Volkskrant OchtendDinsdag 17 maart

Volkskrant Ochtend: EU heeft 1.200 miljard klaar staan voor gevolgen coronacrisis | Coronadagboek: De jongste sloopt verveeld de woonkamer en de oudste wil niets meer horen over corona

Redactie

Terwijl u sliep

Liveblog: Steeds meer landen ‘op slot’
Venezuela plaatst het hele land in quarantaine nadat het aantal coronabesmettingen maandag met 16 steeg naar in totaal 33. Ook in diverse Europese landen wordt de bewegingsvrijheid van de inwoners sterk beperkt. Wereldwijd stijgt het dodental richting de 6.500. Het laatste nieuws leest u in dit liveblog.

Huisartsen: ‘Wij staan hier in de loopgraven. En we hebben te weinig mondkapjes’
Veel Nederlandse huisartsen zitten met de handen in het haar: de mondkapjes zijn (bijna) op. ‘Wij hebben nog zeven mondkapjes en beschermende outfits voor drie huisartsenpraktijken samen.’

EU heeft 1.200 miljard klaar staan voor gevolgen coronacrisis
De EU belooft alles te doen wat nodig is om de coronapandemie in te dammen en de zware economische gevolgen ervan op te vangen. Het startpakket aan financiële steunmaatregelen dit jaar bedraagt 120 miljard euro, daarbovenop staan er kapitaalgaranties en belastingmaatregelen ter waarde van nog eens 1.200 miljard euro klaar.

Oud-verpleegkundigen schieten overbelaste ziekenhuizen massaal te hulp
In een paar dagen tijd hebben zich al 1.750 oud-verpleegkundigen aangemeld die tijdelijk willen bijspringen in overbelaste ziekenhuizen en andere zorgorganisaties. Van hen mag een deel eigenlijk niet werken omdat ze al te lang uit het vak zijn en hun registratie is verlopen. Zij krijgen gezien de ‘unieke situatie’ van de ­Inspectie toch toestemming om aan de slag te gaan.

Vandaag in het nieuws

Thomas Bach, de voorzitter van het IOC, overlegt telefonisch met alle internationale sportbonden. Ook de Uefa overlegt over de doorgang van een groot toernooi: het EK. Er zijn voorverkiezingen in de VS, in Florida, Ohio, Arizona and Illinois. De coronatesttent voor het academisch ziekenhuis in Maastricht gaat open.

Aanraders van de redactie

Met de coronacrisis gaat ook het leiderschap van Rutte een nieuwe fase in
Met zijn toespraak vanuit het Torentje probeerde Mark Rutte het initiatief weer terug te krijgen in de aanpak van de coronacrisis. De meeste oppositiepartijen reageerden positief. ‘Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden.’

Premier Mark Rutte geeft een toespraak aan het volk via de tv. De familie Weijers-van Capelle luistert samen op de bank.  Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Premier Mark Rutte geeft een toespraak aan het volk via de tv. De familie Weijers-van Capelle luistert samen op de bank.Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant

Allerlei mooie verhalen gaan verloren in de coronastroom
‘Het prettige aan de tsunami aan coronanieuws is dat in één klap veel onzinnigs uit de nieuwscyclus is geveegd, maar er is tragischerwijs ook veel overbodigs voor in de plaats gekomen’, schrijft Sheila Sitalsing. Zonde, want op deze manier verdrinken veel verhalen in de coronastroom.

Heel onderwijzend Nederland in de weer met virtuele klaslokalen
Overal in het land kwamen docenten vandaag bijeen op doodstille basisscholen, mbo’s, hogescholen en universiteiten. Zij moeten zo snel mogelijk een plan bedenken zodat scholieren en studenten les kunnen krijgen vanuit huis. Maar hoe doe je dat?

In tijden van corona bewijzen de VS dat ze niet zijn wat ze denken: uitzonderlijk
Amerikanen mochten het land in zonder dat iemand ze controleerde. Maatregelen bleven uit. De president wees naar de gouverneurs en die wezen terug. De Verenigde Staten zijn allesbehalve great, als het gaat om de aanpak van een pandemie.

De snelweg in downtown Los Angeles. Beeld AFP
De snelweg in downtown Los Angeles.Beeld AFP

Spanjaarden die regels over thuisblijven negeren, riskeren boetes tot zestigduizend euro of gevangenisstraf
Legervoertuigen en politieagenten bewaken streng de totale rust en leegheid op de Madrileense straten en pleinen. Alleen voedselkoeriers en mopperende zwervers trotseren de coronamaatregelen van de Spaanse regering. Dus ‘zit iedereen in zijn eigen huis, glaasje wijn erbij’, telefonisch te trivianten.

Coronadagboek: De jongste sloopt verveeld de woonkamer en de oudste wil niets meer horen over corona
Nadia Ezzeroili houdt een dagboek bij over hoe ze met haar gezin de tijd doorkomt. Vandaag: thuisblijven valt nog niet mee.

Meer over