Volkskrant Ochtend: Dit Italiaanse gehucht kreeg 50 asielzoekers op 9 inwoners | Wordt Ahold overnameprooi?

Goedemorgen. Een gehucht met negen inwoners dat vijftig asielzoekers op zijn dak krijgt: het klinkt bizar, maar het is, dankzij het Europese 'spreidingsbeleid', realiteit in het Italiaanse bergdorp Vaccamozzi. Verder in de Volkskrant Ochtend: supermarktconcern Ahold verliest eind dit jaar waarschijnlijk een belangrijke beschermingsconstructie, waardoor het in het vizier kan komen van buitenlandse belagers, blijkt uit gegevens opgevraagd door de Volkskrant.

Bert en Joseph uit Nigeria zijn ondergebracht in een oude kazerne bij Vaccamozzi (Italië). Best: 'Ik vind het moeilijk hier.' Beeld Zolin Nicola
Bert en Joseph uit Nigeria zijn ondergebracht in een oude kazerne bij Vaccamozzi (Italië). Best: 'Ik vind het moeilijk hier.'Beeld Zolin Nicola

Terwijl u sliep

Wordt supermarktconcern Ahold overnameprooi voor buitenlandse belagers?
De 'wettelijke bedenktijd' die het kabinet wil invoeren tegen vijandige overnames van Nederlandse kroonjuwelen komt te laat om door Ahold Delhaize gebruikt te kunnen worden. Het supermarktconcern verliest eind dit jaar waarschijnlijk een belangrijke beschermingsconstructie, waardoor het in het vizier kan komen van buitenlandse belagers.

Dus zó raapt de cel z'n dna bij elkaar: Delftse natuurkundigen leggen vast hoe eiwitten te werk gaan
Een huzarenstukje: Delftse natuurkundigen zijn erin geslaagd te filmen hoe eiwitten vlak voor de celdeling het dna bij elkaar pakken. Een wonderlijke operatie, waarbij de eiwitten het touw-achtige erfelijkheidsmolecuul aantrekken tot grote lasso's. Experts zijn in alle staten.

Dit zijn de winnaars en verliezers van deze Winterspelen
Sommige vedetten voldoen aan de hoge verwachtingen - en andere sporters niet.

Britse politici - behalve Corbyn - vieren jubileum van de cartoonist die hen zo graag bespot
Veel plezier beleeft Theresa May niet aan Europese zaken, maar wanneer ze naar de muur van haar werkkamer kijkt, verschijnt er toch een lach op haar gezicht. Daar hangt een tekening waarop een bellende EU-baas te zien is, omringd door papieren bootjes en vliegtuigjes. 'Hallo, mevrouw May', zegt hij, 'jazeker, we hebben uw brief ontvangen.' Het is een klassieke Matt - de tekenaar die afgelopen weekeinde zijn dertigjarige jubileum vierde.

Delftse natuurkundigen zijn erin geslaagd te filmen hoe eiwitten vlak voor de celdeling het dna bij elkaar pakken. Beeld still uit video TU Delft
Delftse natuurkundigen zijn erin geslaagd te filmen hoe eiwitten vlak voor de celdeling het dna bij elkaar pakken.Beeld still uit video TU Delft

Vandaag in het nieuws

De Duitse christen-democraten kiezen een secretaris-generaal. Wordt het Annegret Kramp-Karrenbauer? De inwoners van Sint Maarten gaan vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. En Havana is de hele week gastheer van het grootste sigarenfestival ter wereld.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Een afgelegen Italiaans bergdorp is 'opeens Afrika'. 'Dit is voor niemand goed'
Immigratie is een van de belangrijkste thema's bij de Italiaanse verkiezingen op 4 maart. Het spreidingsbeleid heeft soms bizarre effecten: een afgelegen oord met negen inwoners krijgt vijftig asielzoekers op zijn dak. (+)

De auto van nu is gemaakt van computercode, meer nog dan van staal en aluminium
De autobranche presteert het best van alle Nederlandse industrieën. Dankzij DAF-Trucks en de productie van Mini's en de BMW X1 en dankzij toeleveranciers van software tot zonnedaken. (+)

Het laboratorium van Polyscope in Geleen, waar kunststoffen worden ontwikkeld die worden verwerkt in auto's. Beeld Simon Lenskens
Het laboratorium van Polyscope in Geleen, waar kunststoffen worden ontwikkeld die worden verwerkt in auto's.Beeld Simon Lenskens

Kiezers hoeven geen partijleider met een goede kaaklijn; ze vinden hun plannen belangrijker
Voor columnist Sheila Sitaling is het een opluchting dat kiezers zich 'niet in de luren laten leggen door al dat ijdele personengedoe' van politici. Dat concludeert ze uit 'Aanhoudend wisselvallig', de analyse van de uitkomsten van het Nationaal Kiezersonderzoek 2017. 'Kiezers zijn geen fanboys of fangirls. Ze stellen plannen boven personen.' (+)

Kees van Dongen, de 'barbaar' uit het Noorden, is terug in Montmartre in Parijs
Expositie van Rotterdamse schilder Kees van Dongen geopend in het Musée de Montmartre in Parijs. (+)

Portret van Madame Marie-Thérèse Raulet, 1925-30, door Kees van Dongen. Beeld
Portret van Madame Marie-Thérèse Raulet, 1925-30, door Kees van Dongen.Beeld

Kunstwerken op het hoofd
Oude zwart-witportretten van vrouwen met haarsculpturen in Nigeria werden wereldberoemd. Fotografe Medina Dugger raakte onder de indruk en maakte een moderne versie. Een ode aan de oude meester Ojeikere. (+)

Zou u uw schoonmoeder de oorlog in sturen?
Jean Daniel van Busschbach (59) stelt de vraag aan eenieder die hij spreekt over de penibele situatie van de moeder van zijn vrouw. Anneke Stoffelen ontmoet hem in Dronten, waar Tamara Martyntsova momenteel in een asielzoekerscentrum verblijft. (+)

Een selectie van de haarsculpturen. Beeld Medina Dugger
Een selectie van de haarsculpturen.Beeld Medina Dugger
Meer over