Volkskrant OchtendDonderdag 8 oktober

Volkskrant Ochtend: Debat tussen Harris en Pence: een welles-nietes gesprek waarin veel vragen onbeantwoord bleven | Opwinding ontbrak tijdens debuut van bondscoach Frank de Boer

Kamala Harris (links), Susan Page (midden) en Mike Pence (rechts) tijdens het debat. Beeld REUTERS
Kamala Harris (links), Susan Page (midden) en Mike Pence (rechts) tijdens het debat.Beeld REUTERS

Nieuws

Debat tussen Harris en Pence: een welles-nietes gesprek waarin veel vragen onbeantwoord bleven
Er werd niet geschreeuwd, er waren minder onderbrekingen, het bleef beschaafd. Toch bleef debat vaak steken op het niveau van welles-nietes over onderwerpen als de coronacrisis, werkgelegenheid en gezondheidszorg.

Opwinding ontbrak bijna volledig tijdens het debuut van bondscoach Frank de Boer
Dat bij het debuut van Frank de Boer als bondscoach geen publiek aanwezig was in het stadion, daarmee viel bij nader inzien best te leven. Hoe minder kijkers, des te beter. Opwinding ontbrak bijna volledig, en dan verloor Oranje nog ook.

Musea staan achter advies om koloniale roofkunst terug te geven aan landen van herkomst
Het Nationaal Museum voor Wereldculturen (NMVW) en het Rijksmuseum staan achter het advies over de teruggave van koloniale roofkunst door Nederland. PVV-Kamerlid Martin Bosma bekritiseert de voorstellen. ‘De commissie zet juridische standaarden overboord.’

Live - Hoogste aantal besmettingen binnen een dag op Curaçao
Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Agent die knie op nek George Floyd drukte is op borgtocht vrijgelaten
Het gaat om ex-agent Derek Chauvin, de man die minutenlang met zijn knie op de nek van de ongewapende Floyd drukte, terwijl het werd gefilmd.

Leden van de joods-orthodoxe gemeenschap in de New Yorkse wijk Borough Park in gesprek met de politie.	 Beeld AP
Leden van de joods-orthodoxe gemeenschap in de New Yorkse wijk Borough Park in gesprek met de politie.Beeld AP

Aanraders

Orthodox-Joodse gemeenschap in New York vertrouwt liever op God dan op de overheid
Terwijl het leven in New York net weer voorzichtig op gang kwam, liep het aantal coronabesmettingen in de joods-orthodoxe wijken weer op. Mede door feesten waar sociale afstand en mondkapjes ver te zoeken zijn.

Column: Lieve Koning, de discussie over uw inkomen en uitgaven is gelukkig maar schijn
Over hoeveel de koning kost en waarom dat te veel is wordt vaak gediscussieerd. Deze week ook in de Tweede Kamer. Sheila Sitalsing kreeg medelijden en stelt de koning gerust: het is allemaal maar schijn.

Supermarktbaas Joost Deen wil duidelijker mondkapjesbeleid: ‘Mensen moeten zich veilig voelen’
Joost Deen (44), als directeur marketingformule ‘de derde generatie’ in het familiebedrijf Deen, zit in een spagaat. ‘We willen het gebruik van mondkapjes graag stimuleren. Maar we mogen ons personeel niet verplichten om een mondkapje te dragen, omdat het geen onderdeel is van de bedrijfskleding.’

Op 4.300 meter hoogte kan een misverstand zo maar uitgroeien tot een oorlog tussen China en India
Maandenlange spanningen tussen India en China langs hun omstreden grens in de Himalaya zijn ondanks recent overleg allerminst bezworen. Beide partijen voeren versterkingen aan – in deze geopolitieke hotspot net wat angstaanjagender dan elders, want beide rivalen hebben kernwapens.

Geen James Bond voor grottenstad Matera, maar Steven Kruijswijk
Jarl van der Ploeg trekt met de Giro nog één keer door Italië, het land waar hij vier jaar correspondent was. Aangekomen in het arme Matera ziet hij hoe James Bond de bevolking letterlijk had kunnen redden, zij het niet dat corona het (voorlopig) voor hem verpestte.

Column: Met Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren naar de frontlinie: het Dolfinarium
Is het Dolfinarium dierenmishandeling of educatief vermaak? Het is maar wie je het vraagt. Ariejan Korteweg ging samen een Kamerlid van de Partij voor de Dieren langs: ‘Dit is hoe pure verveling er uit ziet.’

Meer over