als in het naastgelegen dorp. Maar afhankelijkheid van de fabriek (en belangen van stakeholders) houdt de boze menigte in toom. Tot woensdag. Margriet Oostveen ging langs om te kijken of het grote protest eindelijk zou losbarsten.

Meer over