Volkskrant OchtendDinsdag 21 juli

Volkskrant Ochtend: EU-leiders na marathontop akkoord over herstelpakket | OV lijdt het meest onder het veranderde reisgedrag

Redactie
Aankomst van de paarden uit de Oostvaardersplassen in natuurgebied Paleolitico Vivo bij Atapuerca in Spanje.  Beeld Hollandse Hoogte / Olivier Middendorp Fotografie
Aankomst van de paarden uit de Oostvaardersplassen in natuurgebied Paleolitico Vivo bij Atapuerca in Spanje.Beeld Hollandse Hoogte / Olivier Middendorp Fotografie

Nieuws

EU-leiders na marathontop akkoord over herstelpakket
De Europese regeringsleiders zijn akkoord met het grootste EU-herstelpakket ooit om de gevolgen van de coronarecessie te verzachten.

Live: Trump spoort Amerikanen voor het eerst aan mondkapje te dragen
Het wereldwijde dodental door covid-19 is de 600 duizend gepasseerd. Ondertussen lijkt het onderzoek naar het eerste vaccin vorderingen te maken. Volg het laatste nieuws rondom het coronavirus in dit liveblog.

Fabrikant van onkruidverdelger Roundup in hoger beroep veroordeeld tot 20 miljoen
De rechtbank Amerikaanse staat Californië bevestigt dat chemiereus Monsanto naliet om te waarschuwen voor het gevaar van onkruidverdelger Roundup, die de oorzaak is van de kanker van een Amerikaanse tuinier.

Openbaar vervoer lijdt het meest onder het veranderde reisgedrag
Zo’n 28 procent van de Nederlanders die voor de coronacrisis weleens of regelmatig met trein, bus, tram of metro reisden, verwacht daarvan na de crisis minder gebruik te maken.

‘De Duitse staat kijkt weg van terreur tegen Joden’
Als door een wonder vielen er in oktober vorig jaar ‘maar’ twee doden bij de aanslag op een synagoge in Halle. Dinsdag begint het proces tegen de dader.

Aanraders

De ‘Tuin van Engeland’ voelt de Brexit-nadelen, nu natuur plaatsmaakt voor douaneposten
Bestuurders hebben een enorm natuurrijk gebied aangekocht waar per 1 januari de douanecontroles moeten gaan plaatsvinden.

De EU-top: dagenlang ging het vooral over de sfeer en de grafstemming
Er waren ‘irritaties’ er was een ‘escalatie’. Mark Rutte was de topaap onder een groepje onwillenden. Er werd gesproken over ‘de zuinige vier’ en de ‘vrekkige vier’. Frustrerend voor de journalistieke correspondenten: het nieuws ontrolt zich achter gesloten deuren, schrijft columnist Jean-Pierre Geelen in zijn column.

‘In het ov staat het publieke belang niet meer voorop, de overheid moet de regie grijpen’
VVD’er Jaap Bierman, directeur van het Haagse ov-bedrijf HTM, pleit voor grootschalige overheidsinvesteringen in het openbaar vervoer.

Is herten-afschieten goed of slecht voor vogels? Het laatste woord is aan de rechter
De clash der ecologen, met de Oostvaardersplassen als strijdtoneel, wordt dinsdag hervat. Mag Provincie Flevoland edelherten afschieten als er te veel zijn?

‘Door onze verliezen zijn we veranderd. Maar zolang we het kind in ons behouden, is er hoop’
Strijdbaarheid kenmerkt de vriendschap tussen beeldhouwer Maja van Hall (82) en ex-politicus Hedy d’Ancona (83). Hoe gaan zij om met verlies in hun leven?

Het boertje lachte mij onbedaarlijk uit, omdat ik een onderbroek over mijn hoofd had getrokken, tegen de zon
Piekerend over de perfecte manier om te gaan, dacht columnist Arthur van Amerongen aan een jongerenroman die hij ooit kreeg. Protagonist Joost vecht en verdrinkt in gevecht met de Jappen op de Javazee. Zelf werd hij, dankzij een opportuun schietgebed, gered door een boertje op een tractor.

Meer over