Volkskrant Ochtend: de verkiezingsopkomst wordt beslissend en wie is de mysterieuze man achter Wilders?

Goedemorgen. Nog nooit stonden zo veel partijen zo dicht bij elkaar. Wie de strijd wil winnen, moet vooral zorgen dat zijn achterban komt stemmen.

'Veel PVV-kiezers zullen worden teleurgesteld. Omdat er niks zal gebeuren aan het oplossen van hun problemen.' Beeld Mike Roelofs
'Veel PVV-kiezers zullen worden teleurgesteld. Omdat er niks zal gebeuren aan het oplossen van hun problemen.'Beeld Mike Roelofs

Terwijl u sliep

Het kiezersonderzoek: partijen moeten zich op hun eigen achterban richten
Het is partijen deze campagne niet gelukt zich inhoudelijk te onderscheiden, blijkt uit Volkskrant-onderzoek. Daardoor wisselen kiezers weinig van partij en zal stemmotivatie het verschil maken.

Nijmeegse geheugen experts verslaan wereldtop met woordjes stampen
Onderzoekers van de Radboud Universiteit wonnen vrijdag de Memrise Prize, een internationale wetenschapswedstrijd met als doel betere studeermethoden te ontwikkelen. Het Nijmeegse team versloeg onder meer buitenlandse topuniversiteiten als Oxford University en het Massachusetts Institute of Technology.

Rechter bepaalt: Syrisch gezin mag VS in ondanks nieuw inreisverbod
Een Syrisch gezin dat de Verenigde Staten niet in mocht vanwege het inreisverbod dat momenteel geldt voor mensen uit Syrië, heeft van een federale rechter toestemming gekregen om alsnog het land binnen te komen. Het gaat om de vrouw en dochter van een man die sinds 2014 in de staat Wisconsin woont.

Kandidaat-Kamerlid GroenLinks blijkt directeur brievenbusfirma en trekt zich terug
Vijf dagen voor de verkiezingen heeft het kandidaat-Kamerlid Maya van der Steenhoven van GroenLinks zich teruggetrokken. Ze besloot hiertoe nadat was gebleken dat ze voorkomt in de zogenoemde Panama Papers. De energiespecialiste had voor GroenLinks verzwegen dat ze mededirecteur is van een brievenbusfirma van haar vader op het belastingparadijs Seychellen.

Vandaag in het nieuws

Geert Wilders, Emile Roemer, Alexander Pechtold, Lodewijk Asscher, Mark Rutte en Sybrand Buma vertellen kinderen in het Jeugdjournaal over hun standpunten over politieke onderwerpen als het klimaat en het vluchtelingenbeleid. Opnieuw vindt in Amsterdam een Women's March plaats. De organisatie verwacht duizenden vrouwen én mannen die kort voor de Tweede Kamerverkiezingen gezamenlijk oproepen te stemmen voor verdraagzaamheid en tegen haat. En vandaag wordt bekend waar precies de bomen in het nationale MH17-monument komen te staan.

Aanraders van de redactie

Coalitievorming moeizaam door versplinterd politiek landschap
Op het Binnenhof groeien de zorgen over de onstuitbare versplintering van de politiek. De grootste partij is na 15 maart waarschijnlijk kleiner dan ooit. Valt er straks nog een coalitie te vormen? (+)

Deze man is de even mysterieuze als belangrijke man achter Geert Wilders
Hij opereert al zeven jaar in de schaduw bij de PVV. Als ghostwriter, speechschrijver, buitenlandsecretaris, fondsenwerver en sparringpartner van Wilders. Wie is de Vlaming Paul Beliën? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Paul Beliën Beeld Katrijn van Giel
Paul BeliënBeeld Katrijn van Giel

5000 volgelingen van de Jessias, de vleesgeworden gamechanger (+).

Dit is wat er gebeurt als mensen ruilen van Facebookaccount
Hoe is het om uit je eigen filterbubbel te breken? Vier grootverbruikers van sociale media met een radicaal ander wereldbeeld ruilden één week lang van Facebookaccount. (+)

De Mevlana Moskee in Rotterdam, vrijdag na het middaggebed. Beeld Aurelie Geurts / de Volkskrant
De Mevlana Moskee in Rotterdam, vrijdag na het middaggebed.Beeld Aurelie Geurts / de Volkskrant

'Rutte zou ook stemmen gaan halen in Turkije'
Hoe denken de Turken in Nederland over de pogingen van Ankara om hier kiezers te mobiliseren? We peilen de stemming na het vrijdaggebed in een moskee in Rotterdam. (+)

'Als je mensen wegzet als deplorables duw je ze richting noodrem'
Lodewijk Asscher (1974) gelooft in een zege van zijn PvdA, maar een nederlaag komt dichterbij. 'Veel linkse kiezers komen uiteindelijk niet van de bank.' (+)

undefined

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon
Meer over