Volkskrant OchtendZondag 22 maart

Volkskrant Ochtend: Dit zijn de veelbelovendste kandidaten voor een coronavaccin | Burgemeesters badplaatsen: blijf zondag weg

Terwijl u sliep

Maandag openen loketten voor steun aan zzp’ers
In grote steden in Nederland gaan vanaf maandag loketten open waar zzp’ers die in de financiële problemen komen door de coronacrisis bijstand kunnen aanvragen. Kleinere gemeenten zullen waarschijnlijk later in de week volgen, verwacht Peter Heijkoop van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Honderden patiënten uit Brabant moeten naar ziekenhuizen elders
De komende week zullen honderden coronapatiënten uit Brabantse ziekenhuizen worden verplaatst naar ziekenhuizen elders in het land. Mogelijk gaat het – op basis van statistische berekeningen - zelfs om 500 tot 700 patiënten, zegt Marcel Visser, bestuurder van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch die spreekt namens het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Brabant.

Vluchtelingen op Griekse eilanden voelen zich als ratten in de val door aangescherpte maatregelen
De tienduizenden vluchtelingen op de Griekse eilanden zijn doodsbang voor een corona-uitbraak, nu zij door aangescherpte overheidsmaatregelen de opvangkampen niet meer mogen verlaten.

Burgemeesters badplaatsen: blijf zondag weg
De burgemeesters roepen mensen vanwege het coronavirus op om deze zondag en op andere mooie dagen niet naar de kust te komen. Volgens de burgemeester van Noordwijk stroomden de boulevard en het strand zaterdag vol met recreanten die de richtlijn om 1,5 meter afstand van elkaar te houden niet naleefden.

Vandaag in het nieuws

De coronacrisis confronteert ons met de pijnlijke waarheden van onze maatschappij. Welke lessen kunnen we leren?

null Beeld Sjoerd van Leeuwen
Beeld Sjoerd van Leeuwen

Aanraders van de redactie

Dit zijn de meest veelbelovende kandidaten voor een coronavaccin
Wereldwijd werken wetenschappers aan een oplossing voor de coronacrisis. Dit zijn de meest beloftevolle kandidaten voor een vaccin of behandeling van het virus.

Gedeelde eenzaamheid is geen eenzaamheid
Als er één beroepsgroep is die weet hoe het is om thuis te werken, is het die van de schrijvers. We vroegen een aantal van hen in het voetspoor te treden van Xavier de Maistre, die in 1794 zijn beroemde Reis door mijn kamer schreef. Vandaag: Lieke Marsman.

Lieke Marsman: ‘Het zou me niet verbazen als u ergens de komende maanden religieuze gevoelens ontwikkelt. Dit kan schrikken zijn, maar het is heel normaal.’ Beeld Ivo van der Bent
Lieke Marsman: ‘Het zou me niet verbazen als u ergens de komende maanden religieuze gevoelens ontwikkelt. Dit kan schrikken zijn, maar het is heel normaal.’Beeld Ivo van der Bent

Zorgen in Duitsland: ‘Dit lijkt op het draaiboek voor een rechts-populistische machtsgreep’
Burgerrechten en persoonlijke vrijheden verdwijnen massaal onder dwang van de coronacrisis. Juist in Duitsland ontstaan zorgen over het leven na de crisis: gaan de grenzen dan weer open en nemen we dan weer vluchtelingen op?

Ian McEwan over de Brexit en het schrijven: ‘Vastlopen is onvermijdelijk’
In enkele koortsachtige weken schreef Ian McEwan zijn bijtende novelle over de Brexit. Of hij bewust kiest voor actuele onderwerpen? ‘Soms is het alsof de maatschappij mijn belangstelling volgt, in plaats van andersom.’

Ian McEwan: ‘Voor mijn boek was ik op zoek naar iets dat net zo dom was als de Brexit. Ik vrees dat het niet is gelukt.’  Beeld
Ian McEwan: ‘Voor mijn boek was ik op zoek naar iets dat net zo dom was als de Brexit. Ik vrees dat het niet is gelukt.’

Deze crisis wekt de burgerman in ons tot leven
In het sociaal isolement als gevolg van de coronacrisis, gedijt de Biedermann. Hij heeft zich altijd al onttrokken aan kroegentochten in de stromende regen en aan de dwangmatigheid van vertier dat per definitie buitenshuis moest worden gezocht.

De Betrouwbare Mannetjes maakten alvast de balans op
Omdat ze het vermoeden begonnen te krijgen dat er dit jaar niet veel niet-coronagerelateerds meer op het programma staat, geven de Betrouwbare Mannetjes u alvast de eindejaarslijstjes – heeft u die maar gehad.

Meer over