Volkskrant OchtendMaandag 23 december

Volkskrant Ochtend: DNB-president Knot: lage rente is gevaar voor stabiliteit van financieel systeem | Nieuw telefoonnummer voor spoedeisende hulp in de maak

DNB-president Klaas Knot. Beeld Aurélie Geurts
DNB-president Klaas Knot.Beeld Aurélie Geurts

Terwijl u sliep

DNB-president Knot: lage rente is gevaar voor stabiliteit van financieel systeem
Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), voelt steeds meer onbehagen over de langdurig lage rente. Hoe langer het duurt voordat de rente weer omhoog gaat, hoe meer risico’s zich opbouwen in het mondiale financiële systeem, zegt Knot in een gesprek met de Volkskrant. ‘Het is niet uitgesloten dat de periode van lage rentes nog vijf jaar voortduurt. Zulke verwachtingen baren mij zorgen.’

Nieuw telefoonnummer voor spoedeisende hulp in de maak, 112 alleen voor echt levensbedreigende situaties
Nederland moet een nieuw algemeen telefoonnummer krijgen voor bijna alle vormen van spoedzorg. Alleen voor echt levensbedreigende situaties blijft 112 gewoon het aangewezen nummer. Dat is de wens van minister Bruins van Medische Zorg.

Steeds meer kinderen groeien op in eenoudergezin
Kinderen groeien steeds vaker op bij één ouder. In 2019 woonde bijna een op de zes Nederlandse kinderen in een eenouderhuishouden. Twintig jaar geleden gold dat nog voor een op de tien kinderen.

Hulp aan Oekraïne 90 minuten na telefoongesprek tussen Trump en Zelenski bevroren
Amper anderhalf uur na het controversiële telefoontje tussen president Donald Trump en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski zou een verantwoordelijke voor de Amerikaanse begroting hebben gevraagd om ‘te wachten’ met het overmaken van financiële hulp aan het Oekraïense leger. Dat blijkt uit een e-mail die zondag is gepubliceerd.

Vandaag in het nieuws

Rusland laat voor het eerst een trein rijden over de omstreden nieuwe Krimbrug naar het geannexeerde Simferopol. Distributiemedewerkers van Etos leggen voor de derde dag het werk neer voor loonsverhoging. En de presidenten van Zuid-Korea en China buigen zich over de raketcrisis rond Noord-Korea.

null Beeld Nils Meilvang
Beeld Nils Meilvang

Aanraders van de redactie

Hoe haalbaar is het idee van een ‘verkeerstoren’ voor de acute zorg?
Één telefoonnummer voor alle zorg die niet tot morgen kan wachten (en niet 112-waardig is), hoe gemakkelijk zou dat zijn? In Denemarken bestaat het al. De belangrijkste voordelen op een rij.

24.000 euro om te ondernemen in de leeggelopen Italiaanse provincie Molise
Van de 548 overgebleven inwoners van Castellino del Biferno zitten er vier op het gemeentehuis. Nummer vijf schenkt koffie voor ze in en zegt: ‘Er woont hier bijna niemand meer’.

DNB-president Klaas Knot: ‘Overal ontstaat nu het idee dat geld en schulden gratis zijn’
De blijvend lage rente is steeds meer een doorn in het oog van Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. De balans tussen de positieve en negatieve effecten daarvan verschuift volgens hem in de verkeerde richting.

De Grote Volkskrant Voetbalquiz 2019
Ajax en AZ, Mark van Bommel en Jaap Stam, de vreugde van Oranje en het verdriet van Memphis Depay. 2019 was een voetbaljaar van uitersten. Traditioneel, de voetbalquiz van de Volkskrant in 33 vragen.

De Engelse grime-rapper Stormzy. Beeld Mark Mattock
De Engelse grime-rapper Stormzy.Beeld Mark Mattock

De dag dat Stormzy engelen hoorde zingen
De Engelse grime-rapper Stormzy schreef dit jaar popgeschiedenis met een veelbesproken show op festival Glastonbury. Het was gruwelijk en magistraal tegelijk, vond hij zelf. Dat is ook te horen op zijn nieuwe plaat.

Een beenblessure van historisch belang tekende dit tv-weekend
Tv-recensent Haro Kraak zag hoe ‘de vechtpartij van de eeuw’ voor de tweede keer prematuur eindigde. ‘Badr blesseerde nu niet zijn arm maar zijn been en het woord anticlimax was te mild voor iedereen die zich had verheugd op twee reuzen die elkaar het licht uit de ogen zouden slaan. ‘Gezondheid is belangrijk!’, probeerde Rico Badr schreeuwend te troosten. Verrassend, als je net iemand knock-out hebt proberen te slaan.’

Meer over