NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Economen pleiten voor verhoging erfbelasting | Lees en bekijk al onze bijzondere producties over het WK voetbal

Goedemorgen. Het is de meest gehate belasting van allemaal: de erfbelasting. En toch pleit een groep economen ervoor om die belasting te verhógen. Hoe dat zit, leest u in deze nieuwsbrief. Daarin ook: hoe een Libanese arts met een Trabant de hoop is van het vergeten Duitse platteland, en we hebben onze bijzondere artikelen en video’s verzameld op een overzichtelijke pagina, zodat u goed voorbereid naar het WK voetbal kunt kijken - dat vandaag begint.

Amin Ballouz met zijn Trabant. Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Amin Ballouz met zijn Trabant.Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Veel vertrouwen in Nederlandse nieuwsmedia, maar betalen: ho maar

Voor het eerst heeft het onderzoeksinstituut van Reuters in zijn jaarlijkse mediastudie ook aandachtig naar Nederland gekeken. Drie opvallende conclusies.

Economen pleiten voor hogere erfbelasting en lagere belasting op arbeid

De meest gehate belasting van ons land, die op erfenissen, moet omhoog. Daarvoor pleiten Flip de Kam, Paul de Beer en andere economen in het donderdag te verschijnen boek Voor wie is de erfenis? Donald Trump mag de ‘sterftaks’ dan een ‘verpletterende, afschuwelijke, oneerlijke catastrofe’ vinden, in werkelijkheid is het ‘de meest efficiënte manier’ van belasting heffen, betogen de schrijvers.

LAKS: vmbo'ers voelen zich nog altijd niet veilig op school

Slechts de helft (56 procent) van de leerlingen op het vmbo voelt zich veilig op school. In het praktijkonderwijs is dit zelfs minder dan de helft (48 procent). Dit blijkt uit de LAKS-monitor, een tweejaarlijks tevredenheidsonderzoek van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren onder bijna 75.000 leerlingen op alle niveaus. Het onderzoek wordt vandaag aangeboden aan Onderwijsminister Arie Slob.

VN veroordelen buitensporig geweld Israël tegen Palestijnen

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Israëlische aanvallen op Palestijnse burgers in Gaza streng veroordeeld. De resolutie, die was ingediend door Algerije, Turkije en de Palestijnen, kon op de steun van een grote meerderheid rekenen.

Vandaag in het nieuws

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is druk met de nasleep van de top tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un. Vandaag bezoekt Pompeo China. Het WK voetbal begint in Rusland. Vanwege het Suikerfeest leggen de Afghaanse Taliban-strijders voor drie dagen de wapens neer. De Zuiderzeewet, die ten grondslag ligt aan de aanleg van de Afsluitdijk en de drooglegging van vijf polders, bestaat 100 jaar.

Aanraders van de redactie

WK & Willem Vissers: speeldag 1

Amin Ballouz is arts op het vergeten Duitse platteland: ‘Ik wil het hier nog niet opgeven’

Wie met dokter Amin Ballouz meegaat op visite, krijgt de problemen waarmee Duitsland kampt op een presenteerblaadje aangereikt: werkloosheid, armoede, vreemdelingenhaat. Maar vooral ook, de beroerde zorg op het Duitse platteland. Zelfs in conservatieve kring gaan nu stemmen op om buitenlandse artsen in te zetten.

Erfbelasting is helemaal niet doodzonde en ‘past bij het liberale idee van gelijke startkansen’

Ook premier Mark Rutte pleit voor afschaffing van de erfbelasting. Slecht idee, zeggen de samenstellers van een boek over de meest gehate heffing.

WK voetbal 2018: onze beste stukken

Ook zonder Nederland gaat het WK voetbal in Rusland gewoon door. Wie zijn de kanshebbers? Welke wedstrijden moet u kijken en welke spelers in de gaten houden? Een selectie van onze beste artikelen plus de video's uit onze serie Generatie Poetin, over jonge mensen in de speelsteden van het WK.

Een still uit de horrorfilm Hereditary. Beeld
Een still uit de horrorfilm Hereditary.

Hereditary wordt nu al vergeleken met horrorklassiekers: hoe deed filmtalent Ari Aster dat?

Hereditary, familiedrama én een van de engste films sinds lange tijd, wordt nu al vergeleken met horrorklassiekers. Hoe deed regisseur Ari Aster ( 31 ) dat?

Dit is het mirakel Trump, meester in de verkoop van knollen voor citroenen

In de vierdelige Netflix-documentaire Trump: An American Dream wordt een scherp beeld geschetst van De Man Die Kim Jong-un Zijn Auto Liet Zien, schrijft Bert Wagendorp. Journalist David Cay Johnston omschrijft The Donald in de derde aflevering als de grootste oplichter ter wereld. ‘Con-artists zijn er heel goed in mensen iets voor te spiegelen dat niet bestaat, hen te laten geloven in een illusie.’

Meer over