Volkskrant Ochtend: EU komt met zwarte lijst fiscale paradijzen | FNV zet pensioenplan op losse schroeven

Goedemorgen. De Europese Unie zet voor het eerst 17 landen op een zwarte lijst van belastingparadijzen die multinationals en superrijken helpen de fiscus te ontwijken. En Nederland staat er niet op. Verder in de Volkskrant Ochtend: de FNV acht een akkoord over een nieuw pensioenstelsel niet haalbaar zolang de AOW-leeftijd onverminderd blijft stijgen. En kunnen we 2 jaar nadat uniek overheidsproject Divorce Challenge begon, concluderen dat 't een succes was?

Panama-Stad, de hoofdstad van Panama, een van de 17 landen op de zwarte lijst van belastingparadijzen. Beeld reuters
Panama-Stad, de hoofdstad van Panama, een van de 17 landen op de zwarte lijst van belastingparadijzen.Beeld reuters

Terwijl u sliep

EU komt met zwarte lijst van 17 belastingparadijzen - en Nederland ontbreekt

De Europese Unie zet voor het eerst 17 landen op een zwarte lijst van belastingparadijzen die multinationals en superrijken helpen de fiscus te ontwijken. Het gaat onder meer om Panama, de Verenigde Arabische Emiraten, de Marshall Eilanden en Grenada.

Pensioenplan op losse schroeven door vakbond FNV

De FNV acht een akkoord over een nieuw pensioenstelsel niet haalbaar zolang de AOW-leeftijd onverminderd blijft stijgen.

Trump zal, ondanks waarschuwingen, Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatsen

President Donald Trump zal de Amerikaanse ambassade in Israël verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat heeft Trump dinsdag laten weten in een telefoongesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, aldus diens woordvoerder. Ook verschillende Amerikaanse media melden dinsdagnacht dat Trump woensdag Jeruzalem zal erkennen als hoofdstad van Israël.

Hoe Christine Keeler als 19-jarige showgirl in de Koude Oorlog een Britse regering ten val bracht

Christine Keeler, die op 75-jarige leeftijd is overleden, was een nachtclubdanseres die begin jaren zestig centraal stond in de Profumo-affaire. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog deelde de 19-jarige showgirl het bed met zowel minister van Oorlog John Profumo als met de Russische militair attaché (en spion) Jevgeni Ivanov.

Vandaag in het nieuws

Het Amerikaanse weekblad Time maakt de 'Persoon van het Jaar bekend'. Vorig jaar was dat Trump. Op de omstreden camping Fort Oranje in Zundert wordt vandaag het laatste veld ontruimd, en de molens en het polderland van Kinderdijk zijn twintig jaar werelderfgoed. Dat wordt gevierd.

Aanraders van de redactie

FNV-bestuurder: 'Er móet iets gebeuren aan de onrealistische stijging van de AOW-leeftijd'

Nieuw pensioenstelsel? Het leek een gelopen race, maar de FNV ziet fikse struikelblokken. 'Wat heb je aan een goed pensioen als je geen tijd meer hebt om ervan te genieten?' (+)

Hoe zit het eigenlijk met de Divorce Challenge?

Het is een uniek overheidsproject: de Divorce Challenge, waarbij de samenleving oplossingen mocht aandragen voor het probleem van vechtscheidingen. Maar terwijl het platform morgen voor het laatst bijeenkomt, voelen de betrokken ouders zich gepasseerd en is nog geen enkel 'winnend' plan uitgevoerd. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Sheila Sitalsing neemt Nederland nu eens de maat

'Nederland, dat landje van opgeheven vingertjes en van andere landen de maat nemen en van cursussen goed bestuur & integriteit verzorgen in de Derde Wereld en van China voor de laatste keer waarschuwen en van 'het kan toch niet zo zijn dat' en van onze cultuur is de beste, dát landje dus vindt zich op een dag terug tussen hele en halve vrijhavens voor belastingontwijkers,' schrijft Sheila Sitalsing. (+)

'Soms lijkt het me ook heerlijk geen enkele ambitie te hebben'

Wat betekent het om nu vrouw te zijn? Opiniemaker Marianne Zwagerman: 'Ik had natuurlijk veel eerder gevraagd moeten worden voor deze rubriek.' (+)

Staatssecretaris Menno Snel van Financien 'herkent het beeld' van dwarsliggend Nederland niet. Beeld anp
Staatssecretaris Menno Snel van Financien 'herkent het beeld' van dwarsliggend Nederland niet.Beeld anp

Volgens historicus Wilbert Schreurs zijn voetbal en reclame onlosmakelijk met elkaar verbonden

Ajacied Barry Hulshoff werd in hondenbrokken uitbetaald toen hij reclame maakte voor hondenvoer. De sterren van nu zijn zelf merken geworden, die zich profileren via social media. (+)

Verslaggeverscolumn: Deze merkwaardige man is een strijder van IS. Of niet

'De merkwaardige man is aangehouden met twee nationaliteiten, drie bankpassen en een creditcard. Hij is een Nederlander en een Jemeniet; zijn paspoort is vol stempels. Hij is een strijder van IS. Of niet.' Toine Heijmans ziet bij de rechtbank in Rotterdam dat het vervolgen van jihadstrijders nog niet eenvoudig is. (+)

null Beeld
Beeld
Meer over