NieuwsbriefVolkskrant ochtend

Volkskrant Ochtend: EU-landen krijgen Brusselse miljarden niet op: ‘We belanden in een ‘geld zoekt project’-situatie’ | Groen licht voor misschien wel de meest afgekraakte Belastingwet ooit

Goedemorgen. De EU-landen krijgen de miljarden uit de Europese investeringsfondsen nauwelijks weggewerkt. Van de 460 miljard euro die in de huidige meerjarenbegroting (2014-2020) beschikbaar is voor werkloosheidsbestrijding, scholing, regionale en plattelandsontwikkeling en duurzame visserij, was vorig jaar pas 16 procent uitgegeven. Verder in deze nieuwsbrief: het is misschien wel de meest afgekraakte Belastingwet ooit, woensdag beukte de oppositie weer vol in op de afschaffing van de dividendbelasting. Want Unilever lijkt helemaal niet naar Nederland te komen.

Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Terwijl u sliep

EU-landen krijgen Brusselse miljarden niet op: ‘We belanden in een ‘geld zoekt project’-situatie’
De EU-landen krijgen de miljarden uit de Europese investeringsfondsen nauwelijks weggewerkt. Van de 460 miljard euro die in de huidige meerjarenbegroting (2014-2020) beschikbaar is voor werkloosheidsbestrijding, scholing, regionale en plattelandsontwikkeling en duurzame visserij, was vorig jaar pas 16 procent uitgegeven.

Kamernood studenten blijft fors groeien; nieuw actieplan moet helpen
De woningnood voor studenten in Nederland zal de komende jaren groeien, vooral door toename van het aantal internationale studenten. Met name in de grote steden blijft het gebrek aan kamers onverminderd groot.

Beide clubs hadden recht op drie punten, maar Italiaanse sluwheid breekt PSV tegen Inter: 1-2
Naar voren ging de bal, telkens weer. PSV en Internazionale, allebei clubs met een stempel van gedegen voetbal in dienst van een paar geniale aanvallers, wilden vooruit.

‘In de tsunamigolf dacht ik aan mijn dochter en wist: ik moet zwemmen zo hard ik kan’
Bij het vliegveld van Palu, de stad op het Indonesische eiland Sulawesi die vrijdag zwaar werd getroffen door de aardbeving en tsunami, wachten honderden overlevenden in een geïmproviseerd tentendorp al dagen op evacuatie. Ook elders in Palu wordt gewacht. Op benzine. Op stroom. Op hulp.

Vandaag in het nieuws

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is op bezoek in Turkije. Hij spreekt het TRT World Forum toe. Tijdens de volgende procesdag in de zaak tegen Willem Holleeder staan de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl centraal. In crematorium Amersfoort in Leusden kunnen fans afscheid nemen van volkszanger Koos Alberts.

Aanraders van de redactie

De belangrijkste controverses rond de Nobelprijs
Seksisme, racisme of vriendjespolitiek. Wie in de geschiedenis van de Nobelprijzen duikt, vindt ophef rond talloze winnaars. Ook dit jaar is het weer raak. We zetten de belangrijkste controversie op een rij.

Poetsen als een pro: zo doe je dat
Vette plankjes in de keuken, verbrande kruimels in de broodrooster, kalkaanslag in de waterkoker, vet aan het ovenraampje, verpieterde kamerplanten, ranzige pannenkastjes, spetters op spiegels. Deze hele riedel hopeloze klussen is nog veel langer in de meeste huizen. In Het Grote Poetsboek van schrijver Diet Groothuis staat deze lijst met herkenbare viezigheden als moedeloze inleiding. Aan haar de vraag: hoe pak je het schoonmaken van je huis eigenlijk aan? En met welke spullen?

. Beeld Putput
.Beeld Putput

Geen wetsartikel zo omstreden als de afschaffing van de dividendbelasting, maar het kabinet geeft geen krimp
Het is misschien wel de meest afgekraakte Belastingwet ooit, woensdag beukte de oppositie weer vol in op de afschaffing van de dividendbelasting. Want Unilever lijkt helemaal niet naar Nederland te komen.

Onvervalst en innemend: Bradley Cooper en Lady Gaga sprankelen in A Star Is Born (vier sterren)
Stefani Germanotta verandert volkomen geloofwaardig van onzekere serveerster in popgodin. Onze recensent geeft vier sterren.

Stefani Germanotta (Lady Gaga) en Bradley Cooper in A Star is Born (Bradley Cooper). Beeld
Stefani Germanotta (Lady Gaga) en Bradley Cooper in A Star is Born (Bradley Cooper).

Zwarte plaksnor doet Heinekenontvoerder de das om
‘Gek en geniaal’, zo typeerde de chef van het rechercheteam in 1983 Heinekenontvoerder Frans M. Vrijdag trok de nu 65-jarige M. de aandacht omdat hij op opvallende wijze in de Amsterdamse Staatliedenbuurt rondscharrelde. Een politieagent die hem wilde aanhouden, schoot hem neer toen M. en zijn zoon probeerden te vluchten.

Brussel dreigt met serieuze sancties om afwijkende begroting, maar Italië wil ‘geen millimeter’ toegeven
Waar veel economen al voor vreesden, gebeurde vorige week toen Italië haar begroting presenteerde. Het begrotingstekort bedroeg daarin niet de afgesproken 1,6 procent, maar 2,4 procent van het bbp. Brussel vreest ‘een nieuwe Griekse crisis’ en dreigt met serieuze sancties, maar Rome is niet van plan ook maar een millimeter te wijken.

Meer over