Volkskrant Ochtend: Eerste zorgverzekeraar verlaagt premie tegen verwachting in | Lijden tientallen miljoenen kippen pijn?

Goedemorgen. Verzekeraar DSW maakte vanochtend als eerste de hoogte van de zorgpremie 2018 bekend: tegen de verwachting in wordt de basispremie met 6 euro per jaar verlaagd. En u was het misschien alweer een beetje vergeten: het fipronilschandaal. We spraken NVWA-topman Rob van Lint over hoe hij terugkijkt op de affaire. En na de Duitse verkiezingen vechten AfD'ers elkaar meteen de tent uit, wacht Duitsland LPF-toestanden?

null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep

Bevriezen eigen risico isoleert Rutte III al voor de start
Negen jaar na de introductie groeit het eigen risico in de zorgverzekering uit tot een van de heetste, meest gepolariseerde politieke thema's. Met het in allerijl gelanceerde plan om het risico in 2018 te bevriezen hoopten de formerende partijen goodwill te kweken bij kiezers en oppositiepartijen. Tot hun verbazing is het resultaat een nog niet eerder vertoond oppositiefront van negen partijen (van PVV tot GroenLinks) dat zich tegen het plan keert.

Indicatie kosten zorgpremies: DSW verlaagt premie voor basisverzekering met 6 euro
Zorgverzekeraar DSW verlaagt tegen de verwachting in de zorgpremie voor volgend jaar. De politiek en deskundigen rekenden juist op een premieverhoging. DSW verlaagt de premie met 6 euro per jaar. DSW, een kleine speler onder de zorgverzekeraars, komt traditioneel eind september als eerste met de premieberekening. De overige zorgverzekeraars hebben tot 12 november om hun premie bekend te maken.

Honderden vrouwen moeten lang wachten op een abortus dankzij crisis bij klinieken van Casa
Door aanhoudende problemen bij abortusklinieken van Casa moeten honderden Nederlandse vrouwen langer dan gebruikelijk wachten op een abortus. De nood is vooral hoog bij vrouwen die al 18 weken of langer zwanger zijn en een 'late abortus' nodig hebben.

Station Zwolle wil Zwolle Centraal worden: slimme marketing of geldsmijterij?
Is het een briljante vorm van citymarketing of slechts een prijzig prestigeproject? In Zwolle lopen de meningen uiteen over het voornemen van de gemeente om station Zwolle om te dopen in station Zwolle Centraal.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Vandaag belangrijk

Vandaag getuigen mariniers opnieuw over de treinkaping bij De Punt. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is aanwezig bij een top in Brussel waar wordt gesproken over het Fipronilschandaal. En vanavond speelt Feyenoord zijn tweede wedstrijd in de Champions League, Napoli is de tegenstander.

Aanraders van de redactie

Rob van Lint van de NVWA: 'Met de wijsheid van nu hadden we anders geadviseerd'
In Brussel wordt heden door de Europese ministers van Landbouw teruggeblikt op de fipronilaffaire, de giftige stof waarmee eieren deze zomer besmet raakten. De NVWA, de voedseltoezichthouder oogstte felle kritiek op de Nederlandse aanpak. Topman Rob van Lint: 'Het is kennelijk makkelijk om naar anderen te wijzen.

'Ja' op referendum dreigt gedwongen volksverhuizing voor de Arabieren te worden
De Arabische buren gaan even de stad uit als Koerden in Kirkuk stemmen over een eigen staat. Ze vrezen voor geweld. De meeste niet-Koerdische inwoners willen bij Irak blijven. Maar Koerden zien de stad als 'oorlogsbuit'. (+)

AfD-ers vechten elkaar meteen de tent uit
Frauke Petry, de partijvoorzitter van de AfD, heeft zich afgesplitst. Binnen 24 uur na de spectaculaire verkiezingsoverwinning is de eerste scheuring en feit en komen er twee extreem-rechtse fracties in de Bondsdag. Dreigt voor de AfD een LPF-scenario? (+)

Wachten voor het stembureau in Erbil op de ochtend van de referendums dag over de onafhankelijkheid van Iraki Kurdistan. Beeld Marlena Waldthausen
Wachten voor het stembureau in Erbil op de ochtend van de referendums dag over de onafhankelijkheid van Iraki Kurdistan.Beeld Marlena Waldthausen

Ook een doodzieke SP'er gaat gewoon de straat op
Naar verluidt hebben de SP-fractie en SP-wethouder Nel Douw het in Hoorn de afgelopen vier jaar best goed gedaan, maar dat doet er niet toe. In 'de buurten' was geen SP'er te bekennen. Volgens Van Stralen wegens dood en ziekte in de gelederen, maar dat vinden ze bij de SP geen excuus. Ook een doodzieke SP'er gaat gewoon de straat op en overledenen hijsen zich aan hun grafzerk omhoog en gaan flyeren. Lees de column van Bert Wagendorp hier. (+)

Ook Puerto Rico is hard getroffen door een orkaan, maar het blijft stil
Puerto Rico is hard getroffen door orkaan Maria, al een paar dagen terug. Waarom is daar in de VS zo weinig aandacht voor terwijl het wel Amerikaans grondgebied is? Meer dan één tweet kon er bij Trump niet vanaf. (+)

Lijden tientallen miljoenen kippen pijn (zoals Wakker Dier beweert)?
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: tientallen miljoenen kippen lijden pijn. Klopt dit wel? (+)

Puerto Rico Beeld afp
Puerto RicoBeeld afp
Meer over