Volkskrant Ochtend: Erfgenamen Chávez nemen macht over in Venezuela, begin van dictatuur? | Twee generaties feministen over seksueel geweld

Goedemorgen. In Venezuela zijn de foto's van oud-president Hugo Chávez terug. Zijn erfgenamen zijn machtiger dan ooit. Zien we hier het debuut van een dictatuur? Verder in deze ochtendnieuwsbrief: we hebben klassiek feminist Elma Drayer en intersectioneel feminist Hadjar Benmiloud bij elkaar gezet om over seksueel geweld te discussiëren. En we ontrafelen Usain Bolt, die vanavond zijn laatste 100 meters loopt.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Terwijl u sliep

Erfgenamen Chávez nemen macht over in Venezuela: 'Zo ziet debuut van dictatuur eruit'
'Leve Chávez!' Regeringsaanhangers juichen vrijdag uitbundig als enorme foto's van oud-president Hugo Chávez naar het Venezolaanse parlement worden gedragen. De oppositie won eind 2015 een ruime meerderheid in het parlement, en liet direct alle foto's van Chávez verwijderen. Nu zijn de afbeeldingen van de 'Vader van de Bolivariaanse revolutie' terug, en Chávez erfgenamen zijn machtiger dan ooit.

'Björn en Derya Breukers vrijgelaten', Nederlandse honden gaan speuren naar Joey Hoffmann
Björn en Derya Breukers, die in verband met de vermissing van Joey Hoffmann (21) uit Haaksbergen enkele dagen vastzaten in Turkije, zouden weer vrij zijn. Dat melden verschillende media. Naar Hoffmann, die nog steeds wordt vermist, gaan zaterdag drie Nederlandse teams met honden op zoek.

Brit Mo Farah wint in Londen de 10.000 meter op het WK atletiek
De Britse atleet Mo Farah heeft onder begeleiding van opzwepend elektronisch tromgeroffel zijn tiende mondiale titel veroverd. Hij won vrijdagavond in Londen de 10.000 meter in 26.49,53 minuten. Ondanks twee struikelingen in de laatste ronde was geen van zijn Oost-Afrikaanse rivalen in staat zijn eindsprint te overtreffen.

'Pharma Bro' Shkreli (die hiv-pil 50 keer duurder maakte) veroordeeld voor fraude
Durfinvesteerder Martin Shkreli, ook wel bekend als 'Pharma Bro', is vrijdag veroordeeld voor fraude. Shkreli werd bij het grote publiek bekend - en berucht - toen hij een medicijn voor hiv-patiënten vijftig keer zo duur maakte.

Mo Farah viert zijn overwinning op de 10.000 meter. Beeld ap
Mo Farah viert zijn overwinning op de 10.000 meter.Beeld ap

Vandaag in het nieuws

In Amsterdam is vandaag de jaarlijkse Canal Parade. Voor de 22ste keer maken de kleurrijke boten een ronde door de grachten. Ook is het vandaag opnieuw zwarte zaterdag in Frankrijk. Hoe komt u die dag goed door? Lees hier onze tips. En vanavond rent Usain Bolt zijn laatste 100 meter op de WK Atletiek. Sneller dan Bolt heeft geen mens ooit gelopen.

Aanraders van de redactie

Twee generaties feministen over seksueel geweld: 'Bizar dat er zo weinig bewustzijn over is' (+)
Het lijkt wel of iedereen elkaar de tent uit vecht, vooral op sociale media. Maar wat gebeurt er als je tegenpolen en andersdenkenden bij elkaar zet? Dat onderzoeken we deze zomer. Vandaag: klassiek feminist Elma Drayer en intersectioneel feminist Hadjar Benmiloud, beiden journalist en columnist.

Dierenleed: waanzin van een ziek systeem of onveranderd eetpatroon? (+)
Talloze met fipronil besmette kippen worden geruimd. Bij stalbranden zoals in Erichem sterven duizenden dieren. 'Zielig', vindt de Nederlander en steekt de barbecue aan. Is de consument echt zo onverschillig?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

In openluchtkroeg het Amsterdamse Oosterpark schuiven de mensen aan om tijd te verdrijven (+)
Op de bankjes in het Amsterdamse Oosterpark zit een grote groep alcoholisten. De gemeente ziet ze graag vertrekken. Zelf zouden ze ook liever ergens anders zijn, maar uit het park komen, lukt maar een enkeling.

Sneller dan Usain Bolt heeft geen mens ooit gelopen
Misschien wint Usain Bolt ook zijn laatste 100 meter, zaterdagavond bij de WK atletiek in Londen. Maar zo snel als acht jaar geleden bij de WK in Berlijn (9,58 seconden) loopt hij nooit meer. Een meesterwerk ontrafeld.

Ethiopië: onmeetbaar begeerlijk Nieuw Jeruzalem (+)
U denkt: woestijn, Live Aid, bittere armoede en een regime van boeven. Klopt. Maar deels, want niet alles wat een land een lusthof maakt, is meetbaar, weet paradijzenbezoeker en Volkskrant-redacteur Olaf Tempelman na zijn verblijf in Ethiopië.

Esther Gerritsen: Misschien wilde de man die lantaarnpalen stal gewoon verzorgd worden
Met verbazing keek het hele land naar de beelden van de automobilist die twee gestolen lantaarnpalen boven op zijn Renault Twingo vervoerde over de dijk naar Lelystad.

null Beeld Karabo Moletsane
Beeld Karabo Moletsane
Meer over