Volkskrant Ochtend30 mei 2019

Volkskrant Ochtend: Doden en vermisten bij ongeluk met rondvaartboot in Boedapest | Chelsea profiteert van geblunder Arsenal en wint Europa League

Terwijl u sliep

Doden en vermisten bij ongeluk met rondvaartboot op Donau in Boedapest
In Hongarije zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen nadat een rondvaartboot is gekapseisd en daarna gezonken. Er worden nog 19 opvarenden vermist. Voor hun levens wordt gevreesd.

Chelsea profiteert van geblunder Arsenal en wint Europa League
Chelsea is ten koste van een zwak Arsenal de winnaar geworden van de Europa League. Eden Hazard nam afscheid met een hoofdrol in de door Chelsea met 4-1 gewonnen finale.

Israël schrijft nieuwe verkiezingen uit, coalitievorming mislukt
Israël gaat in september opnieuw naar de stembus. Premier Netanyahu is er niet in geslaagd een coalitie te smeden.

Noorse bemiddelingen in Venezolaans conflict zijn nog nergens op uitgelopen
Een Noorse poging om te bemiddelen in het Venezolaanse conflict is vooralsnog op niets uitgelopen. Dat lieten woordvoerders van Kamervoorzitter en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó woensdag weten.

Vandaag in het nieuws

Trumps schoonzoon en speciaal adviseur Jared Kushner bezoekt vandaag Jeruzalem, om te praten over Amerikaanse plannen voor vrede in het Midden-Oosten. Angela Merkel spreekt vandaag afstuderende Harvard-studenten toe en ontvangt een eredoctoraat aan de universiteit. En het is Hemelvaartsdag, dus er verschijnt geen papieren krant. Voor op de tablet hebben we wel een speciale bundeling met verhalen over nationalisme in Europa. Daarnaast zijn we er gewoon op Volkskrant.nl

Aanraders van de redactie

Oproer op Curaçao, 1969.Beeld ANP

Curaçao herdenkt ‘trinta di mei’, de revolte die diepe maatschappelijke wonden naliet
Curaçao is geen eiland van heftige emoties, maar op 30 mei 1969, vandaag precies 50 jaar geleden sloeg de vlam in de pan. Werknemers eisten een eerlijker beloning en gelijkheid tussen wit en zwart. In de politiek kregen ze hun zin, maar de economische macht is nog zeer ongelijk verdeeld.

Een premierschap, zes kandidaten: wie volgt May op?
Premier Theresa May is niet meer. De Britse Conservatieven buigen zich binnenkort over haar opvolging. In de roerige tijden van Brexit zijn er meer dan genoeg kandidaten voor de meest onmogelijke betrekking in het Verenigd Koninkrijk.

Hemelvaarttraditie: voor dag en dauw de paden op
Het is een eeuwenoude gewoonte om op Hemelvaartsdag in alle vroegte de natuur in te trekken. In de lijst met meest geliefde tradities staat dauwtrappen op nummer 27. ‘Direct erna gaan ze met z’n allen naar het café.’

Hobbydichter scoort hit in China met marsdeuntje ‘Handelsoorlog’ - ‘Ik vertolk de stem van het gewone volk’
Een marsdeuntje uit de oude doos, een amateuristisch ogende video, en een niet altijd even toonvast mannenkoor: het was bepaald geen zekerheid dat het nieuwste liedje van Zhao Liangtian een hit zou worden. Maar Zhao, een gepensioneerd cultuurambtenaar uit het westen van China, raakt met zijn anti-handelsoorlogssong een gevoelige snaar.

Op bezoek bij brouwerij Nevel: ‘Wij zijn meer dan een stel hipsters’
Zelfs binnen de nerderige niche van ambachtelijke bierbrouwers valt brouwerij Nevel op, met haar complexe smaakexperimenten en ingrediënten uit het bos.

Podcast: Vrouwenvoetbal voorbij de clichés
Vrouwenvoetbal is in opmars, zeker ook in Nederland. Chef Volkskrant Magazine Aimée Kiene vond het daarom hoog tijd voor een special, volledig gewijd aan het aankomend WK. We praten met haar over vrouwen in een testosteronwereld.

Meer over