NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Elf doden bij schietpartij in synagoge Pittsburgh, dader aangehouden | Wie kiest Brazilië vandaag? Vijf Brazilianen over hun keuze

Goedemorgen. Elf mensen zijn zaterdag omgekomen bij een schietpartij in een synagoge in de Amerikaane stad Pittsburgh. Zes mensen raakten gewond, onder wie vier politieagenten. De dader is aangehouden. Verder in deze nieuwsbrief: Brazilië gaat naar de stembus voor de tweede ronde in de presidentsverkiezingen. Vijf Brazilianen vertellen op wie zij stemmen en waarom.

Terwijl u sliep

Elf doden bij schietpartij in synagoge Pittsburgh, dader aangehouden

Elf mensen zijn zaterdag omgekomen bij een schietpartij in een synagoge in de Amerikaane stad Pittsburgh. Zes mensen raakten gewond, onder wie vier politieagenten. De dader is aangehouden.

Hoe is het met de beweging voor striktere wapenwetten in de Verenigde Staten? ‘March for Our Lives lijkt een beetje weggeëbd’

Na de schietpartij op de school in Parkland, Florida beloofden de organisatoren van de March for Our Lives dat de jongeren bij de naderende midterm-verkiezingen massaal zouden opkomen om de Republikeinen af te straffen voor het tegenhouden van striktere wapenwetten. Hoe staat het ervoor?

Helikopter Leicester City-eigenaar nabij stadion neergestort

De helikopter van Leicester City-eigenaar Vichai Srivaddhanaprabha is zaterdagavond een uur na de wedstrijd tegen West Ham United nabij het Leicester-stadion neergestort. Of de Thaise miljardair in het toestel zat is nog niet bevestigd, al zegt een bron tegen de BBC dat hij aan boord was.

Radar: Uitvaartbedrijf DELA maakt ongevraagd vingerafdrukken van overledenen

Uitvaartorganisatie DELA heeft ongevraagd vingerafdrukken gemaakt van overleden personen. Nabestaanden kunnen bij de firma vervolgens een sieraad bestellen waarop de vingerafdruk is vereeuwigd. Dat heeft NPO Radar Radio zaterdag gemeld.

Vandaag in het nieuws

Brazilië gaat naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Max Verstappen rijdt de Grote Prijs van Mexico, de wedstrijd die hij vorig jaar won. Jeroen Dijsselbloem maakt in het radioprogramma OVT bekend wie de Libris Geschiedenisprijs heeft gewonnen. En in de eredivisie staat de klassieker op het programma: Ajax neemt het op tegen Feyenoord.

Aanraders van de redactie

Een andere wintervakantie?
Neem de trein van Oslo naar Bergen en dompel je onder in puur Noors winterwonder-land.

Krachtdadige macho’s komen overal ter wereld aan de macht, hoe komt dat?
In veel landen is het volk ontevreden en onzeker. Ideale omstandigheden voor de sterke leider om de macht te grijpen. Want hij beschermt tegen de vijand en biedt zijn aanhangers de geborgenheid die ze zo missen.

null Beeld Ryan Olbrysh
Beeld Ryan Olbrysh

‘Ik dacht dat alleen grote investeringen van overheden en miljardairs in arme landen zoden aan de dijk zouden zetten. Maar kleinschalige hulp heeft ook grote impact.’
Investeerder Loek van den Boog (65) veranderde van mening over ‘groot denken’.

Intermittent fasting: het is een trend en het werkt echt. Maar deugt de afvalmethode wel?
Wetenschaps-redacteur Maarten Keulemans heeft een methode gevonden om af te vallen. Intermittent fasting: het is een trend en het werkt echt. Maar deugt die methode wel?

Vijf Brazilianen over kiezen tussen de duivel en z’n ouwe moer
Aan de vooravond van de presidentsverkiezingen is de sfeer in Brazilië uiterst giftig. Tegenstanders van oud-legerkapitein Jair Bolsonaro doen wanhopig laatste pogingen een radicale ruk naar rechts te voorkomen. Maar de kans blijft klein dat de linkse Fernando Haddad de verkiezingen wint.

Salviano Santos André (32) stemt blanco.  Beeld Rodrigo Marcondes
Salviano Santos André (32) stemt blanco.Beeld Rodrigo Marcondes

China wil ons plastic niet meer, dus gooien we het hier in de verbrandingsoven
Wat gebeurt er met ons plastic bedrijfsafval nu China er de grens voor heeft gesloten? Dat wat het goedkoopst is, zo lijkt het. ‘Als je 200 euro moet bijbetalen voor recycling, kun je het beter laten verbranden voor 100 euro.’

Meer over