Volkskrant Ochtend: De straat roept om actie, wat doen de wereldleiders? Zes vragen over de klimaattop | De witte blik van de medische wereld

Studenten organiseren een klimaatprotest op 20 september in Nicosia op Cyprus. Beeld REUTERS
Studenten organiseren een klimaatprotest op 20 september in Nicosia op Cyprus.Beeld REUTERS

Terwijl u sliep

De straat roept om actie, wat doen de wereldleiders? Zes vragen over de klimaattop in New York
Zeker zestig wereldleiders komen maandag in New York bijeen voor een ‘Climate Action Summit’ van de VN. De klimaatcrisis vraagt om daadkracht.

Voor het eerst protesten tegen Egyptische president Al-Sisi

Voor het eerst sinds het aantreden van president Abdel Fatah al-Sisi in 2014 zijn in de Egyptische hoofdstad Caïro en in diverse andere steden protesten uitgebroken tegen diens bewind.

Met ‘Oekraïne-gate’ wordt zelfs onder conservatieven de roep om afzetting luider
Donald Trump zou er in een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski op hebben aangedrongen een onderzoek te openen naar Joe Biden en zijn zoon, wegens corruptie. Nu klinkt zelfs onder conservatieve opiniemakers de roep om een afzettingsprocedure steeds luider.

Gele hesjes willen protest nieuw leven inblazen, onder het motto ‘Heel Frankrijk naar Parijs’

Winkelruiten die uit voorzorg met houten schotten zijn dichtgetimmerd, ME’ers die traangasgranaten richting demonstranten schieten; het zijn scenes die doen denken aan de hoogtijdagen van de gele hesjes.

Vandaag in het nieuws

De Israëlische president Reuven Rivlin overlegt vandaag met politieke partijen over de verkiezingsuitslag. Hij moet beslissen wie de kans krijgt een nieuwe regering te vormen. De jaarlijkse Dam tot Damloop vindt plaats, van Amsterdam tot Zaandam. De wedstrijd tussen PSV en Ajax in het Philips Stadion geldt als de eerste topper van het seizoen.

Aanraders van de redactie

Colson Whitehead en Nana Kwame Adjei-Brenyah over schrijven in een diep verdeeld Amerika
Hoe schrijf je als Afro-Amerikaanse schrijver over het diepgewortelde racisme in je land? Debutant Nana Kwame Adjei-Brenyah en sterauteur Colson Whitehead: ‘Het is niet onze taak klootzakken te leren geen klootzakken meer te zijn.’

Nana Kwame Adjei-Brenyah en Colson Whitehead. Beeld Eva Roefs
Nana Kwame Adjei-Brenyah en Colson Whitehead.Beeld Eva Roefs

De medische wereld heeft een witte blik. En dat is een probleem voor etnische minderheden
Alle patiënten zouden gelijke kansen op goede gezondheidszorg moeten hebben, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Vooroordelen, blinde vlekken en angst voor ‘etnisch profileren’ maken dat bepaalde bevolkingsgroepen worden achtergesteld. Meer oog voor diversiteit kan helpen ziekten te voorkomen, zeggen experts, maar stigmatisering ligt op de loer.

Kauwen op een rozijn helpt echt niet tegen uitbuiting en onderbetaling
Google zweert erbij, bedrijven als Intell en Target investeren erin, en zelfs Kentucky Fried Chicken heeft een eigen mindfulness-programma. Maar terwijl steeds meer bedrijven de aandachts- en ontspanningsmethode inzetten tegen stress, waarschuwt hoogleraar management Ronald Purser ervoor stress te zien als een individueel probleem, in plaats van een maatschappelijk.

Verouderingsexpert waarschuwt voor té intensief sporten: ‘Mensen zijn gemaakt om te scharrelen’
Als je lang wilt leven, kun je beter niet intensief sporten. ‘Als je kleine loden gewichtjes aan bijen hangt, slijten ze sneller en gaan ze eerder dood.’ Doe maar kalmpjes aan, leert het dierenleven ons.

In Vietnam kun je de drukte nog ontlopen. Kwestie van een paar uur klauteren
De bekendste plekken zijn al niet meer leuk in Vietnam: te druk. Maar wandel of peddel een stuk verder, en je bent snel uit de drukte.

null Beeld Marie Wanders
Beeld Marie Wanders

Nu de Dochter de crèche achter zich laat, breekt ook voor Eva Hoeke een nieuw leven aan
‘In augustus werd de Dochter vier, meteen daarna begon het nieuwe leven waar andere ouders ons al de hele zomer vrolijk voor hadden gewaarschuwd,’ schrijft Eva Hoeke. En zelf liet de nieuwe orde haar ook niet onberoerd.

Meer over